Zmaga v učinkovitejši rabi energije

Zmaga v učinkovitejši rabi energije Ob govoru o alternativnih virih energije najprej pomislimo na izkoriščanje sončne in vetrne energije. Pri doseganju okoljskih ciljev bo eno pomembnejših vlog igrala tudi učinkovita raba energije. To pomeni, da bo že proizvedena energija iz alternativnih ali fosilnih virov potrošena čim manj potratno.

Ob govoru o alternativnih virih energije najprej pomislimo na izkoriščanje sončne in vetrne energije. Pri doseganju okoljskih ciljev bo eno pomembnejših vlog igrala tudi učinkovita raba energije. To pomeni, da bo že proizvedena energija iz alternativnih ali fosilnih virov potrošena čim manj potratno.

 

V sektor učinkovite rabe energije uvrščamo pestro paleto podjetij, katerih cilj je razviti izdelke, ki neposredno vplivajo na zmanjšano porabo energije in s tem manjšo potrebo po postavitvi novih proizvodnih kapacitet energije. Podjetja ponujajo množico izdelkov in storitev, med katere uvrščamo izolacijski gradbeni material, izboljševanje izkoristkov vseh vrst motorjev in aparatov, storitve upravljanja porabe energije, dvosmerne števce, namenjene izgradnji »pametnega« omrežja (angleško smart grid), nizkoenergijske varčne in LED-žarnice in še mnogo drugih. Vedno več držav v naslednjem desetletju zakonsko ukinja uporabo starih vrst žarnic ter jih zamenjuje za energetsko učinkovitejše varčne in LED-žarnice. Velik problem sveta je zastarelo in neprimerno električno omrežje, ki bi omogočilo učinkovit prenos energije, proizvedene iz oddaljenih alternativnih virov. Omrežje Združenih držav Amerike je sestavljeno iz treh neodvisnih »lokalnih« omrežij (zahodno, vzhodno in ERCOT v Teksasu), ki jih hočejo znotraj projekta Tres Amigas povezati in tako omogočiti prenašanje presežkov energije iz alternativnih virov med posameznimi deli države.

Na Kitajskem začenjajo graditi najdaljši električni vod, ki bo povezoval hidroelektrarno v središču Kitajske in Šanghaj ob morju ter tako oskrboval 30 milijonov ljudi. Prednost te tehnologije je, da potrebuje 60 odstotkov manj ozemlja in omogoči prihranek energije v višini, ki jo potroši 1 milijon Kitajcev….


Celoten članek: http://dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042383916

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI