Človeštvo je v avgustu za letos porabilo vse naravne vire, v Sloveniji pa jih porabimo toliko, kot da imamo na razpolago tri Slovenije. Naravne vire, ki so nam bili na voljo v letu 2020, smo porabili že bistveno prej kot preostali svet, in sicer že v aprilu. To pomeni, da smo za letos porabilo vse naravne vire, ki jih Zemlja lahko obnovi v enem letu. Letos smo to točko dosegli dobre tri tedne kasneje kot v lanskem letu, k čemer so prispevali tudi ukrepi, sprejeti zaradi globalne epidemije. Podatki kažejo, da je v tem času prišlo do zmanjšanja sečnje lesa za 8,4 odstotka in manjših izpustov iz prometa za 14,5 odstotka. Ti dve gospodarski dejavnosti največ prispevata k ekološkemu odtisu.

Poraba naravnih virov


Globalna mreža za okoljski odtis in Schneider Electric spodbujata dialog in podajata koristne smernice za povečanje blaginje človeštva v e-knjigi Strategije za doseganje združljivosti enega planeta, ki lahko tudi podjetjem pomaga ostati konkurenčen v svetu, v katerem podnebne spremembe in omejeni viri postajajo vse pomembnejši dejavniki. E -knjiga je dosegljiva na spletni strani www.se.com (sustainability-overshoot-day).


 

Globalni hektar

Ekološki odtis velja za enega izmed najbolj celostnih kazalcev trajnosti na področju okolja. Z njim spremljamo porabo naravnih virov in obnovitveno sposobnost površin, ki jo prebivalstvo potrebuje za ohranjanje svojega načina življenja. Če porabimo več od obnovitvene sposobnosti narave, govorimo o ekološkem deficitu. Enota za spremljanje ekološkega odtisa je globalni hektar.

 

2020 - 60 odstotkov prevelika poraba naravnih virov

Manjšanje ekološkega odtisa zaradi globalne pandemije - ki je daleč od načrtovanja spremembe, potrebne za doseganje ekološkega ravnovesja in dobrega počutja ljudi – dokazuje, da je vzorce porabe naravnih virov mogoče spremeniti v kratkem času, vendar ob skrbnem načrtovanju. Človeštvo trenutno porabi 60 odstotkov več virov, kot jih je mogoče obnoviti. To pomeni, da živimo, kot da bi imeli na razpolago 1,6 planeta.

Tudi v Sloveniji ekološki odtis presega obnovitveno sposobnost Zemlje. Porabimo toliko, kot da bi imeli na razpolago tri Slovenije. Naravne vire, ki so nam bili na voljo v letu 2020, smo porabili že bistveno prej kot preostali svet, in sicer 26. aprila. K ekološkem odtisu največ prispevamo z ogljičnim odtisom, ki je posledica netrajnostne rabe energije, predvsem v gospodinjstvih in v prometu.

 


Poraba naravnih virov po letih

Dan okoljskega dolga (Earth Overshoot Day) se je v letu 2020 premaknil za tri tedne naprej, če ga primerjamo z letom 2019. A razlog, da smo ta dan letos obeležili 22. avgusta, ni v izboljšanem ogljičnem odtisu Zemlje, ampak je pandemija koronavirusa COVID-19 povzročila močan upad človeške aktivnosti.


 

Strategija razvoja Slovenije za zmanjšanje ogljičnega odtisa za 20 odstotkov

Za potrebe zmanjšanja ekološkega odtisa (in s tem ekološkega dolga), smo se v Sloveniji v okviru Strategije razvoja Slovenije, ki je bila sprejeta leta 2017, zavzeli za 20-odstotno zmanjšanje odtisa do leta 2030 (glede na podatke iz leta 2013).            

Poraba naravnih virov v sloveniji

Poraba naravnih virov v Sloveniji, vir Komunala Ajdovščina            

Ministrstvo za okolje in prostor je, v sodelovanju z Agencijo za okolje, pripravilo predlog ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti, več rabe obnovljivih virov energije, ter učinkovitejše upravljanje gozdov. Z njihovim izvajanjem bi prispevali tudi k blaženju in prilagajanju podnebnim spremembam, izboljšanju kakovosti zraka in voda.

Izračuni projekcij pa kažejo, da bodo potrebni dodatni napori za dosego cilja, ki ga za ekološki odtis izpostavlja Strategija razvoja Slovenije.

 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.