S prehodom na obnovljive vire energije se je koncept oskrbe z električno energijo znašel pred velikimi izzivi. Največji izziv je spremeniti miselnost. Na eni strani imamo elektroenergetski sistem, za katerega je bilo do zdaj značilno izrazito centralno vodenje, na drugi strani pa odjemalca, ki se mora iz pasivnega preobraziti v aktivnega odjemalca na trgu.

 pametne tehnologije

 

Prihodnost bodo zaznamovale pametne tehnologije in storitve

Elektroenergetski sistemi po vsem svetu se hitro spreminjajo. Že več kot stoletje se v veliki meri opirajo na centralizirane elektrarne na fosilna goriva za proizvodnjo električne energije končnim uporabnikom. »Danes veliko govorimo o razogljičenju na različnih področjih, a razogljičenje elektroenergetske oskrbe pomeni veliko več kot zgolj odmik od fosilnih goriv,« pravijo v podjetju SONCE energija.

Koncept centralizirane proizvodnje električne energije v velikih elektrarnah, ki se po omrežju dovaja do potrošnikov, bo kmalu dosegel svoje meje, saj je vedno več elektrike proizvedene iz obnovljivih virov. Elektrika iz vetra in sonca se namreč ne proizvaja zgolj v velikih elektrarnah, ampak vedno bolj tudi decentralizirano, v manjših napravah na strehah industrijskih obratov, stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

 pametne tehnologije monitoring

Na platformi SunContract lahko spremljate proizvodnjo ali porabo električne energije.

Razpršeni viri in digitalizacija

S povečevanjem deleža vetrne in sončne energije v energetski mešanici proizvodnja elektrike precej niha, enkrat se proizvede (veliko) več električne energije, kot se je porabi, drugič pa povpraševanje preseže ponudbo zaradi naraščajočega števila novih velikih porabnikov električne energije -  električni avtomobili, toplotne črpalke za ogrevanje ali drugih porabnikov električne energije. V elektroenergetskem omrežju pa morata biti proizvodnja in poraba vedno usklajeni. In usklajevanje vedno bolj nihajoče proizvodnje s prav tako nihajočo porabo je velik izziv. V elektroenergetskem sistemu zato potrebujemo več prilagodljivosti, eden od pogojev za to je večja preglednost stanja omrežja in interakcij med njegovimi komponentami. Povedano bolj preprosto: vetrne in sončne elektrarne ter drugi proizvajalci energije morajo biti med sabo digitalno povezani in krmiljeni. Uvajanje digitalizacije in naprednih sistemov upravljanja poleg zmanjšanja porabe energije prinašata tudi manjše stroške in večjo produktivnost. Enako velja za porabnike: bolj ko bo mogoče natančno napovedati ali celo prilagajati porabo industrijskega obrata, pametne stavbe ali posameznega gospodinjstva, bolj prilagodljiv bo elektroenergetski sistem.

Slovenski energetski sistem je v procesu preobrazbe, kjer centralno proizvodnjo energije na prenosnem omrežju iz velikih enot vse bolj dopolnjuje množica razpršenih malih elektrarn na distribucijskem omrežju. Konec leta 2020 je bilo denimo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW. Samo lani smo postavili 3947 novih sončnih elektrarn za samooskrbo v skupni moči 55 MW, kar je po številu skoraj 60 odstotkov več kot letu 2019, po moči pa skoraj 80 odstotkov več. Poleg tega je bilo v letu 2020 postavljenih in na električno omrežje priklopljenih 14 sončnih elektrarn s skupno močjo 3,2 MW, ki so uspele na razpisu Agencije za energijo in so vključene v sistem odkupnih cen.

 baner soncne elektrarne

Nižje cene elektrike na tržnici, brez posrednikov

Odkupna cena elektrike za proizvajalce se oblikuje na trgu, na podlagi ponudbe in povpraševanja. Trg je zelo razvit in danes imamo borze, ki zagotavljajo zelo transparenten cenovni signal. Po drugi strani je ta trg zelo kompleksen, kar se odraža v nestanovitnosti cen. V takšnih razmerah je ključen trenutek odločitve, kdaj se proizvajalec odloči energijo prodati.

Na tem področju je pravo energetsko revolucijo pred tremi leti sprožila platforma SunContract, ki je z ekskluzivnim partnerjem v Sloveniji, podjetjem SONCE energija, začela spreminjati trgovanje z elektriko – z uporabo tehnologije veriženja blokov (blockchain) so trgovanje pocenili in avtomatizirali, med proizvajalci električne energije iz obnovljivih virov in končnimi kupci pa so omogočili neposreden kontakt. Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo. Prvi iztrži boljšo odkupno ceno, drugi se dogovori za nižjo končno ceno energije.


Tehnologija veriženja blokov spreminja proizvodnjo in distribucijo energije.


pametne tehnologije Trznica elektricne energije

Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi SunContract dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo.


Prednosti tržnice SunContract za proizvajalce

  • Možnost neposrednega dogovora s porabnikom za višjo ceno.
  • Možnost porabe lastne elektrike ne glede na lokacijo elektrarne prek individualnih dogovorov.
  • Večja fleksibilnost pri prodaji elektrike in samostojno ustvarjanje lastnega kroga odjemalcev.
  • Ažuren pregled proizvodnje z naprednimi aplikacijami.

Kako sodelovati na energetski tržnici?

Če želite sodelovati na energetski tržnici, morate za dobavitelja elektrike izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner za tržnico v Sloveniji. Vlogo za zamenjavo dobavitelja lahko oddate na njihovi spletni strani. Na podlagi prejetih podatkov boste v podpis prejeli pogodbo. Celoten postopek lahko uredite po spletu, brez prekinitve dobave elektrike. S podpisom pogodbe sprejmete osnovno ceno elektrike, ki pa niti ni toliko pomembna, saj jo lahko nato sami izbirate, to je znižate, glede na ponudbo na tržnici. Pri tem ne izbirate samo cene, temveč tudi vir elektrike. Na tržnici se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov: sonce, voda, biomasa.

pametne tehnologije trznica suncontract

Na tržnici SunContract se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov.


Prednosti tržnice SunContract za kupce

  • Možnost neposrednega dogovora s proizvajalcem za nižjo ceno elektrike.
  • Uporaba obnovljivih virov energije tudi brez lastne sončne elektrarne.
  • Preprosta uporaba platforme.
  • Redno spremljanje porabe prek naprednih aplikacij.

Prednost tržnice je, da imajo njeni uporabniki, tako proizvajalci kot porabniki elektrike (gospodinjstva in poslovni odjemalci), zaradi prilagodljivosti platforme in dostopa do trendov na trgu več možnosti kot zgolj optimizacijo stroškov. Poleg tega platforma ustvarja okolje, kjer se lahko družinski člani, znanci in prijatelji neposredno povežejo z medsebojno enakovrednimi transakcijami in tako drug drugemu izboljšujejo situacijo, pri čemer podpirajo proizvajalce obnovljivih virov energije v svoji sredini. Proizvajalci električne energije lahko sklepajo individualne dogovore, lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn pa lahko na tržnici SunContract prosto razpolagajo z viški proizvedene elektrike. V preteklem letu so lahko viške prenašali na druga odjemna mesta le do določenega datuma, po novem jih lahko prenesejo kadar koli med letom.


»Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja cen elektrike.«


Kot Tesla v avtomobilskem svetu

Električno energijo, proizvedeno v svoji mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, na tržnici SunContract že drugo leto prodaja Janko iz Idrije. Zanjo je prvič slišal pred tremi leti, ko je podjetje SONCE energija organiziralo predstavitev, na katero so bili povabljeni proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov. S svojim nastopom na tem dogodku ga je v prvi vrsti prepričal Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija, saj je, kakor pravi sogovornik, »v njegovi predstavitvi videl potencial, ki se mi je zdel zelo obetajoč, celo pred časom, zato sem jih začel bolj pozorno spremljati«. Nekaj mesecev po tem dogodku je sam stopil v stik z njimi in začel sodelovati na tržnici.

 

pametne tehnologije mala hidroelektrarna

Električna energija, proizvedena v mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, se že drugo leto prodaja na tržnici SunContract.

 

»Predvsem sem vesel, da se njihova vizija uresničuje. Občudujem njihov napreden način razmišljanja. Zame so kot Tesla v avtomobilskem svetu – na začetku, ko je ta proizvajalec avtomobilov oral ledino in bil pionir na svojem področju, so bili vsi skeptični, nihče ni verjel vanj, postopoma pa so mu začeli vsi slediti,« navdušeno razlaga sogovornik, ki posle na tržnici SunContract večinoma sklepa sam, občasno pa jih prepusti skrbniku svojega računa. Podjetje SONCE energija, ekskluzivni partner tržnice, namreč uporabnikom omogoča storitev Skrbniški račun – pomoč trgovalca pri sklepanju neposrednih dogovorov.


Prednosti tržnice SunContract za lastnike sončnih elektrarn za samooskrbo

  • Ažuren pregled proizvodnje in porabe električne energije.
  • Samostojno odločanje o razporejanju viškov proizvedene elektrike konec leta.

S sklepanjem poslov na tržnici je zelo zadovoljen, pravi pa, da je treba biti pozoren na dogajanje na trgu, saj cene električne energije skačejo gor in dol in je treba ujeti pravi trenutek za prodajo. »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in omogoča izravnavanje nihanj cen elektrike, kar lahko pomeni dodaten zaslužek za prodajalca in prihranek za tistega, ki elektriko kupuje,« pravi sogovornik, ki je za pridobitev vseh dovoljenj za malo hidroelektrarno potreboval dolgih dvanajst let. Malo hidroelektrarno z močjo 18 kW je sicer imel že njegov oče: »Imel sem 13 let, ko jo je zgradil. Pozneje sva skupaj razmišljala o novi lokaciji za postavitev večje, a sva načrte zaradi prevelikih birokratskih ovir po šestih letih opustila. Stara še vedno deluje, je obnovljena. Sam sem potem našel drugo lokacijo za večjo hidroelektrarno, a je trajalo 12 let, da sem pridobil vsa dovoljenja in lahko začel graditi. No, danes v njej proizvedeno električno energijo prodajam na tržnici SunContract.«


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka in sončna elektrarna, cena, donos 2022

Toplotna črpalka in sončna elektrarna nam zagotovljata finančno varnost na dolgi rok. Stroški električne energije in stroški ogrevanja za gospodinjstva predstavljajo veliko obremenitev. Toplotna črpalka nam letne stroške ogrevanja izdatno zmanjšam, sončna elektrarna pa nam pridela lastno elektriko, s čimer...

Plinska peč, ki v 2022 sodi med najboljše

Plinska peč, posebno zaradi ekološke note, predstavlja pomembno sodobno ogrevanje. Spada med bolj izpopolnjene sisteme ogrevanja z visokimi izkoristki...

Ogrevanje - pregled najsodobnejših rešitev v 2022

Vseh sistemov za ogrevanje ne moremo kar tako preklopiti na trenutno najugodnejši energent. Lahko pa izberemo ogrevanje hiše z najvišjim izkoristkom, ne glede na to, kaj ga poganja, ali pa, še boljše, popolnoma...

Panasonic povečuje funkcionalnost in izboljša vzdrževanje

Panasonic Heating & Cooling Solutions je posodobil svoj AC Service Cloud, ki vključuje uporabno funkcijo System Health Check, ki je na voljo od decembra 2021 v izbrani komercialni seriji Panasonicovih...

GRADNJA IN OBNOVE

Nakup stare hiše ali stanovanja v 2022 in prenova

Kupiti in prenoviti starejše stanovanje v mestu ali starejšo hišo v okolici mesta, kaj se bolj izplača? Enoznačnega odgovora na to vprašanje ni. Na stroške tako nakupa kot prenove nepremičnine vpliva starost in stanje ter velikost in lokacija nepremičnine, predvsem pa tudi uporabljeni materiali in izbira...

Strešna okna 2022– za več svetlobe in manj toplotnih izgub

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer, 21 odstotkov Slovencev pravi, da živijo v temnih domovih, torej brez zadostne dnevne svetlobe. Njeno pomanjkanje vpliva na učinkovitost,...

Obnova strehe, menjava azbestne kritine - subvencije in krediti Eko sklada

Pri prenovi strehe je mogoče pri Eko skladu pridobiti nepovratno finančno spodbudo za izolacijo in ugoden kredit za menjavo azbestne kritine. V kolikor ste vsaj polovični solastnik hiše in prejemate redno denarno...

Fasadni omet, oplemeniten s hibridno tehnologijo

V JUB-u so materiale, razvite za ekstremne razmere ter uspešno preizkušene v vesoljski industriji, uporabili v edinstveni recepturi dveh vrhunskih ometov, idealnih za dolgotrajno zaščito fasade in izboljšanje njene...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Energenti - kako ublažiti posledice naraščanja cen?

Cene energije, goriv in kuriv nenadzorovano rastejo že nekaj časa, s seboj pa prinašajo širše gospodarske in socialne posledice, tako za gospodinjstva kot tudi za podjetja. Podražitev energentov bi namreč lahko to zimo prebivalcem EU povzročila 100 milijard evrov dodatnih stroškov.

Sončna elektrarna 11 kW - cena in donos v 2022

Sončna elektrarna s ceno, ki se vsakodnevno znižuje, za široko rabo predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne elektrarne je, glede na prihranke v celi življenjski dobi v primerjavi z donosom bančnih...

Samooskrba je edina trajna rešitev za visoke cene energentov

Na mednarodnih trgih so se v zadnjih mesecih občutno zvišale veleprodajne cene energentov, kot so zemeljski plin, električna energija, naftni derivati in premog. V Sloveniji sta se podražila ogrevanje in gorivo,...

Podražitve elektrike v 2021

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je odzval na podražitve električne energije. V skrajnem primeru je možna prepoved prodaje električne energije v tujino. Kot je dejal, država...

Aktualne novice

Cena elektrike v 2022 - podražitve nekaterih ponudnikov

Cena elektrike se je v času korone za slovenska gospodinjstva in male poslovne odjemalce znižala za dobro tretjino. Na podlagi vladnega odloga namreč med 1. marcem in 31. majem ni bilo treba plačevati prispevka za proizvodnjo iz obnovljivih virov in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike v...

Izobraževanja slikopleskarjem odpirajo nove priložnosti

Družba JUB, ki s Sekcijo slikopleskarjev, črkoslikarjev in fasaderjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije sodeluje že vse od njene ustanovitve v letu 2003, je v letošnjem letu na vodstvo sekcije naslovila...

Nova spletna revija Varčujem z energijo

 V novembru je izšla nova spletna številka revije Varčujem z energijo (79).V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo...

6. konferenca trajnostne gradnje

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je konec septembra organiziralo 6. konferenco trajnostne gradnje, ki jo je spremljalo več kot 130 udeležencev inženirske in arhitekturne stroke s področja...

Prezračevanje, klimatizacija

Zakaj je rekuperacija boljša kot odpiranje oken?

Pozimi je zaradi nizkih zunanjih temperatur in čezmerne vlage v bivalnih prostorih več možnosti za nabiranje kondenzata in nastanek plesni na hladnih površinah. Včasih smo to težavo reševali z rednim vsaj petminutnim odpiranjem oken (najbolje na prepih), danes to zaradi načina življenja preprosto ni...

Plesen v prostoru - znebite se je in zadihajte svež zrak!

Današnja prenova hiš in gradnje novih hiš se izvaja z materiali, ki dobro tesnijo in hkrati zelo slabo prepuščajo vlago. Zato se celo v novih hišah pri takšni gradnji pojavljajo težave z odvečnim kondenzom,...

Lokalno prezračevanje zaščita pred virusi in plesnijo

V hladnejših mesecih je vzdrževanje ugodne mikroklime notranjih prostorov velik izziv. Učinkovita rešitev je zagotovo prezračevalni sistem, ki z nenehnim dotokom svežega zraka zagotavlja prijetno in...

Varčno prezračevanje doma - kaj je rekuperacija?

Danes prezračevanje z rekuperacijo ali drugače imenovano “prisilno prezračevanje” postaja novi standard pri novogradnjah. Ker so sodobne stavbe zgrajene na način, da so kar se da neprodušne, se zadostno oz....

Varčevanje vode

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav tako nam ne bo povzročala večjih stroškov, vzdrževanje bo enostavno, hitro in poceni. Ker pa je...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

Samooskrba z vodo z zbiranjem deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Prenova kopalnice - izvedba

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite veliko, najbolj pomembno ob tem pa je, da nujno ne potrebujete zidarja in keramičarja, ker lahko delo...

Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. V Delu je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil...

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo...

Uponor Ecoflex VIP - jutrišnja tehnologija za ogrevalna omrežja

Ker EU stremi k temu, da do leta 2050 postane ogljično nevtralna in ker je pariški sporazum namenjen omejitvi globalnega dviga temperature na manj kot 2˚C, so podnebju prijazne in ogljično nevtralne rešitve pomemben...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Zamenjava dobavitelja energentov ni več zahtevna reč, se pa izplača, če želite v mesecu maju za celotno leto 2021 izkoristiti nižjo ceno zemeljskega plina. Za nove kupce zemeljskega plina Energija plus zagotavlja...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.