Biti "zelena država" je odraz zavzemanja za zaščito okolja in ljudi ter tudi odraz uspešnosti pri spopadanju s podnebnimi spremembami. Na angleškem spletnem portalu GreenMatch so, po merilih trajnosti, med seboj primerjali 60 držav.

 

Najbolj in najmanj zelene drzave na svetu

 

Celovito poročanje o okoljskih in trajnostnih dosežkih

Države so v poročilu GreenMatch ocenjene po kriterijih različnih indeksov; Indeksu okoljske uspešnosti (EPI) ter Indeksu zelene prihodnosti (GFI). Pri razvrščanju držav so dodatno vključili tudi izsledke iz poročila Skupnega raziskovalnega centra Evropske komisije (JRC) ter izsledke švicarskega podjetja IQAir, specializiranega za spremljanje kakovosti zraka.

Švicarsko podjetje IQAir zagotavlja največjo brezplačno platformo za informiranje o kakovosti zraka globalno, podatki so na voljo v realnem času, med drugim poročajo o letnem povprečju koncentracije PM2.5 delcev za 117 držav. 

 

Najbolj in najmanj zelene drzave mala

 

Indeks okoljske uspešnosti EPI je razvila Univerza Yale. Države razvršča glede na uspešnost pri spopadanju s podnebnimi spremembami, stanjem okolja in vitalnostjo ekosistemov.

Indeks zelene prihodnosti (Green Future Index) države razvršča glede na zavezanost trajnosti v prihodnosti (podnebno politiko, izpuste ogljika, prehod na zeleno energijo, trajnostno družbo in okoljske inovacije).

Podatki so izvzeti tudi iz poročil JRC, skupnega raziskovalnega centra Evropske komisije, v katerih se osredotočajo na izsledke izpustov CO2 za več kot 200 držav (tudi po izpustih CO2 na prebivalca). Evropsko poročilo o emisijah CO2 najdete na spletni strani edgar.jrc.ec.europa.eu/report_2022.

 

Najbolj zelene drzave na svetu

 

Primer tovarne z odpadki, ki industrijski objekt odlično poveže s skupnostjo

Danska tovarna za pridobivanje električne energije iz odpadkov, Amager Resource Center, je odličen primer trajnostnega energetskega objekta.

Nahaja se v industrijski coni v okrožju Amager v Kopenhagnu in je hkrati najpomembnejša znamenitost na tem območju. Kraj je bil nekoč prostor zapuščenih tovarn, med drugim se na strehi izgradili smučišče, ki je v uporabi vso leto. 

 

 


Na spletu ga najdemo pod nazivom Amager Bakke. Ne samo, da je to najčistejši obrat za pridobivanje energije iz odpadkov na svetu, je hkrati tudi umetni hrib CopenHill, z lastnim smučiščem, najvišjo plezalno steno na svetu in zahtevnimi pohodniškimi potmi, kjer ste deležni najlepšega razgleda na Kopenhagen.


Obrat je namenjen pridobivanju električne energije iz odpadkov. Namesto, da bi ga obravnavali kot izoliran objekt, so okrepili odnos med zgradbo in mestom. Temelji na logiki, sprejmite odpadke, pridobite energijo in združite prijetno s koristnim.

Stavbo, odprto oktobra 2019, je zasnovala skupina Bjarke Ingels. Tovarna vsak dan sprejme odpadke 300-ih tovornjakov, parna turbina pa proizvede 63 MWh energije. Peči in turbine Amager Resource Centra letno pretvorijo 440.000 ton odpadkov v elektriko in poskrbijo za ogrevanje 150.000 domov v Copenhagnu. Razen tega ima ta gigantska stavba 10.000 m2 zelene strehe.

 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.