Poljska pripravljena na vetrna polja na Baltiku

Poljska, ki večino elektrike danes pridobi iz fosilnih goriv, je napovedala, da bo v vetrne elektrarne na Baltiku vložila vsaj 3,5 milijarde evrov. Do leta 2020 naj bi vetrne elektrarne na morju tako dosegle 1.000 MW instalirane moči, je dejala predstavnica za stike z javnostjo poljskega državnega energetskega giganta PGE Joana Zajonc, poroča energetika.ba. Vetrnice naj bi proizvedle toliko elektrike, kot je namerava Poljska uvoziti iz jedrske elektrarne iz Litve. Načrtovanih je najmanj pet vetrnih polj, potencialni investitorji pa računajo, da bo v priobalnem pasu morja lažje dob …

Poljska, ki večino elektrike danes pridobi iz fosilnih goriv, je napovedala, da bo v vetrne elektrarne na Baltiku vložila vsaj 3,5 milijarde evrov. Do leta 2020 naj bi vetrne elektrarne na morju tako dosegle 1.000 MW instalirane moči, je dejala predstavnica za stike z javnostjo poljskega državnega energetskega giganta PGE Joana Zajonc, poroča energetika.ba.

 

Vetrnice naj bi proizvedle toliko elektrike, kot je namerava Poljska uvoziti iz jedrske elektrarne iz Litve. Načrtovanih je najmanj pet vetrnih polj, potencialni investitorji pa računajo, da bo v priobalnem pasu morja lažje dobiti vsa potrebna dovoljenja, saj se bodo izognili protestom prebivalcev. Dlje od obale so tudi boljše razmere za pridobivanje elektrike iz vetra in čeprav je postavljanje dvakrat dražje kot na kopnem, je izkoristek nekajkrat večji, ocenjujejo strokovnjaki.

 

Da bi olajšala investicije v vetrne elektrarne, je poljska vlada pripravljena zmanjšati število potrebnih dovoljenj, ukine del birokratskih ovir in liberalizira predpise, še poroča energetika.ba. Eden od tujih investitorjev v poljske vetrne elektrarne je tudi Dong Energy, ki že upravlja z dvema vetrnima elektrarnama na kopnem tretja pa je v gradnji, razvijajo pa tudi vetrne elektrarne na morju. Podjetje upravlja med drugim z vetrno elektrarno na morju Horns Rev 2, ki dobavlja elektriko za Dansko. Gre za 91 turbin s skupno močjo 209 MW, kar pomeni, da je Horns Rev 2 največja vetrna elektrarna na morju.

 

Poljska ima po podatkih Poljskega združenja za vetrno energijo približno 530 MW vetrnih elektrarn, v katerih je bilo lani proizvedenih 790 GWh elektrike, kar pa predstavlja le pol odstotka poljske porabe. Vlada načrtuje, da bi do leta 2010 instalirane zmogljivosti dosegle 2.000 MW in proizvedle 2,3 odstotka elektrike za domačo porabo. Poljsko združenje navaja še, da so investitorjem obljubljena dovoljenja za nadaljnjih 1.500 MW, vseeno pa vladnega cilja ne bodo izpolnili in bodo v naslednjem letu dosegli slabih 60 odstotkov predvidenih zmogljivosti.


vir: energetika.net

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI