Zmanjšati moramo odvisnost od energije

Cena energije je pomemben politični dejavnik in ena prednostnih nalog vsake vlade je, da ohrani poceni in dostopno energijo. Takšen odnos je glavni razlog za to, da smo danes na področju rabe energije tam, kjer smo: postali smo odvisniki od energije, ki se je milijone let kopičila v rastlinah, potem pa majhnemu delu človeštva dobrih pet desetletij omogočala udobno, vendar skrajno netrajnostno življenje. Čezmerno in prehitro izkoriščanje zalog fosilnih goriv nas je pripeljalo v položaj, v katerem se začenjamo soočati s koncem obdobja poceni energije, obenem pa z vse bolj občutno destabilizacijo podnebnega sistema.Zmanjšanje rabe energije je sicer ukrep, ki si ga pošten politik ne upa niti tako imenovati, vendar pa je edini ukrep, ki dolgoročno lahko prinese rešitev za današnje energetske in podnebne težave. Seveda zmanjšanje rabe energije ne pomeni sedeti v jamah ob ognju, kot si predstavlja veliko ljudi, temveč predvsem ustaviti razmetavanje z energijo, kot to počnemo zdaj (nočno osvetljevanje praznih trgovin, ogrevanje stanovanja pri odprtih oknih, ogrevanje cestišč, mostov ali pločnikov in tako naprej). Višja cena elektrike bo dolgoročno najbrž zmanjšala porabo Dvig cen neugoden predvsem za socialno ogrožene

Cena energije je pomemben politični dejavnik in ena prednostnih nalog vsake vlade je, da ohrani poceni in dostopno energijo. Takšen odnos je glavni razlog za to, da smo danes na področju rabe energije tam, kjer smo: postali smo odvisniki od energije, ki se je milijone let kopičila v rastlinah, potem pa majhnemu delu človeštva dobrih pet desetletij omogočala udobno, vendar skrajno netrajnostno življenje. Čezmerno in prehitro izkoriščanje zalog fosilnih goriv nas je pripeljalo v položaj, v katerem se začenjamo soočati s koncem obdobja poceni energije, obenem pa z vse bolj občutno destabilizacijo podnebnega sistema.

 

Zmanjšanje rabe energije je sicer ukrep, ki si ga pošten politik ne upa niti tako imenovati, vendar pa je edini ukrep, ki dolgoročno lahko prinese rešitev za današnje energetske in podnebne težave. Seveda zmanjšanje rabe energije ne pomeni sedeti v jamah ob ognju, kot si predstavlja veliko ljudi, temveč predvsem ustaviti razmetavanje z energijo, kot to počnemo zdaj (nočno osvetljevanje praznih trgovin, ogrevanje stanovanja pri odprtih oknih, ogrevanje cestišč, mostov ali pločnikov in tako naprej)…..


Celoten članek: http://www.finance.si/277043/Zmanj%B9ati-moramo-odvisnost-od-energije

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI