V zadnjem desetletju opažamo več nenavadnih sprememb podnebja s katastrofalnimi posledicami. Poročila meteorologov kažejo, da je bilo zadnje desetletje najtoplejše, odkar se izvajajo meritve. Zemlja je resda doživela mnoga toplejša obdobja (nazadnje pred 55 milijoni let), a se podnebje že zelo dolgo ni spreminjalo tako vihravo kot v zadnjih desetletjih. Globalno segrevanje povzroča masovno taljenje ledenikov in snega po celem svetu, od Himalaje, Alp, Andov do Arktike in Antarktike in je zelo izrazit pojav od leta 1980 dalje.

 

Izrazit primer tega pojava je primerjava Triglavskega ledenika med leti 1959 in 2003. Triglavski ledenik je dosegel svojo najmanjšo površino ob koncu ekstremno vročega poletja v letu 2003.

 

triglavski ledenik

Izginjanje Triglavskega ledenika v zadnjih  petdesetih letih

 

Pri tem ne gre samo za višje temperature
Med naravnimi sistemi, ki so zelo ogroženi zaradi podnebnih sprememb, so ledeniki, koralni grebeni in atoli, gozdovi mangrov, severni in tropski gozdovi, polarni in alpski ekosistemi, mokrišča. Zaradi učinkov segrevanja ozračja je ogroženih vse več živalskih in rastlinskih vrst in ekosistemov. Oceani postajajo vse bolj kisli zaradi povečanja vsebnosti CO2, kar vpliva na koralne grebene. Možna destabilizacija obstoječih oceanskih tokov lahko ima katastrofalne posledice.

 

Človekovi sistemi, ki so občutljivi na podnebne spremembe, so - vodni viri, kot del sistema preskrbe z vodo; kmetijstvo (predvsem zanesljivost preskrbe s hrano) in gozdarstvo; družbeno-gospodarski sistemi obalnih območij in morski sistemi (ribištvo); človeška naselja, energija in industrija. Dviganje morske gladine in nastajanje novih puščav bosta povzročila množično selitev t. i. okoljskih beguncev (po nekaterih ocenah naj bi dvig morske gladine ogrozil okrog 200 milijonov ljudi). Podnebne spremembe lahko vodijo do razmer, ki bodo ugodne za prenašalce bolezni.

 

Spremembe podnebja so dejanska grožnja
Globalno segrevanje ozračja je že imelo močne finančne posledice (gromozanske škode zaradi tropskih viharjev so povzročile bankrot večjih zavarovalnic v ZDA), v prihodnosti lahko usodno vpliva na stabilnost finančnih trgov (in s tem generira hude gospodarske težave). Izračuni kažejo, da posledice sprememb podnebja ne bodo porazdeljene enakomerno. Pri tem območja, kjer nastaja največ emisij, pogosto niso območja, kjer so negativni vplivi najbolj izraženi, nekatera območja, na primer nizka priobalna območja ali gorski ekosistemi, pa bodo bolj prizadeta od drugih.


Podatki kažejo, da se severna polobla segreva hitreje od povprečja zemeljskega površja, Evropa hitreje kot severna polobla, območje Alp pa še hitreje od evropskega povprečja.

 

Kaj lahko pričakujemo v Sloveniji
Spremembe v Sloveniji so primerljive s tistimi na širšem alpskem območju. Napovedi kažejo nadpovprečno segrevanje v Sredozemlju ter južni Evropi in zlasti zmanjšanje padavin poleti. Take spremembe lahko bistveno spremenijo okoljske razmere, saj podnebje vpliva na pokrajino, preskrbljenost z vodnimi viri in njihovo kakovost ter določa naravno sposobnost okolja za prenašanje obremenitve z onesnaževali.

 

Slovenija torej spada med območja, ki jim modelni izračuni v prihodnosti napovedujejo naraščanje temperature, ki bo hitrejše od svetovnega povprečja. Grozi nam dvig temperature zraka za več kot 6°C. Posledic takšne otoplitve ne moremo v celoti napovedati, toda njihove zametke lahko opazujemo že danes: ekstremni vremenski pojavi, suše, poplave, pojav prenosljivih bolezni, ki jih doslej tu ni bilo, in čedalje večja gospodarska škoda.

Več o mogočih posledicah podnebnih sprememb v Sloveniji si lahko ogledate na spletni strani potujoče razstave SLOVENIJA 50+, ki je v letu 2010 obiskala mnoge slovenske kraje.

 

Vir: http://www.arhiv.svps.gov.si, Arhiv GIAM ZRC SAZU.

 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.