MGV bi proizvajal vetrnice po patentu nizozemskega DonQija

MGV bi proizvajal vetrnice po patentu nizozemskega DonQija Za električne avtomobile bodo po Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije postavljali polnilne točkeLjubljansko podjetje MGV svojo prihodnost vidi v zeleni energiji – v gradnji mreže polnilnic za električne avtomobile ter v vetrnih in sončnih elektrarnah. Šest vetrnic smo hoteli prodati v Zgornjo Savinjsko dolino, a nismo nikjer dobili meteorološkega podatka o tem, koliko vetra piha v pasu med letom, brez tega pa ne moremo izračunati, ali se postavitev vetrnice splača, pravi Bojan Verč, lastnik in direktor MGV.MGV, ki ima 22 zaposlenih in deluje od leta 1997, izvaja ukrepe za povečanje energetske učinkovitosti v podjetjih. Polovico prihodkov ustvarijo s svetovanjem, projektiranjem, izvedbo in montažo naprav za industrijo in naprav za kompenzacijo jalove energije na industrijskih odjemih. Približno 30 odstotkov prihodkov prispeva lastna proizvodnja elektrostikalnih naprav za industrijo in preostali odjem. Desetino prihodkov jim prinesejo naprave za kompenzacijo jalove energije, pri katerih izvajajo meritve kakovosti električne energije pred vgradnjo v električna omrežja, preostale pa vzdrževalne pogodbe s podjetji, trgovskimi verigami in hoteli.

Za električne avtomobile bodo po Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije postavljali polnilne točke

 

Ljubljansko podjetje MGV svojo prihodnost vidi v zeleni energiji – v gradnji mreže polnilnic za električne avtomobile ter v vetrnih in sončnih elektrarnah.

 

“Šest vetrnic smo hoteli prodati v Zgornjo Savinjsko dolino, a nismo nikjer dobili meteorološkega podatka o tem, koliko vetra piha v pasu med letom, brez tega pa ne moremo izračunati, ali se postavitev vetrnice splača,” pravi Bojan Verč, lastnik in direktor MGV.

 

Zelena energija – vir zaslužka

Nov, perspektiven vir zaslužka so našli v projektih zelene energije. Od maja v portoroški marini testirajo hibridni kontejner za proizvodnjo elektrike iz sončne in vetrne energije, pravi Bojan Verč, lastnik in direktor MGV. Ta kontejner proizvede do 50 kilovatnih ur elektrike iz obnovljivih virov in manjšim odjemalcem tako omogoča avtonomno preskrbo, zato je po Verčevih besedah primeren za širšo uporabo. Ima vetrnico, fotovoltaične module, akumulatorsko baterijo, dizelski agregat in ionizacijski čistilec vode. Iz zraka lahko proizvede do 17 litrov vode na dan, pitno vodo pa pridela tudi iz oporečne.

 

Vetrnice iz Slovenije

Veliko si obetajo tudi od poslovnega sodelovanja z nizozemskim podjetjem DonQi , za njegove vetrnice pa že izdelujejo vse kovinske dele. Elanu so predlagali, da bi izdelovali plastične obode za vetrnice, ko bo povpraševanje po teh zraslo. Verč si želi, da bi vsi deli vetrnice nastali v Sloveniji po patentu nizozemskega partnerja. DonQi jim je že dal stroje in patent za izdelovanje delov…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI