Trenutno stane 1 kWh baterije za shranjevanje elektrike od 800 do 1400 €, pri čemer se cene med dobavitelji občutno razlikujejo. Štiričlanska družina v enodružinski hiši z zalogovnikom moči 5 kWh bo zanj plačala od 4000 do 8000 €. Cene baterij za shranjevanje elektrike stalno padajo, saj se cenijo baterijske celice. Modularni hranilniki uporabnikom olajšajo nakup, saj jih dokupujemo v skladu s povečano porabo, na primer, ko se v hiši na novo vgradi klimatska naprava ali toplotna črpalka.

 baterija za shranjevanje elektrike

Module dokupujemo po potrebi.

Ob nastopu vsake nove tehnologije so cene na začetku visoke, nato pa hitro padejo. To velja tudi za zalogovnike, saj je 6 kW enota leta 2011 stala 30.000 €, danes jo dobimo za 3000 €. Uporabniki od prvega dne po vgradnji varčujejo, zato nihče ne ve, ali se splača še počakati. V prihodnje lahko pride do inflacije, motenj v dobavi ali do ozkih grl v proizvodnji, prav tako ni zagotovila, da bodo cene baterij še padale.

 

Velikim se splača

Že dalj časa solarna polja z velikimi baterijami lastnikom prinašajo denar. Majhne naprave pa se obnašajo malo drugače, saj so stroški za elektroniko in tipala v primerjavi z zmogljivostjo naprave višji. Zadnja leta je na voljo več izvedb baterij za shranjevanje elektrike, ki so za uporabnike kar gospodarni.

Nemški izračun kaže, da se investicija (5 kWp sončna elektrarna in 4,8 kWh baterijo za shranjevanje elektrike) povrne v 10,7 leta. Izkušnje so pokazale, da se količina uporabljene elektrike iz lastne baterije kar podvoji. Ta elektrika pa je cenejša kot tista iz omrežja, letni prihranek, ki nam ga zagotovi hranilnik energije je v povprečju za 300 € večji kot brez baterije. Še pred zadnjo podražitvijo so Nemci izračunali, da uporabnika kilovatna ura solarne elektrike stane 15 centov, tista iz omrežja pa 37 centov.  

 baner hranilnik elektricne energije

Kakšno življensko dobo ima baterija za shranjevanje elektrike?

Šteje, da je baterija za shranjevanje elektrike izrabljena, ko ima le 80 odstotkov svoje dejanske zmogljivosti. Kako pogosto jo je mogoče izprazniti in ponovno napolniti brez izgube zmogljivosti, imenujemo stabilnost cikla. Baterija, ki se vsak dan polni in prazni, bi morala zdržati vsaj 6000 ciklov, to je 16 let, taka naložba se splača. Vedenje uporabnika tudi vpliva na življenjsko dobo solarnega hranilnika. Da bo dlje obstojen, ga ne izpostavljamo temperaturam nad 30 stopinj Celzija in ga vedno uporabljamo v suhem okolju.

najboljse baterije za shranjevanje elektrike

Trije izbrani baterijski hranilniki, ki so na svojih področjih uporabni in trajni.

Izbrali najbolj uporabne baterije za shranjevanje elektrike

Ocenjevalci so pregledali nabor baterij za shranjevanje elektrike in se na koncu odločili za tri, vsak je najboljši v svoji kategoriji. Hranilnik električne energije Bluetti Powerstation, moč 5,1 kWh, je zmagal v kategoriji “vsestransko uporaben”. Naprava je prevozna in jo lahko prestavljamo k porabnikom, če ne gre drugače. Pralni stroj moči 500 W bo deloval 8 ur, hladilnik moči 150 W pa 27 ur. Med izpadom elektrike služi kot rezervno napajanje za karkoli, ima kolesa, saj tehta 70 kg.

Na področju vrtne in kamping uporabe je zmagal Jackery Explorer, 2,1 kWh. Najprimernejši je za dopustovanje v šotoru, napolnimo ga v dveh urah, je lahek in čeprav stane več kot 1000 € na kilovatno uro zmogljivosti, so uporabniki zelo zadovoljni z njim.

Fleksibilno baterijo Ecoflow Delta, 3,6 kWh lahko z dodajanjem razširimo na velikost 10,8 Kwh. Napolni se v manj kot dveh urah, dobro prikazuje status baterije, cena za kWh, pa leži v srednjem območju.

Trg z baterijami za shranjevanje elektrike je res velik in za uporabnika kar nepregleden. Edina skupna lastnost je, da večina teh baterijskih hranilnikov deluje na osnovi litij-ionske tehnologije.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.