Lokacija objekta, naklon in usmeritev strehe pomembno vplivajo na količino električne energije, ki jo proizvede sončna elektrarna. Največji izkoristek sončne elektrarne dosežemo, če sonce sije na fotovoltaične module pod kotom 90 stopinj, optimalna usmeritev strehe je proti jugu, naklon strehe pa približno 35 stopinj. V nadaljevanju predstavljamo različne možnosti umeščanja sončnih elektrarn, ki so jih v podjetju SONCE energija prilagodili danim razmeram ter potrebam, željam in zmožnostim investitorjev.

Slovenija je bolj ali manj enakomerno osončena, zato lokacije, kjer postavitev sončne elektrarne ne bi bila smiselna, skorajda ni, pravijo v podjetju SONCE energija. Tudi če objekt, na katerem nameravate postaviti samooskrbno sončno elektrarno, ni na idealni lokaciji in streha nima idealne lege, je mogoče s pravilnim načrtovanjem doseči optimalne izkoristek sončne elektrarne.

 

Predstavljamo nekaj primerov, kjer so s pravilnim načrtovanjem dosegli optimalni izkoristek sončne elektrarne


Sončna elektrarna na ravni strehi novogradnje v Vojniku ima moč 14,25 kW in bo na leto proizvedla okrog 15 MWh. Glede na trenutne cene elektrike na trgu to pomeni prihranek približno 3150 evrov (plus DDV), kar pomeni, da se bo naložba povrnila v šestih letih, potem pa bo sončna elektrarna samo še čisti prihranek. Poleg tega bo stanovalcem zagotavljala neodvisnost od gibanja cen elektrike na trgu.

 

Izkoristek soncne elektrarne ravna streha vojnik


Sončna elektrarna je zelo praktična, hkrati pa je lahko zelo lepo videti na vaši hiši. V podjetju SONCE energija so za stranko iz Dramelj posebej naročili module Longi All black, ki so v celoti v črni barvi.

 

Izkoristek soncne elektrarne moduli Longi All black


Gorenjska je več kot bogata s soncem. Tale elektrarna tako stoji na Pokljuki in bo predvidoma proizvajala viške električne energije. Lastnik jih bo lahko brezplačno, prek platforme SunContract, prenašal v uporabo na svoj vikend na drugi lokaciji.

 

Izkoristek soncne elektrarne pokljuka


Sončna elektrarna z močjo 19,61 kW na strehi delavnice in skladišča v Logatcu je dimenzionirana tako, da bo proizvajala viške, in sicer približno 5 MWh na leto. Lastnik jih bo v novem koledarskem letu prenesel v uporabo sinu, ki živi na drugi lokaciji.

 

Izkoristek soncne elektrarne logatec


Tudi pasivna hiša je primerna za postavitev sončne elektrarne. Na fotografiji je sončna elektrarna na pasivni hiši Dobeno z močjo 14,56 kW. Na isto merilno mesto je priključena tudi manjša hiša, ki jo lastniki oddajajo v najem. Elektrarna bo tako proizvedla dovolj elektrike za obe hiši.

 

Izkoristek soncne elektrarne pasivna dobeno


Na novo zgrajenem stanovanjskem bloku je podjetje SONCE energija kot investitor postavilo sončne panele skupne moči 40 kW. Tako se lahko lastniki stanovanj že vnaprej veselijo nižjih stroškov za elektriko, saj bodo lahko del proizvedene elektrike uporabili na lastnem odjemnem mestu, če se bodo odločili, da se vključijo v skupnostno samooskrbo.

 

Izkoristek soncne elektrarne Skupnostna samooskrba blok Slovenj Gradec


Samooskrbna sončna elektrarna na nadstrešku parkirišča restavracije De Poncho na Ptuju bo na letni ravni proizvedla približno 190 MWh. Lastnik, ki je trenutno nanjo priključen s svojimi odjemnimi mesti, namerava v bližnji prihodnosti ob nadstreških zgraditi tudi polnilnice za električne avtomobile, s čimer bo zaokrožil prehod na zeleno energijo.

 

Izkoristek soncne elektrarne ptuj DePoncho


Delovanje lokala Ribič ob Kočevskem jezeru je že v osnovi trajnostno usmerjeno, kar se kaže tako po gradnji kot tudi njihovi ponudbi, saj gostom ponujajo samo domače in naravno. To »filozofijo« so nadgradili z lastno sončno elektrarno, s katero se bodo oskrbovali z doma proizvedeno in okolju prijazno energijo. Na strehi lokala je 62 modulov skupne moči 25,11 kW, ki bodo proizvedli približno 25 MWh elektrike na leto, s čimer bo investitor glede na trenutne cene elektrike prihranil tudi do 4000 evrov na leto.

 

Izkoristek soncne elektrarne Ribic Kocevsko jezero


Velik del soglasij za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn je res zavrnjen, a ne povsod, zato naj vas to ne odvrne od tega, da poskušate pridobiti svoj vir energije. Še vedno se namreč najdejo mesta, kjer omrežje dopušča priklop. V Sveti Trojici v Slovenskih Goricah so tako letos v omrežje priključili dve elektrarni, za kateri sta se dva soseda odločila pri podjetju SONCE energija. Na levi je elektrarna z močjo 15,39 kW, na desni z močjo 11,74 kW.

 

Izkoristek soncne elektrarne SvetaTrojica v Slovenskih Goricah


Vlada je marca 2022 zaradi zahtev Evropske komisije sprejela novo uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki začne veljati 1. januarja 2024 in ukinja sistem letnega obračunavanja proizvedene in porabljene elektrike oz. net metering.


baner soncne elektrarne

Kljub novi uredbi še vedno najboljša naložba

V začetku leta je začela veljati nova uredba, ki prinaša spremembe pri obračunavanju s samooskrbno sončno elektrarno proizvedene in porabljene električne energije. Po novem sistemu bo moral vsak imetnik sončne elektrarne, tudi če v omrežje odda več elektrike, kot je odvzame, plačati omrežnino. Prav tako ne bo več letnih poračunov. Plačila bodo stvar komercialnega dogovora med ponudnikom in imetnikom elektrarne.

Obdobje net meteringa, to je letnega obračunavanja proizvedene in porabljene električne energije za samooskrbne elektrarne, se torej počasi zaključuje, vanj se bo možno vključiti le še do konca letošnjega leta. Če se želite s svojo samooskrbo priključiti v omrežje po tem sistemu, morate do konca tega leta pridobiti vsaj soglasje za priključitev, montažo pa lahko zaključite še v letu 2024. Pri tem je treba upoštevati, da lahko izdaja soglasja traja tudi nekaj mesecev, zato z odločitvijo ne gre odlašati do zadnjega trenutka.

Ob koncu leta se po zdajšnjem sistemu naredi obračun, koliko elektrike je bilo proizvedene in koliko porabljene. Če je sončna elektrarna proizvedla manj elektrike, kot jo je lastnik porabil, mora slednji to razliko doplačati, viške pa praviloma prepusti dobavitelju. Tržnica SunContract pa je tista, ki strankam podjetja SONCE energija omogoča brezplačen prenos viškov v naslednje koledarsko leto.


omejeno soglasje za soncno elektrarnoMorda vas zanima!

Ste prejeli zavrnjeno ali omejeno soglasje za sončno elektrarno? Rešitev je baterijski hranilnik!

Vam je distributer električne energije poslal zavrnjenio soglasje za priklop sončne elektrarne oziroma vam je izdal omejeno soglasje za sončno elektrarno? Kljub temu lahko postanete energetsko neodvisni, saj lahko sončno elektrarno še vedno postavite, le da potrebujete še hranilnik električne energije, v katerega boste shranjevali presežke proizvedene elektrike. Več o tem lahko preberite TUKAJ!


Do konca leta še možnost izbire

Do konca leta, torej do 31. decembra 2023, obstaja možnost izbire med novo in obstoječo uredbo. Po tem datumu bo začela veljati nova uredba. Če želite biti vključeni v sistem samooskrbe po stari uredbi, morate do konca leta pridobiti soglasje za priključitev sončne elektrarne, projekt pa dokončati do konca 2024. V skladu s staro uredbo boste ostali v sistemu net meteringa za čas življenjske dobe sončne elektrarne. To pomeni, da se bo obračun proizvedene in porabljene električne energije še naprej delal na ravni koledarskega leta in za vas se ne bo nič spremenilo.

Po novi uredbi pa obračunsko obdobje ni več definirano kot koledarsko leto. Stranki s pogodbo o samooskrbi prosto določita trajanje obračunskega obdobja in način obračuna dobavljene električne energije. To pomeni, da bo obračunsko obdobje lahko določil vsak dobavitelj električne energije po svoje. Zaradi tega bodo verjetno večje razlike med proizvedeno in porabljeno električno energijo.


Zakaj je net metering dober za samooskrbe?

Na splošno velja, da je sistem net meteringa za lastnike sončnih elektrarn po trenutni uredbi dober. Kvadratni meter vodoravne sprejemne ploskve v celem letu prejme približno 1100 kWh sončne energije, kar pa ni enakomerno razporejeno skozi vse leto. Največ elektrike se proizvede spomladi, približno 320 kWh, in poleti, okrog 480 kWh, medtem ko so jesenski in zimski meseci slabši (190 kWh jeseni oz. 110 kWh pozimi). Net metering tako omogoča, da višek energije, ki ste jo proizvedli spomladi in poleti in je bil oddan v omrežje, iz omrežja koristite v mesecih, ko je proizvodnja manjša od porabe.Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.