Da bi v EU zmanjšali odvisnost od ruskih fosilnih goriv, je Evropska komisija v načrtu REPower EU postavila cilj povečati proizvodnjo biometana s 3 milijard m3 (2020) na 35 milijard m3 do leta 2030. To pomeni več kot desetkratno povečanje tega bioplina, ki nastane iz biomase, obnovljivega vira energije.

 

biometan bioplinarna

 

Na tem področju je Danska ena vodilnih držav. Delež biometana v njihovem plinovodnem omrežju je že skoraj 40-odstoten in se še povečuje. Cilj danske vlade je, da bi že leta 2030 dosegli 100-odstotno pokritost z zelenim plinom, zelo verjetno pa je, da bodo ta cilj dosegli že prej. Po nekaterih napovedih naj bi bilo na Danskem leta 2030 biometana še preveč in ga bodo morali izvažati.

Prva proizvodnja biometana na Danskem, ki uporablja tehnologijo anaerobne presnove, je začela delovati že leta 2013 in dovajala plin iz obnovljivih virov v plinsko omrežje. Od takrat je država razvila nadaljnjih 54 obratov za proizvodnjo biometana. K tako hitremu razvoju je v veliki meri prispevala državna podporna shema, ki je bila uvedena leta 2013.

 

biometan danska zemljevid

Obrati za proizvodnjo biometana na Danskem


Danska si je zastavila cilj, da bo do leta 2030 zmanjšala emisije ogljika za 70 odstotkov, zagotovila energetsko varnost in ohranila stroške energije na sprejemljivo nizki ravni. Ključ do razogljičenja pa je obnovljiva energija.


Od bioplina do biometana

Biometan je nadgrajeni bioplin, ki nastane iz biomase, torej iz obnovljivega vira energije. Za razliko od nekaterih drugih obnovljivih virov energije (veter, sonce) je mogoče biometan proizvajati, kadar ga potrebujemo – njegova proizvodnja je mogoča vse leto brez prekinitev in je neodvisna od vremenskih razmer.

Bioplin postane »biometan« s postopkom čiščenja v objektu za nadgradnjo. Biometan ima enake lastnosti glede kakovosti plina kot običajni zemeljski plin, ki je večinoma mešanica metana in CO2. Imeti mora enak tlak kot omrežje na priključni točki. Tlak plina je določen v pogodbi o priključitvi, ki jo morata lastnik omrežja in lastnik obrata za posodobitev skleniti pred kakršnim koli dodajanjem biometana v plinski sistem.

 

Trg z biometanom

Potrdila o poreklu biometana, ki ga danski proizvajalci vnašajo v plinovodno omrežje, registrira in izdaja danski nacionalni operater prenosnega sistema za električno energijo in zemeljski plin Energinet. S potrdili o izvoru plina iz obnovljivih virov lahko imetniki certifikatnih računov trgujejo pred končnim prenosom na potrošnika. Proizvajalec biometana lahko prodaja svoja potrdila o izvoru potrošniku ali pa to stori prek podjetja, ki prodaja tudi energijo.

biometan v plinskem sistemu zemeljski plin

Delež biometana v plinskem sistemu glede na zadnjih 12 mesecev proizvodnje in porabe plina


Kaj je biometan?

Biometan je naraven in obnovljiv vir energije, proizveden iz bioplina. Po kemijski sestavi in lastnostih je primerljiv z zemeljskim plinom, zato ga lahko dovajamo v omrežje zemeljskega plina. Uporabljamo ga lahko brez omejitev v 100-odstotni koncentraciji ali ga v poljubnem razmerju mešamo z zemeljskim plinom za učinkovito oskrbo z električno energijo, proizvodnjo toplote za ogrevanje ali kot gorivo v vozilih s pogonom na zemeljski plin. Zaradi vsestranskih možnosti uporabe bo imel biometan v prihodnosti pomembno vlogo pri trajnostni oskrbi z energijo.

Za proizvodnjo biometana se uporabljajo energetske rastline, ki niso namenjene za prehrano ljudi (energetska koruza, zeleno požeta rž, trava, sladkorna pesa, sladki sirek), odpadne snovi in ostanki iz kmetijstva (hlevska gnojevka, gnoj, stelja ali ostanki pridelkov) ter substrati iz živilske industrije (biološki odpadki in ostanki živil).

biometan postopek pridobivanja


pasica aplikacija

Vodik v plinskem sistemu

Na Danskem bi lahko biometan do leta 2030 v celoti zamenjal zemeljski plin, izredni profesor na danski tehniški univerzi (DTU – Technical University of Denmark) Philip Fosbøl pa ocenjuje, da bo v nekaj letih omrežje zemeljskega plina v tej državi uporabljeno kot infrastruktura za oskrbo z metanom, proizvedenim iz bioplina, in z vodikom, proizvedenim v elektrarnah Power-to-X: »V prihodnosti bo to mešanica metana in vodika, ki jo uporabljamo v plinskih kotlih tako v zasebnih domovih kot v industriji.«

Pod okriljem DTU potekajo številni raziskovalni projekti v okviru nadgradnje bioplina in treh predstavitvenih obratov, kjer raziskovalci preizkušajo različne tehnologije za izboljšanje uporabe bioplina. Eden od projektov, Bio-ReFuel, se osredotoča na pretvorbo bioplina v metanol s tekočim gorivom.

Vir: www.zemeljski-plin.si


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.