Javnomnenjska raziskava Evropskega parlamenta o razumevanju energije v Evropi

Objavljamo javnomnenjsko raziskavo objavljeno 2011 v Eurobarometru Evropskega parlamenta o rabi energije, ki je še vedno aktualna in ki se nanaša na oskrbo z energijo, ter na sodelovanje in solidarnost na energetskem področju.
Javnomnenjska raziskava kaže, da je še vedno 14 % Evropejcev, ki ne posegajo po prav nobenih ukrepih varčevanja z energijo, večina pa daje prednost ukrepom varčevanja z energijo v gospodinjstvu. Anketiranci želijo pri znižanju računa za energijo dati prednost praktičnim ukrepom. Želijo si „pametnih“ števcev, s pomočjo katerih bi lahko dnevno merili svojo porabo energije (47 %), pričakujejo uvedbo davčne olajšave (40 %), naklonjeni so ustvarjenju pogojev za vzpostavitev konkurence med ponudniki energije (36 %), podpirajo večjo preglednost in poenostavitev računov za energijo (23 %).
general-contractor-288x300

Energetska kultura in razmere na energetskem področju vplivajo na odgovore anketiranih

Anketiranje se je izvajalo na terenu med 9. februarjem in 6. marcem 2011, v obdobju, ki sta ga zaznamovala huda zima in porast cen vseh surovin, podobno kot je bilo letošjo zimo v letu 2013, ko nas je zeblo še konec maja in smo rekordno dolgo morali ogrevati. Rezultati znova kažejo, kako energetska kultura in razmere na energetskem področju v posamezni državi članici EU vplivajo na odgovore anketiranih državljanov. Po eni strani lahko ugotovimo, da je, razen nekaj izjem, malo razlik med odgovori moških in žensk; po drugi strani pa rezultati ponazarjajo velik generacijski prepad, ki se kaže tako v vedenju kot v dojemanju energetskih težav.

 

Evropski državljani so pri varčevanju z energijo bolj naklonjeni ukrepom brez finančnih posledic.

 • Prednost dajejo varčevanju z energijo v gospodinjstvu: manjši rabi svetil in električnih naprav (55 %) ter zmanjšanju ogrevanja oz. klimatizacije prostorov (43 %).
 • Dragim ukrepom razmere niso naklonjene: izolaciji hiše (19 %), nakupu okolju prijaznejšega avtomobila (6 %).
 • Ozaveščenost o prihrankih pri vožnji je treba izboljšati: manj pogosta uporaba lastnega avtomobila (19 %), pogostejša uporaba javnega prevoza (14 %) in zmanjšanje hitrosti vožnje (10 %).
 • Delež Evropejcev, ki niso naredili „ničesar“, da bi spremenili svoj odnos do varčevanja z energijo, je precejšen (14 %).

 

Anketiranci dajejo pri znižanju računa za energijo prednost praktičnim ukrepom.

 • Želijo si „pametnih“ števcev, s pomočjo katerih bi lahko dnevno merili svojo porabo energije (47 %).
 • Pričakujejo uvedbo davčne olajšave (40 %).
 • Naklonjeni so ustvarjenju pogojev za vzpostavitev konkurence med ponudniki energije (36 %).
 • Podpirajo večjo preglednost in poenostavitev računov za energijo (23 %).

 

 

 

Evropejci želijo, da cilj 20 % prihranka energije postane obvezen

(80 % odgovorov „da“).

 

Podpirajo boj proti negotovosti pri oskrbi z energijo

(81 % pritrdilnih odgovorov).

 

Anketiranci izražajo močno podporo ustanovitvi evropske energetske skupnosti

(78 % odgovorov „se strinjam“).

 

Prednosti povezanega evropskega energetskega omrežja

 • Pomenilo bi znižanje stroškov energije (59 %).
 • Spodbudilo bi boljšo uporabo različnih vrst energije (47 %).
 • Zagotovilo bi zanesljivejšo dobavo energije (35 %).
 • Povečalo bi zmožnosti EU, da se pogodi o velikih pogodbah z državami zunaj njenih meja (28 %).
 • Prispevalo bi k večji solidarnosti med državami članicami EU (25 %).

VIR: Evropski parlament

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.