Proizvod, ki smo ga nestrpno čakali - "All in one" za otočne sončne elektrarne: razsmernik, solarni regulator, polnilec, li-ion baterije in potrebne zaščite, vse v eni napravi. 

»All in one« za otočne sončne elektrarne, je dalo na trg podjetje Velog, d.o.o. Prvi kupci pravijo, da je sončna elektrarna povsem enostavna za namestitev, saj jo je treba le povezati s sončnimi celicami in že proizvaja elektriko iz sonca. Napake skoraj ne more biti, nastavitve niso potrebne. Edino, kar mora storiti uporabnik je, da se odloči za režim delovanja sončne elektrarne, tako, kot mu najbolj ustreza. Velika večina uporabnikov bo izbrala režim, kjer sončna elektrarna napaja neposredno porabnike, viške pa shranjuje v li-ion baterijah. Lahko pa se sistem nastavi tudi na back up funkcijo, ki zagotavlja, da bodo baterije v primeru nujne potrebe, polne.

all in one baterija za soncno elektrarno

Dodatni stroški še za električarja, ki bi izvedel namestitev posameznih elementov, jih s kabli med seboj povezal in opravil nastavitve regulatorja in razsmernika, tako odpadejo.

In kar je še posebno pomembno: sončna elektrarna »all in one« je relativno cenejša od vseh predhodnih verzij, kljub li-ion baterijam.

 

Razvoj otočne sončne elektrarne

Pa si poglejmo, kako se je sestava otočnih sončnih elektrarn s časom spreminjala. Klasični sestavni deli za otočne sončne elektrarne so: solarni regulator, sinusni razsmernik, baterije, polnilec. Za varnost je treba dodati tokovno in prenapetostno zaščito, instalacijski odklopnik. Vse skupaj je treba skrbno povezati v celoto. Pogoste so napake napačne vezave ali slabih kontaktov. Sistem je relativno drag, prav tako tudi samo nameščanje sončne elektrarne.

All in one za otocne soncne elektrarne

Klasičen način sestave otočne soncne elektrarne

Klasični način sestavljanja otočne sončne elektrarne se uporablja pri nadgradnji že obstoječih solarnih sistemov ali pa pri gradnji sončnih elektrarn, ki zahtevajo visoko kvaliteto, ne oziraje se na ceno.

All in one za otocne soncne elektrarne z razsmernikom

Otočna sončna elektrarna z razsmernikom

baner soncne elektrarne

Naprava, ki združuje vse potrebno za otočno sončno elektrarno

Proizvajalci solarnih regulatorjev in razsmernikov za otočno delovanje, so se zavedali, da je klasičen način sestavljanja otočnih sončnih elektrarn zamuden in drag, zato so tržišču ponudili napravo, ki v sebi združuje sinusni razsmernik, solarni regulator in polnilec. Za izgradnjo solarnega sistema, je tej napravi treba dodati le še zaščite ter baterije. To je velik korak v ponudbi, velika večina večjih solarnih sistemov, se sedaj proda s takšno napravo. Prednost te naprave je, da se lahko uporabi svinčene ali li-ion baterije. Podjetje Velog d.o.o. nudi takšne otočne razsmernike firme Epsolar in Growatt, kot vrhunsko znamko.

Zaradi fleksibilnosti, ki jo nudi ta naprava, je potrebno ob namestitvi opraviti še kar nekaj nastavitev, ki so bistvene za delovanje sistema in življenjsko dobo baterij.

Na tržiščih zahodne Evrope in ZDA, svinčene baterije v solarnih sistemih, vse bolj izginjajo. Na največjem evropskem sejmu fotovoltaike Intersolar Muenchen, jih letos skoraj ni bilo več videti. Li-ion baterije so močno prevladovale. Prednost li-ion baterij so zlasti veliko daljša življenjska doba ter večja uporabna kapaciteta zaradi nižje dovoljene stopnje praznjenja. Relativno gledano (€/cikel) so li-ion baterije že cenejše od svinčenih baterij.

Trenutna uspešnica je 3,3 kW solarni sistem z Growatt inverterjem moči 5 kW in s štirimi li-ion baterijami, kar nudi skupaj 10 kWh hrambe energije.

 

baterija za otocno soncno elektrarno all in one

 

Pričakujemo pa, da bo že v naslednjem letu »All in one« s 5kW razmernikom in 10kWh hrambe v li-ion baterijah absoluten rekorder. Li-ion baterija je narejena v absolutno varni tehnologiji LiFePO4 in nudi kar 6.000 ciklov pri 80% izpraznjenosti. Za primerjavo – svinčene baterije je priporočljivo prazniti le do polovice kapacitete.

Izpopolnjene »all in one« naprave, ki jih pričakujemo že letos, se bodo predvidoma lahko priključile tudi na omrežje, kot dodatni vir napajanja baterij. Nudile bodo tudi možnost časovnega uravnavanja polnjenja baterij iz omrežja. To pa pomeni, da se bodo lahko polnile s cenejšim tokom ponoči, ki ga bo kupec porabil čez dan. Še ena zelo pomembna prednost ob energetski negotovosti.

Poleg enostavnosti namestitve, je zanimiv tudi privlačen dizajn. Napravo z dimenzijami 710 (širina) x 450 (debelina) x 510 (višina) mm je mogoče stisniti skoraj v vsak prostor.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Velog d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.