Cene električne energije v zadnjem letu dosegajo rekordne ravni in kot kaže, se razmere tudi v prihodnjem letu ne bodo umirile. Za proizvajalce in poslovne odjemalce električne energije je zato dobrodošel sistem dinamičnega določanja cen, ki ga podjetje SONCE energija ponuja na tržnici SunContract.

 

model dolocanja cen elektrike borza

Vir fotografije: www.bsp-southpool.com

Dinamični model ponuja neko ravnovesje in je najbolj transparenten način obračunavanja cen, pravijo v podjetju SONCE energija. Tako proizvajalec kot odjemalec električne energije namreč cene elektrike obračunavata glede na stanje na trgu. Dinamično ceno določa trg na borzi električne energije (BSP – energetska borza SouthPool) in uporabniki lahko borzne cene spremljajo na spletni strani BSP Southpool. Cena se vsak dan vnaprej določa za vsako uro posebej, glede na ceno, doseženo na avkcijskem trgovanju na debelo.

 

Prodajalec elektrike ima bolj proste roke

Za dinamični model obračunavanja cen se je pred kratkim odločil Iztok Furman, ki je bil eden izmed prvih v Sloveniji s sončno elektrarno. Prvo je postavil leta 2008, do leta 2012 pa še štiri, vseh pet ima skupno moč 180 kW. Z energetsko tržnico SunContract sodeluje že od leta 2017. »Bil sem eden izmed prvih, ki se je pridružil energetski tržnici. Za ta korak sem se odločil kmalu po tem, ko sem bil na predavanju na Celjskem, kjer so jo predstavili. Ideja se mi je namreč zdela zanimiva, rad imam nove stvari in v tržnici sem videl priložnost,« pove Furman, ki ima za sklepanje poslov na tržnici sicer skrbnika, a trguje tudi sam, ker mu je to v veselje.

Prednost dinamičnega modela je po njegovih besedah v tem, da ima kot prodajalec električne energije bolj proste roke: »Tisti, ki so podpisali letno pogodbo za prodajo elektrike po fiksni ceni, jo morajo po tej ceni prodajati ne glede na razmere na trgu. Če trguješ po dinamičnem modelu, pa jo lahko glede na gibanje cen prodajaš tudi po trikrat višji ceni. Riziko je morda nekoliko večji, ampak taka je pač borza.« Tržnico bi vsekakor priporočil, poudari pa, da je to za nekoga, ki se vsaj malo spozna na stvari in ki rad vsak dan malo pogleda, kaj se dogaja na energetski borzi.

 

model dolocanja cen elektrike soncna elektrarna

Iztok Furman, ki ima pet sončnih elektrarn s skupno močjo 180 kW, je bil eden izmed prvih, ki se je pridružil energetski tržnici SunContract.


Ceno odkupljene oz. prodane elektrike, določene po pogodbi, lahko uporabnik poskusi kadar koli spremeniti s sklepanjem neposrednih P2P dogovorov na tržnici, ki deluje po načelu »first in, first out« (FIFO). 


 

Brez dodatnih stroškov rizika podražitve ali pocenitve

SONCE energija namreč povezuje končne odjemalce in proizvajalce neposredno z energetsko borzo BSP Southpool. Tako imajo ti prek posredništva dostop do aktualnih borznih cen, sočasno jim je omogočeno trgovanje na dinamični tržnici SunContract, kjer si lahko pogodbene cene fiksirajo za več mesecev v naprej. To pomeni, da zakupujejo in prodajajo električno energijo po fiksnih tarifah, ki jih sami izberejo, brez posrednika.

Kot pojasnjujejo v podjetju, je dinamični model določanja cen najbolj pošten sistem zaračunavanja električne energije tako za odjemalce kot tudi za proizvajalce elektrike. Stranke namreč v tem primeru ne plačujejo dodatnega stroška rizika podražitve ali pocenitve cen na trgu. Če cena na borzi pade, mora odjemalec do izteka pogodbe še naprej plačevati nad ceno trga. Če cena na borzi naraste, je na drugi strani proizvajalec tisti, ki je plačan še naprej do konca pogodbe pod ceno na trgu.

 

»Zame kot prodajalca je to bolj ugodno«

Avgust Likeb iz Polzele ima na strehah gospodarskih objektov na svoji kmetiji štiri sončne elektrarne: tri večje (vsaka z močjo 50 kW) že dobrih deset let, manjša sončna elektrarna pa je od leta 2020 postavljena za samooskrbo. SONCE energija je njegov tretji ponudnik in vso električno energijo, ki jo proizvedejo tri večje sončne elektrarne, prodaja na njihovi tržnici SunContract.

 

model dolocanja cen elektrike

Avgust Likeb iz Polzele ima na strehah gospodarskih objektov na svoji kmetiji štiri sončne elektrarne: tri večje (vsaka z močjo 50 kW) že dobrih deset let, manjšo, za samooskrbo, pa od leta 2020.

»Že prej sem imel s podjetjem SONCE energija sklenjeno letno pogodbo za prodajo električne energije po fiksnih tarifah, od letos, ko so ponudili pakete nakupa in prodaje elektrike po sistemu dinamičnega določanja cen, pa jo prodajam po dinamičnem modelu.« Zakaj se je odločil za dinamični model? »Preprosto: zato, ker je to zlasti glede na trenutne razmere na elektroenergetskem trgu zame kot prodajalca bolj ugodno. Če imaš letno pogodbo s fiksno ceno, si celo leto vezan na to ceno. Če pa izbereš dinamični model in so cene elektrike iz meseca v mesec višje, je to zame velik plus, saj lahko ceno obračunam glede na stanje na trgu,« pojasni sogovornik. Glede na to, da sam nima časa spremljati ponudbe na tržnici, je izkoristil možnost skrbniškega računa, ki jo ponuja SONCE energija. To pomeni, da dogovore na tržnici v njegovem imenu sklepa usposobljen trgovalec.

Naložba v sončne elektrarne je bila kar zajeten finančni zalogaj, naš sogovornik je za ta namen vzel posojilo z daljšo ročnostjo, a se je po njegovih besedah splačala: »S prihodki od prodaje odplačujem posojilo in še nekaj ostane. Če bo le možnost, bom postavil še kakšno, vendar ne več na strehi, ampak na terenu.«

 

baner soncne elektrarne

Kako do dinamičnega modela?

Dinamični model je novost na trgu električne energije in se morda kdo težje odloči zanj, zato so v podjetju SONCE energija uvedli poskusno dobo, ki traja tri mesece. V tem času se stranka seznani z delovanjem in učinkovitostjo dinamičnega modela. Če je zadovoljna, se pogodba podaljša poljubno, glede na željo stranke. Vedno pa ima možnost odstopiti od pogodbe, odpovedni rok je 30 dni. Če seveda na tržnici po tem obdobju ni sklenjenih nobenih neposrednih P2P dogovorov. Prek skrbniškega računa zato vedno delajo dogovore za 30 dni v naprej, da lahko zagotovijo ta odpovedni rok.  

Pot do dinamičnega modela je sicer tako za odjemalca kot proizvajalca preprosta. Uporabnik se najprej brezplačno registrira na platformi SunContract, kjer odda povpraševanje. Priložiti mora tudi svoj zadnji račun za elektriko (proizvajalec podatek o proizvodnji), na podlagi katerega se oceni, ali je uporabnik primeren kandidat za dinamično tržnico. Sledi priprava in podpis pogodbe. »Ko pogodbo potrdi še distributer, lahko uporabnika vključimo v bilančno skupino, saj takrat začnemo dobivati 15-minutne podatke o porabi oz. proizvodnji elektrike, ki so potrebni za delovanje dinamičnega modela. Uporabniku se dodeli še uporabniško ime in geslo, da lahko začne trgovati na naši tržnici SunContract,« pojasnjujejo v podjetju SONCE energija.

Uporaba tržnice je sicer preprosta in z njo si lahko tudi v primeru dinamičnega modela uporabniki ceno fiksirajo za več mesecev v naprej. Vsi na dinamičnem modelu imajo že po pogodbi vključen skrbniški račun. V osnovi tako dogovore sklepa skrbnik. Če želijo, lahko dogovore sklepajo sami. Načeloma pa je lažje s skrbnikom, saj ima ta več znanja in tudi časa, da redno spremlja dogajanje na tržnici. Uporabnik pa lahko  vedno spremlja, kako potekajo dogovori s strani skrbniškega računa, kakšna je pokritost z dogovori, kakšne so cene …


Energetska tržnica že četrto leto

Energetska tržnica SunContract že četrto leto povezuje proizvajalce in porabnike elektrike izključno iz obnovljivih virov in je še vedno unikat in posebnost pri trgovanju z električno energijo. Število njenih uporabnikov iz leta v leto narašča. Njena glavna prednost je, da usklajuje ponudbo in povpraševanje na maloprodajnem trgu – brez posrednikov, kar v praksi pomeni nižje cene in spodbujanje proizvodnje. Proizvajalec in porabnik se lahko na platformi »srečata«, čeprav se ne poznata, in se brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo, dogovorita o ceni elektrike. Prvi tako iztrži boljšo odkupno ceno, drugi se dogovori za nižjo končno ceno energije.

Če želite sodelovati na energetski tržnici, se morate registrirati na spletnem mestu SunContract in tam oddati vlogo za zamenjavo dobavitelja. Na podlagi prejetih podatkov se pripravi pogodba o zamenjavi dobavitelja, ki vas bo čakala na vašem uporabniškem računu, o čemer boste obveščeni na vaš elektronski naslov. Vse postopke zamenjave za vas izvede SONCE energija, brez prekinitve dobave elektrike. Tržnica omogoča tudi prenos viškov samooskrbnih elektrarn v novo koledarsko leto ali na drugega uporabnika.Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je ponavadi hrupen, manj ekonomičen, ne akumulira toplote in prehitro “pregori”.

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje. Spletni naslovi so v...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Clivet začenja z gradnjo nove tovarne v Feltreju

Slovesnost ob odprtju nove Clivetove tovarne, ki se bo razprostirala na 30.000 m2 in bo namenjena proizvodnji toplotnih črpalk za uporabo v stavbah, je bila 14. oktobra letos v Feltreju, ko so položili temeljni kamen....

Prezračevanje, klimatizacija

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic bo to jesen na trgu predstavil novost: Panasonicov air-e, prvi samostojni stropni generator...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.