Focus: Vlada nima ambicij za varčevanje z energijo

Focus: Vlada nima ambicij za varčevanje z energijo Društvo Focus in druge nevladne organizacije so danes ministra Černača opozorili na prelomljene obljube o varčevanju z energijo.

Društvo Focus in druge nevladne organizacije so danes ministra Černača opozorili na prelomljene obljube o varčevanju z energijo.

V času, ko sprejemamo varčevalne ukrepe na skoraj vseh področjih, se Slovenija izogiba ambiciozni zakonodaji o energetski učinkovitosti, so zapisali pri Fokusu. Slovenija na enoto proizvoda porabi kar 54 odstotkov več energije kot v povprečju EU, število energetsko revnih gospodinjstev v Sloveniji narašča, z davkoplačevalskim denarjem podpiramo posojilo za izjemo drag blok 6 v Šoštanju, ker naj bi nam manjkalo električne energije. Ob vsem tem pa Slovenija nasprotuje sprejemu zavezujočega cilja za energetske prihranke.


Države članice s figo v žepu

Evropski svet je v marcu 2007 sprejel cilj do leta 2020 doseči 20 odstotkov energetskih prihrankov, ki pa še danes ni zavezujoč. Zato je Evropska komisija v letu 2011 pripravila predlog direktive o energetski učinkovitosti, ki bo pomagala zagotoviti doseganje cilja.


Zdaj, ko je osnutek direktive na bruseljskih pogajalskih mizah, je jasno, da države članice držijo figo v žepu: ključni cilj držav članic – med njimi tudi Slovenije – je zagotoviti, da bodo morale narediti čim manj za varčno in učinkovito rabo energije. Večina jih je proti temu, da postane cilj zavezujoč. Predlagajo, da vsaka država opredeli svoj cilj in svoje metodologije za doseganje cilja, čeprav takšen pristop dokazano ne prinese rezultatov. Prizadevajo si za oženje obsega ukrepa za letno stopnjo obnov javnih stavb ter obligacijske sheme za zagotavljanje prihrankov energije pri odjemalcih…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI