Do pred kratkim, pa tudi še sedaj, je velika večina lastnikov sončnih elektrarn nameščalo sončne elektrarne net metering s Solar Edge razsmerniki in optimizatorji. Zaradi grozeče krize energije, so številni šele sedaj ugotovili, da jim sončna elektrarna na strehi, nič ne pomaga v primeru redukcij ali izpada omrežja. Na ta način zgrajene sončne elektrarne, namreč prenehajo delovati, če izpade omrežje.

Lastniki sončnih elektrarn so zato pričeli z iskanjem rešitev, vendar elektrarne z obstoječimi Solar edge optimizatorji ni mogoče usposobiti, da bi delovala v primeru električnega mrka.

 

hibridna soncna elektrarna

Hibridna sončna elektrarna

Sončne elektrarne z naknadno vgrajenimi hranilniki

Nekateri lastniki sončnih elektrarn iščejo kompromisne rešitve z vgradnjo hranilnika v obstoječe sončne elektrarne. Hranilnik elektrike naj bi vsaj za določen čas omogočil delovanje izbranih porabnikov v gospodinjstvu, vendar sončna elektrarna v času izpada ne bo delovala, ne bo proizvajala električne energije.

Ta rešitev je možna, problem pa je v ceni. Litij ionsko baterijo, ki predstavlja bistven del hranilnika, namreč ni mogoče enostavno priključiti v obstoječo sončno elektrarno. Poleg hranilnika - baterije, sta potrebna še dva razsmernika, kar pa investicijo močno podraži. 

Hranilnik energije za trifazni tok z vgradnjo, stane več kot 10.000€, kar pa je že podobne znesek, ki ga je investitor odštel za sončno elektrarno.

 baner soncne elektrarne

Otočna sončna elektrarna z baterijami

V podjetju Velog d.o.o., kjer smo se o problematiki pogovarjali, se opisanega problema že dolgo zavedajo. Zato kupcem nudijo otočne sončne elektrarne, ki delujejo neodvisno od omrežja. Otočni solarni razsmernik je zasnovan tako, da ne more oddajti proizvedene elektrike v omrežje, iz omrežja pa jo lahko po potrebi jemlje. Ker viškov ne oddaja v omrežje, se ti shranjujejo v baterijah.

Bistvo otočnih sončnih elektrarn je, da so zasnovane tako, da je izguba energije čim manjša. Sončna elektrarna deluje dobro, če je doseženo ravnotežje med proizvodnjo elektrike, porabo in ustrezno kapaciteto baterij. Cilj je, da čimveč porabnikov deluje v času, ko se solarna energija proizvaja. S tem se poveča efektivnost elektrarne in zmanjša potreba po baterijah z veliko kapaciteto. S tem pa se seveda tudi zmanjša cena sončne elektrarne.

 

velog

 

Hibridne sončne elektrarne

Rešitev s otočnimi sončnimi elektrarnami je dobra za enofazne sisteme. Za trifazne sisteme je zakomplicirana, zlasti pa predraga.

Zato v Velogu za trifazne sisteme nudijo hibridne sončne elektrarne. Hibridni razsmernik, je omrežni razsmernik z UPS izhodom, ki deluje z baterijami, pa brez. Prednost tega sistema je, da je lahko hibridna sončna elektrarna priklopljena tudi na sistem net meteringa, torej lahko viške oddaja v omrežje. 

Lastnik sončne elektrarne ima lahko tako stalno polno baterijo in v času, ko ni dovolj sonca, po potrebi napaja izbrane, nujne porabnike. V obdobju, ko je sončne energije dovolj, pa energijo proizvaja in viške oddaja v omrežje.

 hranilnik razsmernik

Hibridni razsmernik

Kaj pa interesenti, ki so dobili zavrnjeno soglasje za net metering elektrarno?

Tudi na to skupino razočaranih kupcev, mislijo v Velogu. Rešitev je v vgradnji enake hibridne sončne elektrarne, kot za net metering, le da se izpust viškov v omrežje povsem omeji. To je torej v bistvu neke vrste otočna elektrarna, le da je grajena s hibridnim razsmernikom.

Kot pri otočni elektrarni, je tudi tu, potrebno najti ravnotežje med proizvodnjo, porabo in hrambo energije.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Velog d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.