Podajamo odgovore bralcem, ki v zadnjih mesecih izražajo strah glede varnosti dobave energije. Bralce upravičeno skrbi visoka uvozna odvisnost Slovenije, da prav vsi ne bomo imeli zagotovljene enako varne dobave energije, posebno elektrike. Dobavitelji nam lahko v zaostrenih razmerah, bodisi zaradi previsokih cen ali pomanjkanja zalog, odpovejo dobavo energentov, ali pa cene dvignejo do te mere, da bo marsikomu plačilo onemogočeno. 

 

brez elektrike

 

Če kdaj, so dejavniki tveganja izrazito eskalirali z daljšim časovnim zamikom, to je leto in pol po začetku krize s pandemijo covid – 19, na množico negativnih posledic pa sedaj, tik pred novo kurilno sezono, ni bil nihče pripravljen.

Trenutne razmere s hitrim porastom porabe energentov, dejansko dajejo vtis nevarnosti, da bo energije za vse premalo. Razen tega smo bili pred nekaj leti pozimi priča hudi naravni ujmi, kot je bil žled.

Znatne podražitve energentov, posebno elektrike v drugi polovici leta 2021, upravičeno sprožajo frustracije kako in po kakšni ceni bomo odslej oskrbovani z energijo. Posameznik se zaveda, da na gonilnike visokih cen energije ne more vplivati, lahko pa vpliva na zmanjšanje lastnih potreb, lahko jo prične proizvajati in shranjevati.

Že naši predniki so se znali prilagajati z rezervnimi viri za kuhanje ali gretje. Navadni štedilnik na drva, krušna peč ali kamin, kot rezerva, stoji v marsikateri novi hiši, danes pa lahko, na relativno enostaven način, elektriko shranjuje že prav vsak.

 

Sončna elektrarna ni popoln sistem

Lastniki sončnih elektrarn si sicer s pomočjo lastne samooskrbe z elektriko ob izpadu električnega omrežja ne morejo kaj dosti pomagati. Zato veliko imetnikov sončnih elektrarn išče rešitev v dodatnem shranjevanju energije, kot npr. v vgradnji dodatnega razsmernika in Li ion baterij v obstoječo sončno elektrarno.

 

brez elektrike brez ogrevanja

Pri električnem ogrevanju (toplotna črpalka, IR paneli, električni radiatorji, ...) ostanemo ob izpadu električnega omrežja brez gretja. Zato se veliko lastnikov sončnih elektrarn odloča za hranilnike električne energije.

Hranilniki obvezen sestavni del sončne elektrarne

V podjetju Velog d.o.o. iz Ljubljane menijo, da so baterije – hranilniki električne energije obvezen sestavni del sončnih elektrarn. Tudi trendi izgradnje sončnih elektrarn v svetu kažejo na to. Na ta način se tudi delež solarne energije, ki jo lastnik porabi sam, poveča. Druga možnost je v dodatni izgradnji otočnega solarnega sistema s cenejšimi svinčenimi baterijami. Otočni solarni sistem omogoča povsem varno delovanje, ne glede na izpad EE omrežja. Za to opcijo se odločajo zlasti tisti, ki imajo električni avtomobil, pa jim zmogljivost sončne elektrarne po sedanjem sistemu neto meritev za polnjenje električnega avtaega avta ne zadostuje.

 brez elektrike samooskrba

Sistem samooskrbe s sončno elektrarno in hranilnikom električne energije

Preprost postopek zamenjave dobavitelja elektrike

Odjemalci elektrike si lahko poiščejo novega dobavitelja, saj je na maloprodajnem trgu z električno energijo dovolj konkurenčne ponudbe in stabilnih dobaviteljev električne energije po konkurenčni ceni. V Agenciji ob tem odjemalce opozarjajo, da naj bodo pri menjavi dobavitelja pozorni na spreminjajočo se ponudbo cen elektrike na maloprodajnem trgu.

 

zamenjava distributerja elektike

 

Zahtevajte ustrezno jamstvo cene elektrike

Za zmanjšanje tveganj prilagajanja cen s strani dobaviteljev se lahko odjemalci odločijo za produkte dobave električne energije z ustreznim jamstvom cene. Agencija na podlagi analize maloprodajnega trga ugotavlja, da je ponudba na maloprodajnem trgu zagotovljena, vendar morajo odjemalci odreagirati na novo nastale razmere pravočasno.

 pasica aplikacija

Kdo nadzira dobavitelje?

Drži, da so se zaradi podražitev v zadnjem času dogajale odpovedi pogodb določenih dobaviteljev elektrike. Agencija za energijo zagotavlja, da so na slovenskem trgu z električno energijo vzpostavljeni ustrezni ukrepi za zaščito odjemalcev in hkrati zagotavlja, da so na slovenskem trgu z električno energijo vzpostavljeni ustrezni ukrepi za zaščito odjemalcev.

 

Zasilno oskrbo električne energije zagotavlja sistemski operater SODO

V Agenciji navajajo, da so na slovenskem trgu z električno energijo vzpostavljeni ustrezni ukrepi za zaščito odjemalcev. V primeru insolventnosti ali nelikvidnosti dobavitelja se samodejno vzpostavi zasilna oskrba sistemskega operaterja distribucijskega omrežja (SODO). Zasilno oskrbo mora zagotoviti vsakemu gospodinjskemu odjemalcu ali malemu poslovnemu odjemalcu.

 

Zaščita interesa odjemalcev

V sodelovanju s SODO bo agencija zagotovila, da skrajnih ukrepov ne bo in spremljala razvoj cen na organiziranih trgih za električno energijo in zemeljski plin. V okviru svojih pristojnosti in v sodelovanju z ACER in drugimi regulatorji v EU ta redno izvaja proces stalnega spremljanja preglednosti veleprodajnih trgov in ugotavlja, ali gre pri rapidnem dvigu cen za normalno reakcijo trga ali za eventualne tržne manipulacije. Na podlagi uredbe REMIT in analogne zakonodaje na finančnih trgih je tako na evropski ravni vzpostavljen celovit sistem nadzora za detekcijo tržnih manipulacij. V primeru, da bo ugotovila, da je razvoj cen povezan z manipulacijami na veleprodajnih trgih z energijo, bo ustrezno ukrepala in s tem zaščitila interese odjemalcev.

 

BREZ ELEKTRIKE BREZ PLINA

 

2021 - Znatno je porastel uvoz, domača proizvodnja elektrike pa se je občutno znižala

Statistični urad RS v novembru poroča, da je proizvodnja električne energije v septembru 2021 primerjalno z 2020 znatno upadla, uvoz pa je večji.

 

Zmanjšana proizvodnja električne energije

Neto proizvodnja električne energije je septembra 2021 znašala 998 GWh in se je glede na avgust 2021 zmanjšala za 25 %, glede na september 2020 pa za 28 %. V primerjavi s septembrom 2020 je bila proizvodnja v hidroelektrarnah septembra 2021 za 52 % manjša, v termoelektrarnah za 36 % manjša in v jedrski elektrarni za 2 % manjša.

 


Septembra 2021 smo uvozili 810 GWh, izvozili pa 750 GWh električne energije. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je bil uvoz za 55 % večji in izvoz za 5 % manjši.

Vir STATISTIČNI URAD RS, november 2021


Zmanjšana poraba električne energije

Poraba električne energije se je v septembru 2021 v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšala za 2 % in je znašala 1.035 GWh. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je bila poraba električne energije v septembru 2021 za 6 % manjša. Manjši proizvodnji električne energije v termoelektrarnah je sledila tudi manjša poraba goriv. Skupna poraba goriv je bila tako septembra 2021 za 36 % manjša kot septembra 2020.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Velog d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.