Kako pri najemu prostorov zamenjati ponudnika elektrike

Kako pri najemu prostorov zamenjati ponudnika elektrike Podjetje ima zaradi najemne pogodbe zvezane roke pri zamenjavi ponudnika električne energije z ugodnejšimPri sklenitvi najemne pogodbe za poslovni prostor bodite pozorni tudi na obratovalne stroške in možnost zamenjave ponudnikov elektrike, vode in drugih storitev. Pravni svetovalci priporočajo, da z najemodajalcem tudi te zadeve natančno določite v pogodbi. Podjetje, ki ima sklenjeno najemno pogodbo v enem od nakupovalnih središč, je želelo zamenjati dobavitelja električne energije, saj bi tako po njihovi oceni precej znižali stroške. Ob pregledu najemne pogodbe so ugotovili, da to ni možno. Preverili smo, kakšne možnosti ima najemnik pri zamenjavi katerega od ponudnikov elektrike, vode, telefonskih in drugih storitev.

Podjetje ima zaradi najemne pogodbe zvezane roke pri zamenjavi ponudnika električne energije z ugodnejšim

 

Pri sklenitvi najemne pogodbe za poslovni prostor bodite pozorni tudi na obratovalne stroške in možnost zamenjave ponudnikov elektrike, vode in drugih storitev. Pravni svetovalci priporočajo, da z najemodajalcem tudi te zadeve natančno določite v pogodbi.

 

Podjetje, ki ima sklenjeno najemno pogodbo v enem od nakupovalnih središč, je želelo zamenjati dobavitelja električne energije, saj bi tako po njihovi oceni precej znižali stroške. Ob pregledu najemne pogodbe so ugotovili, da to ni možno. Preverili smo, kakšne možnosti ima najemnik pri zamenjavi katerega od ponudnikov elektrike, vode, telefonskih in drugih storitev.

 

Včasih se individualni nakup energije ne splača

Najemniki se ob sklenitvi pogodbe navadno strinjajo, da jim najemodajalec zaračunava elektriko glede na površino oziroma dejavnost v pavšalnem znesku ali pa glede na števec, pravi Tomaž Fatur iz podjetja Solvera Lynx . Trgovski center ima načeloma eno priključno mesto, kar pomeni, da se lahko po ena pogodba sklene z distributerjem energije in prodajalcem energije. “Če bi najemnik želel imeti svoj števec in tudi odjemno mesto, bi moral zaprositi za novo odjemno mesto, kar pa pomeni tudi nov elektroenergetski priključek in s tem nove stroške,” razlaga Fatur.

 

Dodaja, da lahko stroške energije zniža tudi z učinkovitejšo rabo energije, denimo z informacijskim sistemom za upravljanje energije, v primeru pavšalnega obračuna pa je smiselna vgraditev odštevalnega števca.

 

Za zamenjavo potrebujete vsaj soglasje najemodajalca

Pri sklenitvi najemne pogodbe gre za civilnopravno razmerje med najemodajalcem in najemnikom, pojasnjuje Nataša Cehtl iz obrtno-podjetniške zbornice. Če sta se stranki z najemno pogodbo dogovorili o plačevanju obratovalnih in drugih stroškov, veljajo določila same pogodbe, najemnik pa lahko spremeni katerega od ponudnikov le s soglasjem najemodajalca ali pa s spremembo najemne pogodbe…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE