Sončna energija bo konkurenčna okoli leta 2020

Sončna energija bo konkurenčna okoli leta 2020 Podpore za vlagatelje v sončne elektrarne se zmanjšujejo bolj, kot upada cena gradnje sončnih elektrarnStroški gradnje sončnih elektrarn so vsako leto nižji. Tega se zaveda tudi država, zato za prihodnje leto, kot smo že pisali v septembrski številki, napoveduje manjše podpore. To pomeni, da bodo nižje tudi zagotovljene odkupne cene tako proizvedene energije. Ali je mogoče državo pretentati s cenejšimi moduli, denimo iz Kitajske?Kako dolgo se bo zasebnikom še splačalo vlagati v lastne sončne elektrarne? Na ceno elektrike, pridobljene iz sončne energije, najbolj vpliva cena fotonapetostnih modulov, ki pomenijo večino stroška pri gradnji sončnih elektrarn. Cene fotonapetostnih modulov so se letos glede na lani znižale za dobrih deset odstotkov, smo izvedeli neuradno od proizvajalcev.Uradnemu odgovoru se večina izogiba. Treba je razlikovati med ceno, ki je vedno rezultat razmerja med povpraševanjem in ponudbo, ter stroški proizvodnje električne energije, pridobljene iz sonca, pojasni Uroš Merc, direktor Bisola .Zgodovinsko gledano je zadnjih 30 let pri vsakokratni podvojitvi svetovne proizvodne zmogljivosti fotonapetostnih modulov cena teh upadla za 22 odstotkov. Pri zdajšnji rasti panoge to pomeni, da proizvodna cena elektrike, pridobljene iz sončne energije, vsako leto upade za sedem do devet odstotkov. Prav to pa žene naprej konkurenčnost fotovoltaike v primerjavi z drugimi energetskimi viri, ki so zaradi svojih naravnih omejitev vsako leto teže dostopni in dražji.

Podpore za vlagatelje v sončne elektrarne se zmanjšujejo bolj, kot upada cena gradnje sončnih elektrarn

 

Stroški gradnje sončnih elektrarn so vsako leto nižji. Tega se zaveda tudi država, zato za prihodnje leto, kot smo že pisali v septembrski številki, napoveduje manjše podpore. To pomeni, da bodo nižje tudi zagotovljene odkupne cene tako proizvedene energije. Ali je mogoče državo pretentati s cenejšimi moduli, denimo iz Kitajske?

 

Kako dolgo se bo zasebnikom še splačalo vlagati v lastne sončne elektrarne?

Na ceno elektrike, pridobljene iz sončne energije, najbolj vpliva cena fotonapetostnih modulov, ki pomenijo večino stroška pri gradnji sončnih elektrarn. Cene fotonapetostnih modulov so se letos glede na lani znižale za dobrih deset odstotkov, smo izvedeli neuradno od proizvajalcev.

 

Uradnemu odgovoru se večina izogiba. Treba je razlikovati med ceno, ki je vedno rezultat razmerja med povpraševanjem in ponudbo, ter stroški proizvodnje električne energije, pridobljene iz sonca, pojasni Uroš Merc, direktor Bisola .

 

Zgodovinsko gledano je zadnjih 30 let pri vsakokratni podvojitvi svetovne proizvodne zmogljivosti fotonapetostnih modulov cena teh upadla za 22 odstotkov. Pri zdajšnji rasti panoge to pomeni, da proizvodna cena elektrike, pridobljene iz sončne energije, vsako leto upade za sedem do devet odstotkov. Prav to pa žene naprej konkurenčnost fotovoltaike v primerjavi z drugimi energetskimi viri, ki so zaradi svojih naravnih omejitev vsako leto teže dostopni in dražji.

 

Država v zmanjševanje podpor

Ministrstvo za gospodarstvo je konec septembra na svojih spletnih straneh objavilo predlog spremembe uredbe o podporah električni energiji, ki je proizvedena iz obnovljivih virov energije (OVE).

 

Ta znižuje referenčne stroške (indikativni stroški proizvodnje električne energije posamezne reprezentativne skupine) sončnih elektrarn, ki so podlaga za določanje cen v pogodbah za zagotovljeni odkup in vrednosti obratovalnih podpor v pogodbah. Kaj to pomeni v praksi?

 

Doslej so lastniki sončnih elektrarn za proizvedeno megavatno uro električne energije prejeli okoli 400 evrov (osemkrat več od cene megavatne ure elektrike na trgu), nato pa se je ta znesek vsako leto zmanjšal za sedem odstotkov….


Celoten članek: http://www.finance.si/292961/Son%E8na-energija-bo-konkuren%E8na-okoli-leta-2020

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE