»Ne stane nas veliko, da bi rešili planet«

Strokovnjaki Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) so predstavili poročilo, v katerem ugotavljajo, da še obstaja možnost rešitve vprašanja segrevanja Zemlje.
Za to pa bi moral svet z gorivi, ki povzročajo velike izpuste, preiti na obnovljive vire energije. V 33 strani dolgem poročilu znanstveniki IPCC-ja tako priporočajo čimprejšnji in odločen preobrat od pridobivanja in porabe premoga, plina in nafte k obnovljivim virom energije.

 

Glavno sporočilo poročila je, da ta sprememba ni tako draga, kot se zdi. Pri IPCC-ju so namreč izračunali njene stroške. Kot navajajo, bi ta pri gospodarski rasti med 1,6 in 3 odstotki na svetovni ravni letno pomenila le za okoli 0,06 odstotne točke zmanjšano rast.

 

»Ne stane nas veliko, da bi rešili planet,« je na predstavitvi poročila IPCC-ja v Berlinu dejal eden izmed strokovnjakov Ottmar Edenhofer. Številne okoljevarstvene organizacije so sicer navdušene nad gospodarskim argumentom, ki naj bi prepričal tudi tiste politike, ki se bojijo, da bi ukrepi za zaščito podnebja lahko oslabili gospodarsko rast njihove države.
Poročilo kaže, da je zaščita podnebja mogoča in da jo je mogoče financirati, meni Samantha Smith iz Svetovnega sklada za naravo (WWF).

 

obnovljivi viri 1

 

IPCC: Svet še ima možnosti

V IPCC-ju tudi menijo, da ima svet še možnosti izpolniti cilje ZN-a, po katerih bi globalno segrevanje omejili na največ dve stopinji Celzija, če bi izpuste toplogrednih plinov do leta 2050 letno zmanjšali za od 40 do 70 odstotkov. Hkrati pa so opozorili, da bi se lahko glede na zdajšnji trend razvoja Zemlja do leta 2100 segrela za od 3,7 do 4,8 stopinje Celzija. To bi bilo po njihovem mnenju katastrofalno.

 

»Ni več načrta B«

Na poročilo so se že odzvali v Evropski komisiji. Evropska komisarka za podnebne ukrepe Connie Hedegaard je glavne povzročitelje izpustov toplogrednih plinov pozvala, naj te zmanjšajo v skladu s svetovnimi cilji. Kot je dejala, »ni več načrta B za podnebne spremembe - obstaja le načrt A: skupna akcija za takojšnje zmanjšanje izpustov«. Pri tem je Evropo postavila za zgled.

 

Na poročilo se je odzval tudi zunanji minister ZDA, največje onesnaževalke na svetu, John Kerry. Dejal je, da je poročilo »budnica« za podjetja, še zlasti v energetskem sektorju. Čeprav je bilo že predtem objavljenih nekaj tovrstnih poročil o podnebnih spremembah, pa je tokratno po mnenju Kerrya budnica glede priložnosti za svetovno gospodarstvo, ki jo je treba izkoristiti, so zapisali v sporočilu ameriškega zunanjega ministrstva.
Oba, tako Kerry kot Hedegaard, sta opozorila, da vsako leto, ko svet odlaša z ukrepanjem, stroški, povezani s podnebno zaščito, naraščajo.

 

Zadnji del trilogije

Poročilo je zadnje v trilogiji o vzrokih, posledicah in rešitvah podnebnih sprememb, ki naj bi predstavljala pomembno osnovo pri oblikovanju okoljskih politik. Prvi del te trilogije je IPCC predstavil septembra lani v Stockholmu, drugi del pa konec marca v Jokohami.

 

V prejšnjem poročilu so strokovnjaki med drugim opozorili na to, da naraščajoče količine izpustov ogljikovega dioksida povečujejo tveganja za poplave, lakoto, konflikte in migracije. Ob tem so izpostavili tudi velike stroške, ki jih za države prinašajo podnebne spremembe. 

J. EKART, vir: MMC RTV SLO/STA

 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.