Stereotipi in predsodki o prezračevanju z rekuperacijo

Stereotipi in predsodki o prezračevanju z rekuperacijo Naj nas ne bo strah rekuperacije, le vgradimo in vzdržujmo jo pravilno

Naj nas ne bo strah rekuperacije, le vgradimo in vzdržujmo jo pravilno

 

Prezračevanje z rekuperacijo toplote je prava smer v načrtovanju prezračevanja, ogrevanja in klimatizacije v stanovanjskih hišah in tudi že večjih objektih, a vendarle se tega načina prezračevanja drži cela vrsta predsodkov. Pa so upravičeni?

  
Na račun zaprtih oken lahko v pasivni hiši vgradimo večja okna brez energetskih izgub.

 

Že prav na začetku se marsikdo ustraši cenovnega vidika rekuperacije. Kdaj lahko pričakujemo, da se bo naložba povrnila? V hiši ni napeljave, ki bi prinašala dobiček, le od prezračevanja to lahko pričakujemo. Z vgradnjo sistema za prezračevanje z rekuperacijo namreč prihranimo. Več kot pol naložbe lahko privarčujemo že na začetku. V prezračevani hiši oken ni treba odpirati. Če jih ni treba odpirati, potem ne potrebujemo dvojnih okvirjev, okovja niti komarnikov. Taka okna so varčnejša, saj vemo, da so toplotne izgube oken največje prav pri okvirju in steklu, na ta račun pa lahko vgradimo večja okna. Fiksna okna so tudi varnejša za otroke, obenem pa zagotavljajo večjo zaščito proti vlomilcem. Edini argument, ki nam še ostane v prid oknom z okovjem, je čiščenje….

 

 


Celoten članek: http://www.finance.si/277889/Stereotipi-in-predsodki-o-prezra%E8evanju-z-rekuperacijo?src=pj260410

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI