Zmeda pri gradbenih dovoljenjih za sončne elektrarne

Gradbeni inšpektorji kaznujejo le tiste investitorje v sončne elektrarne, ki se ne držijo pravil, pravijo na okoljskem ministrstvuMnenje združenja fotovoltaične industrije (ZSFI), da investitor za sončno elektrarno na strehi starih stavb nikoli ne potrebuje gradbenega dovoljenja, je napačno, pravijo na ministrstvu. Če morate pri takem posegu na primer spremeniti konstrukcijo zgradbe, potrebujete gradbeno dovoljenje.

Gradbeni inšpektorji kaznujejo le tiste investitorje v sončne elektrarne, ki se ne držijo pravil, pravijo na okoljskem ministrstvu

 

Mnenje združenja fotovoltaične industrije (ZSFI), da investitor za sončno elektrarno na strehi starih stavb nikoli ne potrebuje gradbenega dovoljenja, je napačno, pravijo na ministrstvu. Če morate pri takem posegu na primer spremeniti konstrukcijo zgradbe, potrebujete gradbeno dovoljenje.

 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je lani zapisalo, da gradbeno dovoljenje za sončne elektrarne na strehah, v nasprotju s tistimi, ki so vgrajene v streho, fasado ali stojijo samostojno na zemljišču, ni potrebno, pojasni Mitja Žigante, koordinator projektnega financiranja v Banki Koper , ki pokriva področje sončnih elektrarn. Od maja letos pa, kot pravijo na združenju fotovoltaične industrije, ministrstvo zahteva gradbeno dovoljenje tudi zanje. V združenju so prepričani, da MOP nima nikakršne pravne osnove za to zahtevo, kar dokazujejo s pravnim mnenjem.

 

Na MOP pravijo, da se njihovo mnenje ni spremenilo in da zgolj podrobneje pojasnjujejo svoje predhodne odgovore. Predpisi s področja graditve objektov v določenih primerih in ob upoštevanju določenih pogojev res omogočajo namestitev sončnega zbiralnika ali sončnih celic brez gradbenega dovoljenja. Opozarjajo pa, da namestitev fotonapetostne elektrarne po določbah zakona o graditvi objektov pomeni gradnjo objekta, zanjo pa je treba pridobiti gradbeno dovoljenje….


Celoten članek: http://www.finance.si/287690/Zmeda-pri-gradbenih-dovoljenjih-za-son%E8ne-elektrarne

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI