Toplota že, že! Kaj pa svetloba?

Ali sta tudi za vas najpogostejša pojma v zvezi z idealnim domom „topel“ in „svetel“? Toplota je nekako sinonim za domačnost, svetloba pa za vedrino, optimizem iz zdravje. In kakšno zvezo ima to s prenovo fasade?


Ali sta tudi za vas najpogostejša pojma v zvezi z idealnim domom „topel“ in „svetel“? Toplota je nekako sinonim za domačnost, svetloba pa za vedrino, optimizem iz zdravje. In kakšno zvezo ima to s prenovo fasade?


fasada_kalcer_1
fasada_kalcer_2


Pri prenovi zunanjih zidov se v večini primerov ne omejujemo samo na estetsko prenovo fasade,  ampak običajno dodamo še plast toplotne izolacije. Pri starih, ne izoliranih ali slabo izoliranih hišah je željena toplotna izolacija pogosto debela od 12, 15 pa tja do 20 cm ali celo več. Hiše, zgrajene v 60 – 80 letih so pogosto grajene tako, da je uporabna višina prostora manj kot 2,5 m. Največkrat 2,4 m, pogosto pa tudi manj. Nad okni so preklade, tako, da so okna le redko višja od 150 cm. Pri še starejših meščanskih hišah pa so nadstropja visoka, okna pa sicer visoka, a ozka. V primeru, da take hiše oblečemo v debelo plast izolacije, zmanjšamo tako efektivno osvetlitveno višino kot tudi širino okna, s tem pa tudi količino naravne svetlobe, ki sega v prostor. V odvisnosti od velikosti oken in orientacije hiše se osvetlitev lahko zmanjša od nekaj % pa tja do 30% ali več. Ker se redko katera starejša hiša lahko pohvali s pribitkom svetlobe, je ta učinek dobro upoštevati.


Manjša osvetlitev poslabša bivalne in higienske razmere v prostoru, povzroči pa tudi predčasno uporabo umetne svetlobe.


Neugodno zmanjšanje osvetlitve lahko omilimo z izbiro bolj učinkovitega materiala za dodatni toplotno izolacijski ovoj stavbe. Namesto najcenejših izolacijskih materialov razreda toplotne prevodnosti 040, lahko izberemo materiale razreda 035, 030 ali 022. Z izbiro takega materiala je za enak učinek potrebna manjša debelina izolacije, s tem pa ublažimo vpliv dodatne izolacije na zmanjšanje naravne osvetlitve prostora.


Primer takih izdelkov so recimo RÖFIX EPS-F 031 LAMBDAPOR, RÖFIX EPS-F 030 take-it ALPIN, WEBER THERM PLUS ULTRA 022 ali PUREN PUR/PIR izolacije.


In vsaj še eno zelo otipljivo prednost ima tanjša izolacijska plast – ožje okenske police, kar nam tudi prihrani kakšen evro!


Več na www.kalcer.si

tel.: 01 724 67 70Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI