Za posojila Eko sklada manj povpraševanja

Za posojila Eko sklada manj povpraševanja Manj poznana, a zanimiva spodbuda Eko sklada za zmanjševanje rabe končne energijeV razpisnem gradivu javnih pozivov za spodbujanje ukrepov, ki pripomorejo k zmanjševanju rabe končne energije, je tudi možnost ugodnega kreditiranja teh naložb, vendar se je ta letos izkazala za manj poznano in izkoriščeno.Eko sklad ugodna posojila občanom ponuja že več let. Ta niso namenjena zgolj ukrepom, ki jih navajajo javni pozivi, objavljeni maja letos, temveč tudi za druge okoljske naložbe, kot so varčevanje z vodo z zajemom deževnice, individualne čistilne naprave, zamenjava azbestne strešne kritine, nakup električnih in hibridnih vozil in podobno.

Manj poznana, a zanimiva spodbuda Eko sklada za zmanjševanje rabe končne energije

 

V razpisnem gradivu javnih pozivov za spodbujanje ukrepov, ki pripomorejo k zmanjševanju rabe končne energije, je tudi možnost ugodnega kreditiranja teh naložb, vendar se je ta letos izkazala za manj poznano in izkoriščeno.

 

Eko sklad ugodna posojila občanom ponuja že več let. Ta niso namenjena zgolj ukrepom, ki jih navajajo javni pozivi, objavljeni maja letos, temveč tudi za druge okoljske naložbe, kot so varčevanje z vodo z zajemom deževnice, individualne čistilne naprave, zamenjava azbestne strešne kritine, nakup električnih in hibridnih vozil in podobno.

 

Zanimivo pa je, da je zanimanje za posojila v tem letu izjemno upadlo, saj se ljudje raje odločajo za nepovratna sredstva kot za posojilo.

 

A vendar je Franc Beravs, direktor Eko sklada , omenil, da je v ponujenih posojilih zaradi nizke obrestne mere vključena tudi neke vrste subvencija, ki na prvi pogled in trenutno morda ni očitna, pokaže pa se v času odplačevanja posojila v nižji anuiteti, poleg tega je letna obrestna mera fiksna, zato se natančno ve, kakšen bo vsak mesec obrok. V takšno posojilo je vgrajena subvencija v deležu približno 10 odstotkov.

 


Za večje naložbe na voljo nepovratna sredstva in posojilo


Za letos smo konec januarja objavili javni poziv, kjer ponujamo 12 milijonov evrov posojil za občane, vlog pa smo prejeli zgolj za tri milijone evrov. To je zelo malo v primerjavi s prejšnjimi leti, ko smo večino denarja za posojila razdelili. Seveda pa je res, da takrat možnosti za pridobitev nepovratnih sredstev ni bilo, je povedal Beravs. Ugodno kreditiranje je pri večjih naložbah možno pridobiti tudi v povezavi s pridobitvijo nepovratnih sredstev….


Celoten članek: http://www.finance.si/286907/Za-posojila-Eko-sklada-manj-povpra%B9evanja

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI