Kakšne težave bodo s pitno vodo, energijo in hrano imele naslednje generacije, je odvisno predvsem od tega, kako ravnamo danes.

 

Kaj bo ostalo za potomce?

Dozdeva se, da je razpoložljivost vode sedaj in za naslednje generacije povsem dovoljšnja, da ni bojazni za pomanjkanje električne energije. Hrane je v razvitem svetu na pretek, zaenkrat je še sprejemljivo kakovostna. Vendar je ob današnjem načinu izrabe planeta razpoložljivost dejansko lahko kratkotrajna. Če bi bilo možno pokukati v prihodnost in videti posledice naše dosedanje brezbrižnosti do rabe dobrin - surovin, bi danes v marsikateri vsakodnevni situaciji porabljanja teh virov, ravnali veliko bolj preudarno.

 

earthday food

 

Tehnološko vse naprednejša družba zaradi »lakote« po ugodju izgublja bitko sama s seboj

Zavoljo napredka in gospodarske rasti civilizacija proizvaja poceni izdelke, ob tem pa brezobzirno izkorišča vse bolj skromne naravne vire planeta. Medtem, ko se tretjina prebivalstva zaradi brezmejne potrošniške mrzlice izgublja v morju nepotrebnih reči, tretjina svetovnega prebivalstva nima osnovnih pogojev za življenje: vode, hrane in strehe.

 

-              20 % svetovnega prebivalstva porabi 75 % naravnih virov. Število vseh prebivalcev nenehno raste; po predvidevanjih nas bo leta 2050 že okrog 10 milijard.

-              Sporočilo ekstremnih vremenskih pojavov je jasno: če hoče človeštvo preživeti, se mora prilagoditi.

-              Gospodinjstva, ki se zavedajo vpliva na okolje, so skupnosti zrelih ljudi, ki morajo razširiti obzorje na druge.

-              Množica majhnih svetlih praks, raztresenih po vsem svetu, dokazuje, da je za ravnovesje našega planeta še mogoče popraviti.

 

Ne bomo mogli reči »nismo vedeli«

Informiranje o tem, na katerih področjih lahko sami prispevamo k izboljšanju stanja na Zemlji je bistveno. Gre za strategijo majhnih korakov, ki dolgoročno prinašajo velike rezultate. Začeti je potrebno v svojem gospodinjstvu in na delovnem mestu. Večina ukrepov, s katerimi lahko preprečimo in zmanjšamo vpliv na okolje, ima izredno blagodejne učinke na počutje in zdravje nas samih, zelo konkretno pa vpliva tudi na proračun našega gospodinjstva. Gospodinjstva, ki se zavedajo odgovornosti do okolja, vedno znova razmišljajo o posledicah lastnega ravnanja, pospešujejo pozitivne spremembe in skušajo skozi vsakodnevna opravila zmanjševati nepotreben pritisk nanj.

 

Potraten način življenja zahteva eno Zemljo več

Dobra novica je, da lahko z vrsto malenkosti vplivamo na prihodnost našega planeta, ne da bi  živeli v pomanjkanju. Dovolj bo, če se odpovemo vsemu odvečnemu: stvarem in snovem, ki nam škodijo, ter kopičenju, ki nas ovira pri tem, da bi živeli polno življenje.

 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.