Kakovost zraka v mestih bi bilo potrebo enako resno obravnavati, kot globalno segrevanje. Poleg dušikovih oksidov se povečuje tudi količina drobnih delcev, zato povsod v Evropi opažamo naraščanje onesnaženosti. Ta je najvišja v mestnih središčih in ob prometnih cestah, nanjo pa vplivajo tudi trenutne vremenske razmere. Zaradi škodljivih učinkov je marsikje potrebno prebivalce obveščati o stopnji onesnaženosti, zlasti če ta preseže najvišje dopustne vrednosti.


kaj_dihamo_v_mestih_1
Podoben prizor lahko danes vidimo v vseh malo večjih slovenskih mestih

Program Citeair

Namenjen je obveščanju meščanov o tem, kako onesnažen je zrak. Zato lahko ljudje v času višje onesnaženosti spremenijo svoje dnevne načrte in se čim manj zadržujejo zunaj. To zlasti velja za ljudi z boleznimi dihal, srca, ožilja ter za nosečnice in otroke. Trenutno onesnaženost ponazorimo z barvno lestvico s petimi stopnjami ali s številko. Zelena označuje čist zrak rdeča pa močno onesnažen zrak. Ker so koncentracije onesnaževal najvišje v prometu, na obrobju pa nižje, vedno podajo vrednosti v prometu in izven njega.


Maribor med evropskimi mesti

Sodelovanje v projektu Citeair Mariboru kot prvemu mestu v Sloveniji omogoča, da lahko meščani preko spleta opazujemo stanje v mestu. S klikom na www.airqualitynow.eu in s klikom na Maribor sledi slikovna informacija o trenutnem stanju. Način prikaza je razumljiv ter prikazuje trenutno kakovost zraka v mestu, Če bi onesnaženje preseglo vse pametne meje, bi morali izvesti začasne ukrepe, na primer omejiti promet, zaustaviti kurišča na manj čiste energente ali omejiti delovanje industrijskih onesnaževalcev.


Dušikov dioksid in ozon

Količina dušikovega dioksida (NO2) je v mestih odvisna predvsem od vremenskih razmer in prisotnosti ozona, glavni vir pa je promet. Onesnaženost je visoka poleg prometnih cest, in v hladnih zimskih dneh z malo vetra. Povišana prisotnost tega plina povzroči kašelj, bronhitis, oslabitev imunskega sistema, povečanje alergijskih reakcij ter višje stopnje obolevnosti, prizadeti so tudi astmatiki.


kaj_dihamo_v_mestih_2Internetni prikaz čistosti zraka v Mariboru je dobra informacija za vse meščane

Ozon (O3) je visoko reaktiven plin, ki je v stratosferi koristen, pri tleh pa škodljiv. Vir so izpuhi motornih vozil, industrija ter hlapi goriv in topil, pa tudi gozdni in travniški požari, pojavlja se tudi v sončnih dneh poletnih mesecev. Večkratna izpostavljenost povišanim stopnjam ozona lahko povzroči stalne okvare pljuč, bolečine v prsih, kašljanje, bruhanje in draženje grla. Nastaja v onesnaženem zraku in vročem vremenu zato škodi vsem, ki se gibljejo na prostem, posebej otrokom, starejšim, delavcem in športnikom.


Trdni delci in žveplov dioksid

Sestava delcev je odvisna od izvora, manjši pa ostanejo v atmosferi več tednov in jih iz zraka spere šele dež. Glavni viri so promet, tudi letalski, industrija, energetski objekti kurišča. Večina delcev je sestavljena iz ogljika, na tega pa se vežejo kovine, organska topila ali ozon. Najmanjši delci so najnevarnejši, povečajo umrljivost za boleznimi dihal, srca in ožilja. Če vsebujejo težke kovine, je njihova strupenost še večja, prisotnost cinka pa poveča moč vnetja, viša stopnjo odmiranja tkiv in povzroča preobčutljivosti pljuč.


Žveplov dioksid (SO2) je brezbarven plin z vonjem, ki draži, z vlago se spremeni v žveplovo kislino ki se nato nalaga kot kisel dež ali sneg. Industrija ga uporablja za beljenje, dezinfekcijo in konzerviranje hrane. Glavni vir je zgorevanje nafte ali premoga, elektrarne, rafinerije nafte in veliki industrijski obrati. Kratkoročno izpostavljanje žveplovem dioksidu povzroči težave astmatikom in občutljivim ljudem, otroci pa v krajih z onesnaženim zrakom pogosteje obolevajo za kašljem, bronhitisom in infekcijami globlje v dihalih.


Tihec


IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.