Kako dobro deluje Net Metering po sedanji uredbi? Kaj se napoveduje na področju samooskrbe z elektriko?

Net metering omogoča obračun električne energije, ki jo meri poseben števec, vrtljiv v dve smeri. Ponoči meri porabljeno elektriko iz omrežja, podnevi pa spremeni smer vrtenja in od te količine odšteva solarno elektriko, ki jo solarni modul oddaja v omrežje. Obračun porabe opravi elektro distributer, osnova pa so dogovorjena pravila, ki se po svetu razlikujejo.

net metering sistem delovanja

Net metering je tehnično popolnoma dognan, potrebno je le natančno določiti način obračuna med proizvajalcem in elektro distributerjem, ki pa mora biti tudi enako pošten do obeh strani. Pomanjkljivost tega sistema je obračun davkov in pristojbin z omrežnino, saj se vloga elektro distributerjev elektrike ves čas spreminja. Net metering ideja prihaja iz ZDA.


samooskrba z elektriko

samooskrba z elektriko kako deluje

Net metering v praksi pomeni neto meritev z izračunom za 12 mesecev. Izračunava se koliko elektrike smo porabili in koliko jo je pridelala sončna elektrarna, omrežje pa nam vsak trenutek, glede na potrebe, omogoča bodisi shranjevanje viškov ali odvzem elektrike iz omrežja. Zgornja slika prikazuje dnevno stanja porabljene in proizvedene električne energije. S podobnimi grafi lahko vsak trenutek nadzorujemo svojo porabo in proizvodnjo električne energije.


Samooskrba z elektriko občutno zniža položnice

Samooskrba z elektriko je v Sloveniji že od leta 2016 regulirana z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije in predstavlja temelj  sistema, pri čemer se s sončno elektrarno proizvedena elektrika in porabljena elektrika obračunata na letni ravni. V primeru sončnih elektrarn po sedaj veljavni Uredbi za samooskrbo z elektriko govorimo o letnem net meteringu.

Omrežje v primeru samooskrbe z elektriko služi kot hranilnik, za hrambo pa smo dolžni plačati omrežnino in določene prispevke. Ti so odvisni od priključne moči samega odjemnega mesta. S prispevki investitorju v samooskrbo z elektriko ostane strošek na položnici mesečno, vendar se račun takoj zmanjša nekje za 80 odstotkov. Konec leta je potrebno poravnati le razliko preveč porabljene elektrike ali viške oddane elektrike prepustiti omrežju.  

 kako deluje oskrba z elektricno energijo soncna elektrarna 3

Prikaz obračuna električne energije brez samooskrbe (levo) in po njej (desno).

baner soncne elektrarne


Predvidoma po 1.1.2025 bo za sončne elektrarne, ki še do tega datuma ne bodo imele izdanega soglasja za priključitev sončne elektrarne na omrežje, veljal novi net metering sistem in novi obračun omrežnine in sicer na celotno prevzeto količino elektrike iz omrežja in ne več samo na razliko med oddano in prejeto elektriko. Do takrat velja vse po starem.


Net metering se ne bo spreminjal do izteka leta 2024

V sredini leta 2022 je vlada predlagala novi zakon, ki sicer staro Uredbo za samooskrbo in do sedaj uveljavljen sistem net meteringa podaljšuje za dodatno leto, to je do konca leta 2024. Samooskrba z elektriko ni koristna samo za žepe gospodinjstev temveč predstavlja odličen način zniževanja emisij toplogrednih plinov Cena električne energije je sicer v zadnjih letih naraščala povprečno z 4 % na leto, samooskrba z električno energijo po net metering-u pa je zagotovila nekje do 2,5 krat cenejšo elektriko. Po drastičnih podražitvah električne energije v letu 2021 in 2022 so prihranki znatno večji. Naložba v sončno elektrarno se povrne prej kot v desetih letih, v preostalem obdobju delovanja pa imamo elektriko praktično zastonj.

 

net metering samooskrba z elektriko razsmernik stevec

Net Metering omogoča enostaven in pregleden način dvosmernega obračuna viškov elektrike, najprej tiste, ki jo moduli v sončnih dneh pošiljajo v omrežje ter nato prevzete elektrike iz javnega omrežja v nočnem času. Dvosmerni števec samodejno izmeri oddano in prejeto elektriko. V preteklosti smo poznali letni obračun net meteringa. V prihodnosti pa se ta naj ne bi več obračunaval letno. Na sliki: razsmernik in dvosmerni števec električne energije.


Predviden izračun samooskrbe z elektriko – strošek za povprečno, solidno izolirano stanovanjsko hišo, ki jo ogreva toplotna črpalka:

  • Investicija 10 kWp SE: 14.000 EUR (z DDV)                                                                            
  • Letna poraba električne energije - 10000 kWh.
  • Privarčevani strošek za elektriko: 1.700 EUR (cena el. energije z upoštevanimi dajatvami - 0,17 EUR/kWh) 
  • Strošek na položnici po investiciji: 14 EUR mesečno (pri 3x20 A, letno je potrebno všteti še strošek zavarovanja in rednega servisa, ki pa je po navadi prvi dve leti brezplačen). Skupaj letno: 180 EUR
  • 1.700 EUR – 180 EUR = 1.520 EUR
  • Vračilna doba: 9 let,                                  
  • Prihranek v 25 letih delovanja sončne elektrarne: 24.320 EUR.

Zakaj investirati v sončno elektrarno?

Sončne elektrarne prihranijo stroške za daljše obdobje in so lahko odlična rešitev v času upokojitve. Če smo sedaj na višku moči, je samooskrba z elektriko dobro naložen denar. Prej kot v novi avto je smotrno investirati v sončno elektrarno. Za naslednjih 10 let obrok za elektriko zamenjate s kreditom, po preteku pa imate večji strošek gospodinjstva manj.   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.