Čiščenje solarnih panelov je nujno, saj so optične naprave

Prah, listje, ptičji kakci in tudi sneg lahko zmanjšajo učinkovitost solarnih modulov do 20 odstotkov, v slabih pogojih celo do 50 odstotkov.

Dostopna domača sončna elektrarna bi naj bila očiščena vsakih šest mesecev. Pri tem uporabljamo mehko vodo (deževnico ali destilirano) z malo blage milnice. Uporabimo še čim mehkejšo krpo ali gobo, nameščeno na primernem držalu. Čistimo v mraku, ko se moduli ohladijo na temperaturo okolice.

Solarni most je primeren za čiščenje na  ravnih terenih

Solarni most je primeren za čiščenje solarnih panelov na ravnih terenih

Izkoristek velikih fotovoltaičnih sistemov je pomemben, zato jih redno čistijo s pomočjo robotov. Čistijo mokro, možno je tudi suho čiščenje s kombinacijo mehkih krtač in stisnjenega zraka. Roboti lahko delujejo na oba načina, delujejo pa v nočnem času, zato varnostni izklopi naprav niso potrebni.

 

Ravna podlaga

Če je teren raven, uporabljajo napravo, imenovano solarni most. Naprava za čiščenje sončne elektrarne deluje samodejno, NA BATERIJE, pomik ob panelih pa omogočajo gnana kolesa, ki so na tleh. Drugi krak čistilca se opira na vodilo, ki je na vrhu solarnih panelov in usmerja celoten okvir. Večja solarna polja čistijo brez prekinitev, ker se očiščeni paneli medtem naprašijo, ko robot zaključi delo na drugem koncu.

Prevozni plato odloži čistilnega robota na panele

Prevozni plato odloži čistilnega robota na panele

Valovita podlaga

Pri tem uporabijo robotiziran prevozni plato, na katerem je samodejni čistilni robot, ki ga plato odloži na začetek solarne linije. Od tam se samodejno giblje po površini in čisti steklo panelov. Ker je majhen in lahek, se bo brez težav premikal po panelih, ki so postavljeni valovito ali pod bolj strmim kotom.

Takšen robot tehta 27 kilogramov in očisti do 800 m2 panelov na uro. Za nadzor je potrebna samo ena oseba, je prenosen in z njim lahko čistimo tudi površine panelov na strehah hiš ali industrijskih hal.

Oba robota delujeta ob vsakem času in v vsakem vremenu, zato sta bistveno bolj učinkovita, kot če bi solarne panele čistili ročno.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI