Okolju najprijaznejše države

Organizacija OECD je pred kratkim sporočila, katere države namenjajo največ denarja za raziskave in ukrepe v zvezi z varstvom okolja.Prvo mesto je premočno zasedla Nova Zelandija, saj je njihova vlada sklenila, da bodo za ta namen zagotovili kar 13,3% od celotnega proračuna.


Organizacija OECD je pred kratkim sporočila, katere države namenjajo največ denarja za raziskave in ukrepe v zvezi z varstvom okolja.

Prvo mesto je premočno zasedla Nova Zelandija, saj je njihova vlada sklenila, da bodo za ta namen zagotovili kar 13,3% od celotnega proračuna.

 

okolje


Na drugem mestu se nahaja Kanada s 4,3%, sledi Avstralija s 4,1%, Španija 4%. Njim sledijo Portugalska 3,6%, Madžarska 3,5% Ter Južna Koreja s 3,3%, na dnu lestvice pa se nahaja Rusija z 0,1%. Napredne in urejene države, med njimi Švica, Nizozemska, ZDA in Japonska so za okoljevarstvo predvidele samo 0,9% svojih proračunov.

 

Kljub vsemu večja skrb

Kljub zelo nizkim odstotkom, ki jih nekatere države namenjajo za vse okoljevarstvene aktivnosti, pa je potrebno vedeti, da se tudi nizki proračunski odstotki od leta 1990 dvigujejo. To kaže na to, da je sedaj že vsem jasno da je uvajanje obnovljivih virov ter izboljšav na področju učinkovite rabe energije nujno potrebno.

okolju_najprijaznejse_drzave

Kitajci proizvajajo najmanj komunalnih odpadkov v kilogramih na prebivalca, Danci in Norvežani pa največ


Strokovnjaki OECD ugotovljene številke tudi komentirajo in ugotavljajo, da odstotki ne odslikavajo stanja zelenih tehnologij v posamezni državi. Iz njih lahko le sklepamo, kakšna je želja posameznih vlad, da uvedejo okolju prijazno delovanje. V poročilu je še navedeno, da na ta razvoj lahko gledamo z velikim optimizmom, saj se vedno več držav odloča in daje sredstva za razvoj tehnologij, s katerimi bomo lahko zavrli klimatske spremembe. Med glavnimi cilji in tehnologijami so navedeni ravnanje s komunalnimi odpadki, solarna energija, vodikove gorivne celice in prehod na avtomobile na električni pogon. 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE