Digitalizacija je v času pandemije prodrla na vsa gospodarska področja in številna podjetja so za prilagoditev v načinu poslovanja uporabila digitalne rešitve. Ena takšnih je tudi inovativna aplikacija za simulacijo delovanja sončne elektrarne in samostojni izračun. Uporabnikom omogoča prikaz delovanja glede na lokacijo, naklon ter usmeritev strehe. Tako lahko sami preverimo, kakšne pogoje ima naš objekt za postavitev sončne naprave in kako veliko sončno elektrarno potrebujemo?

 

kako velika naj bo soncna elektrarna

Sončna elektrarna z ravno streho. Fotografija: moja-elektrarna.si

Sončna elektrarna spada med zanesljive, trajnostne naložbe, a mnogim potencialnim investitorjem predstavlja izvedbeno in finančno zahteven projekt. Vendar ni vedno nujno tako. Da bo izkoristek sončnih celic optimalen, je dobro, če imate ob sebi zanesljivega partnerja, s pomočjo katerega bo pot do končane investicije veliko preprostejša.

V podjetju Enertec, d. o. o., so z blagovno znamko Moja elektrarna izrabo sončne energije približali že več kot 550 uporabnikom. Pred kratkim so razvili Simulator #ZaSončnoPrihodnost – aplikacijo za simulacijo delovanja in samostojni izračun sončne elektrarne. Z njeno pomočjo lahko sami – hitro in preprosto – preverimo, kakšen potencial ima naša streha za postavitev sončnih celic. Hkrati nova digitalna rešitev nudi vpogled v višino možnih subvencij, ki so pri tovrstnih naložbah pomembna finančna podpora.

 

baner soncne elektrarne

Je streha primerna za sončno elektrarno?

Pogosto se pojavljajo vprašanja, če je vsaka streha primerna za sončno elektrarno? Slovenija se uvršča med evropske države, kjer je sončno obsevenje veliko, zato ima možnost postavitve sončne elektrarne tako rekoč vsako slovensko gospodinjstvo. Dodatna prednost je prilagodljiva tehnologija solarnih panelov, ki omogoča pridobivanje zadostne količine električne energije tudi v predelih, kjer je osončenje manjše. Sončno elektrarno lahko umestimo na streho objekta ali druge površine, katerih velikost ustreza količini električne energije, ki jo naše gospodinjstvo porabi. Na dimenzioniranje sicer vplivajo naklon objekta, usmerjenost in stanje strehe, pozorni moramo biti tudi na morebitne ovire – drevesa, dimniki, bližnje stavbe, ki bi lahko povzročale neželeno senčenje.

 

Rešite dilemo s pomočjo aplikacije

Se sprašujete, kako veliko sončno elektrarno potrebujete, da bo tudi vaš dom postal energetsko samooskrben? Uporabite Simulator #ZaSončnoPrihodnost in pridobite hitre odgovore. Aplikacija nudi preprost in intuitivni izračun potrebne moči sončne elektrarne, hkrati pa stimulira delovanje sončne naprave glede na dane pogoje. Kot razlaga Igor Kozlar, aplikacija ni uporabna zgolj v fazi načrtovanja in izgradnje sončne elektrarne, »v kratkem bo namreč ponujala tudi spremljanje in nadzor delovanja naprave ter identifikacijo in odpravljanje napak v delovanju, seveda na daljavo«.

 

kako velika naj bo soncna elektrarna aplikacija

Z aplikacijo #ZaSončnoPrihodnost lahko med drugim izveste, kako veliko sončno elektrarno potrebujete

Digitalno v zeleno prihodnost

Aplikacija je izjemno učinkovit odgovor na nove okoliščine, ki so jim bila podjetja izpostavljena ob izbruhu pandemije. V podjetju Enertec d. o. o., so razmišljali, kako ohraniti nemoteno pridobivanje potencialnih investitorjev, čeprav ogled na lokaciji ni bil mogoč, hkrati pa ohraniti varnost in zdravje ljudi na prvem mestu.

»Digitalizacija procesov in aktivna vključitev potencialnih strank sta bili iztočnici, ko smo razmišljali o nadaljnjih korakih. Simulator #ZaSončnoPrihodnost je rešitev, ki poenostavlja in pohitri fazo načrtovanja sončne elektrarne z aktivno vključitvijo naših strank – vsakdo, ki razmišlja o sončni naložbi, lahko zgolj s pomočjo mobilnega telefona samostojno preveri, ali njegov objekt zadostuje pogojem za postavitev sončnih celic,« zaključi Igor Kozlar.

 

Cenik - cena elektrike pri različnih ponudnikih

Ponudnik: 

 

Gen-I
vir

 

Petrol
vir

 

Energija Plus
vir

 

Sonce energija
vir

cena elektrike kWh/€

 

0,05794 €

 

0,08495 €

 

0,15132 €

 

0,08495 €

Opomba: Cene elektrike smo pri nekaterih ponudnikih preverjali v drugi polovici januarja 2022, veljajo za gospodinjstva, za enotno tarifo (ET) po rednem ceniku in ne vključujejo DDV.

Vsa morebitna dodatna vprašanja glede cene sončne elektrarje, izvedbe, subvencije Eko sklada in podobno, napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Enertec d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.