Oznako Smart City vedno pogosteje slišimo, nanaša pa se na energetsko ureditev mest. Ta pridevnik označuje mesto, ki svoje energetske vire uporablja na najbolj ostroumen in energetsko najbolj učinkovit način. Kako so se tega lotili v Amsterdamu smo slišali na predavanju, ki ga je Gys van Riyn predstavil v sklopu podelitve priznanj, ki ga je portal Energetika.net priredil v Mariboru.

 

Bolj raznoliko ne gre

Amsterdam ima 2,2 milijona prebivalcev in spada med absolutne rekorderje v številu nacionalnosti svojih prebivalcev, saj jih na razmeroma majhnem prostoru naštejemo kar 178. Je tudi eno od najpomembnejši svetovnih pristanišč, spada med vodilne finančne centre, znan pa je tudi po trgu diamantov. V mestu ima sedež sedem podjetij, ki spadajo v sam vrh svetovnih firm, med njimi Philips, ki tudi sodeluje v mestnem energetskem projektu. Projekt so začeli pri velikih podjetjih, ki so najprej na svojem področju uredila energetske in varčevalne tokove. Osnova celotne ideje pa je sodelovanje vseh prebivalcev mesta in njihova pripravljenost, da začnejo spreminjati in prilagajati svoje navade.

 

Načrt – Klimatska ulica

Ta pilotni projekt celostno ureja prostor mestnih nakupovalnih ulic in celo obnašanje lastnikov trgovin, barov in restavracij. Je kombinacija skupinskega prizadevanja in osebnega truda posameznika, vse skupaj pa usmerjeno v varčevanje z vsemi viri.

Da bi zmanjšali promet so ga začeli centralno usmerjali, smeti pobirati z električnimi vozili, zmanjšali so svetilnost mestne razsvetljave, v javni prevoz uvedli tramvaje ali trolejbuse, opravljali svetovalne energetske preglede ter vgrajevali merilce porabe energije povsod kjer je možno. Električna vozila bodo polnili v »pametnih vtičnicah« ki delujejo dvosmerno, avtomobilski akumulatorji pa delujejo tudi kot zaloga energije za omrežje.

 

Hitro so dosegli začetne uspehe. Polovica uporabnikov že sodeluje v ločenem zbiranju odpadkov, zmanjšali so svetilnost razsvetljave za 10%, česar ni nihče opazil, s tem pa prihranili 10% elektrike. Postavili so 25 javnih prikazovalnikov porabe energije nekaterih večjih porabnikov v ulici in napovedali energetske svetovalne preglede, ki jih bodo opravili čez nekaj mesecev. Ravno vizualizacija porabe energije je pomemben del ukrepov, saj z njo nenehno vzpodbujajo njeno varčno rabo.

 

amsterdam1
Mesto leži na vodi, zato je izvedba različnih projektov otežena
amsterdam2
Amsterdam je absolutni svetovni rekorder po številu nacionalnosti meščanov
amsterdam3
Prepričevanje in vgradnja Smart Metrov je eden od korakov v smeri varčnega mesta

 

Začeli na najtežjem koncu

Želja mestnih oblasti je, da bi do leta 2025 najprej zmanjšali proizvodnjo CO2 za 40% , porabo energije pa za 20%. Najprej so mestne oblasti vzpostavile kabelske in optične povezave ter zagotovile delujoč javni prevoz. Nato so v bloke revnega dela Amsterdama, kjer živijo »težji« meščani poslali ljudi, ki so brezplačno vgrajevali sodobne števce in delili »smart metre«, s katerimi lahko ves čas opazujejo svojo porabo elektrike. Stanovalcem so predstavili prednosti takšnega obnašanja in za sodelovanje navdušili celotne stanovanjske bloke. Nekateri so se odločili in z vetrnicami že danes proizvajajo svojo lastno elektriko. Podobne samostojne projekte so uvedli tudi v drugih delih mesta, njihova skupna značilnost pa je, da so z vsemi začeli brez odlašanja, danes in takoj.

 

Dosegljivo vsem

Vse pridobljeno znanje in izkušnje želijo deliti z vsemi evropskimi mesti, ki jih to zanima.

Trdijo da bo Amsterdam do leta 2015 postal »klimatsko nevtralno« mesto, ki bo 25% svoje energije pridobilo iz obnovljivih virov, vetra in sonca. Smart City je skupen projekt vlade, mestnih oblasti, podjetij in vseh meščanov. V veliko stvareh že danes prekašajo vsa ostala mesta, med drugim po tem, da je v centru 550.000 koles, enako kot je tam prebivalcev.

 

Že danes je razlika od pred nekaj leti ogromna, saj prebivalci razumejo pomembnost čim manjše odvisnosti od fosilnih energij. Vedo, da se energija dotika vsega in je sestavni del naših življenj in da njena pametna uporaba odloča o tem, kaj nas čaka jutri.

 

erevija varčujem z energijo energetika smart city električni avto hibridna vozila varčevanje energije

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.