Centri vodenja so zgolj pomoč človeku

Centri vodenja so zgolj pomoč človeku Temeljna funkcija centrov vodenja je centralni nadzor in seveda krmiljenje oziroma upravljanje celotnega elektroenergetskega omrežja. Centri vodenja, distribucijski ali prenosni, v sklopu programske opreme vsebujejo celoten model nadzorovanega elektroenergetskega omrežja, ki skupaj s preostalo opremo omogoča učinkovito vodenje elektroenergetskega sistema.Programski paket SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) omogoča prikaz delovanja elektroenergetskega sistema, preostale funkcije pa so prilagojene posebnostim posameznega uporabnika.

Temeljni namen centrov vodenja v elektroenergetiki je stalen nadzor nad celotnim omrežjem

 

Temeljna funkcija centrov vodenja je centralni nadzor in seveda krmiljenje oziroma upravljanje celotnega elektroenergetskega omrežja. Centri vodenja, distribucijski ali prenosni, v sklopu programske opreme vsebujejo celoten model nadzorovanega elektroenergetskega omrežja, ki skupaj s preostalo opremo omogoča učinkovito vodenje elektroenergetskega sistema.

 

Programski paket SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) omogoča prikaz delovanja elektroenergetskega sistema, preostale funkcije pa so prilagojene posebnostim posameznega uporabnika.

 

Vsak nadzorni center je sestavljen iz strojne in programske opreme, ki je vedno prilagojena posebnostim posameznega uporabnika. Kot je dejal Franci Gruden iz podjetja GDB , se programska oprema distribucijskih centrov vodenja po funkcionalnosti močno razlikuje od funkcionalnosti, ki je namenjena centrom vodenja za prenosne elektroenergetske sisteme. Obema vrstama centrov je skupen programski paket SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition), ki omogoča prikaz delovanja elektroenergetskega sistema, preostale funkcije pa so seveda prilagojene specifiki posameznega uporabnika.

 

Za učinkovito opravljanje svojih nalog morajo centri vodenja iz elektroenergetskega sistema dobivati zanesljive podatke. Zanje skrbijo ustrezne pametne naprave (IED Intelligent Electronic Devices), ki so nameščene po celotnem nadzorovanem omrežju….


Celotni članek: http://www.finance.si/284575/Centri-vodenja-so-zgolj-pomo%E8-%E8loveku/rss

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI