S prehodom na obnovljive vire energije se je koncept oskrbe z električno energijo znašel pred velikimi izzivi. Največji izziv je spremeniti miselnost. Na eni strani imamo elektroenergetski sistem, za katerega je bilo do zdaj značilno izrazito centralno vodenje, na drugi strani pa odjemalca, ki se mora iz pasivnega preobraziti v aktivnega odjemalca na trgu.

 pametne tehnologije

 

Prihodnost bodo zaznamovale pametne tehnologije in storitve

Elektroenergetski sistemi po vsem svetu se hitro spreminjajo. Že več kot stoletje se v veliki meri opirajo na centralizirane elektrarne na fosilna goriva za proizvodnjo električne energije končnim uporabnikom. »Danes veliko govorimo o razogljičenju na različnih področjih, a razogljičenje elektroenergetske oskrbe pomeni veliko več kot zgolj odmik od fosilnih goriv,« pravijo v podjetju SONCE energija.

Koncept centralizirane proizvodnje električne energije v velikih elektrarnah, ki se po omrežju dovaja do potrošnikov, bo kmalu dosegel svoje meje, saj je vedno več elektrike proizvedene iz obnovljivih virov. Elektrika iz vetra in sonca se namreč ne proizvaja zgolj v velikih elektrarnah, ampak vedno bolj tudi decentralizirano, v manjših napravah na strehah industrijskih obratov, stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

 pametne tehnologije monitoring

Na platformi SunContract lahko spremljate proizvodnjo ali porabo električne energije.

Razpršeni viri in digitalizacija

S povečevanjem deleža vetrne in sončne energije v energetski mešanici proizvodnja elektrike precej niha, enkrat se proizvede (veliko) več električne energije, kot se je porabi, drugič pa povpraševanje preseže ponudbo zaradi naraščajočega števila novih velikih porabnikov električne energije -  električni avtomobili, toplotne črpalke za ogrevanje ali drugih porabnikov električne energije. V elektroenergetskem omrežju pa morata biti proizvodnja in poraba vedno usklajeni. In usklajevanje vedno bolj nihajoče proizvodnje s prav tako nihajočo porabo je velik izziv. V elektroenergetskem sistemu zato potrebujemo več prilagodljivosti, eden od pogojev za to je večja preglednost stanja omrežja in interakcij med njegovimi komponentami. Povedano bolj preprosto: vetrne in sončne elektrarne ter drugi proizvajalci energije morajo biti med sabo digitalno povezani in krmiljeni. Uvajanje digitalizacije in naprednih sistemov upravljanja poleg zmanjšanja porabe energije prinašata tudi manjše stroške in večjo produktivnost. Enako velja za porabnike: bolj ko bo mogoče natančno napovedati ali celo prilagajati porabo industrijskega obrata, pametne stavbe ali posameznega gospodinjstva, bolj prilagodljiv bo elektroenergetski sistem.

Slovenski energetski sistem je v procesu preobrazbe, kjer centralno proizvodnjo energije na prenosnem omrežju iz velikih enot vse bolj dopolnjuje množica razpršenih malih elektrarn na distribucijskem omrežju. Konec leta 2020 je bilo denimo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW. Samo lani smo postavili 3947 novih sončnih elektrarn za samooskrbo v skupni moči 55 MW, kar je po številu skoraj 60 odstotkov več kot letu 2019, po moči pa skoraj 80 odstotkov več. Poleg tega je bilo v letu 2020 postavljenih in na električno omrežje priklopljenih 14 sončnih elektrarn s skupno močjo 3,2 MW, ki so uspele na razpisu Agencije za energijo in so vključene v sistem odkupnih cen.

 baner soncne elektrarne

Nižje cene elektrike na tržnici, brez posrednikov

Odkupna cena elektrike za proizvajalce se oblikuje na trgu, na podlagi ponudbe in povpraševanja. Trg je zelo razvit in danes imamo borze, ki zagotavljajo zelo transparenten cenovni signal. Po drugi strani je ta trg zelo kompleksen, kar se odraža v nestanovitnosti cen. V takšnih razmerah je ključen trenutek odločitve, kdaj se proizvajalec odloči energijo prodati.

Na tem področju je pravo energetsko revolucijo pred tremi leti sprožila platforma SunContract, ki je z ekskluzivnim partnerjem v Sloveniji, podjetjem SONCE energija, začela spreminjati trgovanje z elektriko – z uporabo tehnologije veriženja blokov (blockchain) so trgovanje pocenili in avtomatizirali, med proizvajalci električne energije iz obnovljivih virov in končnimi kupci pa so omogočili neposreden kontakt. Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo. Prvi iztrži boljšo odkupno ceno, drugi se dogovori za nižjo končno ceno energije.


Tehnologija veriženja blokov spreminja proizvodnjo in distribucijo energije.


pametne tehnologije Trznica elektricne energije

Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi SunContract dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo.


Prednosti tržnice SunContract za proizvajalce

  • Možnost neposrednega dogovora s porabnikom za višjo ceno.
  • Možnost porabe lastne elektrike ne glede na lokacijo elektrarne prek individualnih dogovorov.
  • Večja fleksibilnost pri prodaji elektrike in samostojno ustvarjanje lastnega kroga odjemalcev.
  • Ažuren pregled proizvodnje z naprednimi aplikacijami.

Kako sodelovati na energetski tržnici?

Če želite sodelovati na energetski tržnici, morate za dobavitelja elektrike izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner za tržnico v Sloveniji. Vlogo za zamenjavo dobavitelja lahko oddate na njihovi spletni strani. Na podlagi prejetih podatkov boste v podpis prejeli pogodbo. Celoten postopek lahko uredite po spletu, brez prekinitve dobave elektrike. S podpisom pogodbe sprejmete osnovno ceno elektrike, ki pa niti ni toliko pomembna, saj jo lahko nato sami izbirate, to je znižate, glede na ponudbo na tržnici. Pri tem ne izbirate samo cene, temveč tudi vir elektrike. Na tržnici se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov: sonce, voda, biomasa.

pametne tehnologije trznica suncontract

Na tržnici SunContract se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov.


Prednosti tržnice SunContract za kupce

  • Možnost neposrednega dogovora s proizvajalcem za nižjo ceno elektrike.
  • Uporaba obnovljivih virov energije tudi brez lastne sončne elektrarne.
  • Preprosta uporaba platforme.
  • Redno spremljanje porabe prek naprednih aplikacij.

Prednost tržnice je, da imajo njeni uporabniki, tako proizvajalci kot porabniki elektrike (gospodinjstva in poslovni odjemalci), zaradi prilagodljivosti platforme in dostopa do trendov na trgu več možnosti kot zgolj optimizacijo stroškov. Poleg tega platforma ustvarja okolje, kjer se lahko družinski člani, znanci in prijatelji neposredno povežejo z medsebojno enakovrednimi transakcijami in tako drug drugemu izboljšujejo situacijo, pri čemer podpirajo proizvajalce obnovljivih virov energije v svoji sredini. Proizvajalci električne energije lahko sklepajo individualne dogovore, lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn pa lahko na tržnici SunContract prosto razpolagajo z viški proizvedene elektrike. V preteklem letu so lahko viške prenašali na druga odjemna mesta le do določenega datuma, po novem jih lahko prenesejo kadar koli med letom.


»Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja cen elektrike.«


Kot Tesla v avtomobilskem svetu

Električno energijo, proizvedeno v svoji mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, na tržnici SunContract že drugo leto prodaja Janko iz Idrije. Zanjo je prvič slišal pred tremi leti, ko je podjetje SONCE energija organiziralo predstavitev, na katero so bili povabljeni proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov. S svojim nastopom na tem dogodku ga je v prvi vrsti prepričal Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija, saj je, kakor pravi sogovornik, »v njegovi predstavitvi videl potencial, ki se mi je zdel zelo obetajoč, celo pred časom, zato sem jih začel bolj pozorno spremljati«. Nekaj mesecev po tem dogodku je sam stopil v stik z njimi in začel sodelovati na tržnici.

 

pametne tehnologije mala hidroelektrarna

Električna energija, proizvedena v mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, se že drugo leto prodaja na tržnici SunContract.

 

»Predvsem sem vesel, da se njihova vizija uresničuje. Občudujem njihov napreden način razmišljanja. Zame so kot Tesla v avtomobilskem svetu – na začetku, ko je ta proizvajalec avtomobilov oral ledino in bil pionir na svojem področju, so bili vsi skeptični, nihče ni verjel vanj, postopoma pa so mu začeli vsi slediti,« navdušeno razlaga sogovornik, ki posle na tržnici SunContract večinoma sklepa sam, občasno pa jih prepusti skrbniku svojega računa. Podjetje SONCE energija, ekskluzivni partner tržnice, namreč uporabnikom omogoča storitev Skrbniški račun – pomoč trgovalca pri sklepanju neposrednih dogovorov.


Prednosti tržnice SunContract za lastnike sončnih elektrarn za samooskrbo

  • Ažuren pregled proizvodnje in porabe električne energije.
  • Samostojno odločanje o razporejanju viškov proizvedene elektrike konec leta.

S sklepanjem poslov na tržnici je zelo zadovoljen, pravi pa, da je treba biti pozoren na dogajanje na trgu, saj cene električne energije skačejo gor in dol in je treba ujeti pravi trenutek za prodajo. »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in omogoča izravnavanje nihanj cen elektrike, kar lahko pomeni dodaten zaslužek za prodajalca in prihranek za tistega, ki elektriko kupuje,« pravi sogovornik, ki je za pridobitev vseh dovoljenj za malo hidroelektrarno potreboval dolgih dvanajst let. Malo hidroelektrarno z močjo 18 kW je sicer imel že njegov oče: »Imel sem 13 let, ko jo je zgradil. Pozneje sva skupaj razmišljala o novi lokaciji za postavitev večje, a sva načrte zaradi prevelikih birokratskih ovir po šestih letih opustila. Stara še vedno deluje, je obnovljena. Sam sem potem našel drugo lokacijo za večjo hidroelektrarno, a je trajalo 12 let, da sem pridobil vsa dovoljenja in lahko začel graditi. No, danes v njej proizvedeno električno energijo prodajam na tržnici SunContract.«


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Vrhunska Clivet toplotna črpalka »Made in Italy«

Clivet, znani italijanski proizvajalec termotehnične opreme, predstavlja toplotne črpalke Edge EVO 2.0. – EXC. Gre za rešitev, ki zadovoljuje vse potrebe po ogrevanju, hlajenju in pripravi tople sanitarne vode v gospodinjstvih.

Ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko Samsung

Spoznajte unikatno integrirano rešitev za ogrevanje, oskrbo s toplo vodo in hlajenje s toplotno črpalko Samsung ClimateHub, primerno tako za visokotemperaturno kot za nizkotemperaturno ogrevanje, s...

Toplotna črpalka - cena - kako se investicija povrne v 2022?

Investitorje v novi ogrevalni sistem velikokrat prestrašijo cene toplotnih črpalk. Toplotna črpalka je v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja res nekoliko dražja, vendar se marsikdo ne zaveda, da ga lahko...

Kako deluje toplotna črpalka zrak - voda v praksi

Kako deluje toplotna črpalka zrak - voda v praksi smo preverili pri energetskem svetovalcu Mateju Kramar iz Murske sobote. Hkrati je pojasnil kakšna je cena za toplotne črpalke zrak - voda ter kako je...

GRADNJA IN OBNOVE

Montažne hiše 2022, cena je še vedno konkurenčna

Montažne hiše so se v letu 2022 podražile, razlog za to  je konkreten dvig cen surovin in energentov. Cene rastejo tudi na področju klasične gradnje. Vendar montažne hiše že od nekdaj spadajo med varčne, razvoj pa teče hitreje kot pri konkurenčnih...

Naravna svetloba pomeni boljše počutje

Za zdravje in dobro počutje v zaprtih prostorih, naj bo to na delovnem mestu ali doma, je naravna svetloba nepogrešljiva. Številne raziskave so potrdile, da se pri tem tudi najboljši viri umetne svetlobe z njo le...

Strešna okna 2022– za več svetlobe in manj toplotnih izgub

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer, 21 odstotkov Slovencev pravi, da živijo v temnih domovih, torej brez zadostne dnevne svetlobe. Njeno pomanjkanje vpliva na učinkovitost,...

Toplotna izolacija Multipor ima nevtralen ogljični odtis

V boj proti podnebnim spremembam se vključuje vse več okoljsko zavednih podjetij, ki želijo pri produkcijskih procesih ter trajnostno usmerjenostjodosegati ogljični odtis ter z dobrim zgledom vplivati tudi na...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Lastna elektrarna - ko neodvisnost postane privilegij

Potem ko je pred dvema letoma Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covida-19, smo vstopili v povsem neznano obdobje. Obdobje strahu, rasti cen energentov … Komaj so se razmere nekoliko umirile, pa nas je zadela novica o vojni na ukrajinskih tleh, ki je trenutne...

Solarni paneli, kakovost in cena v 2022

Kljub temu, da so prve silicijeve sončne celice nastale pred več kot 60 leti, so se sončne elektrarne in s tem fotovoltaika, kot pomemben vir energije, razmahnile v zadnjih 15 letih. Opaznejši padec cen za solarne...

Solarni moduli - kako izbrati in kaj upoštevati pred nakupom?

Odločili ste se za namestitev solarne elektrarne, sedaj pa pride najtežji del. Ker je ponudnikov solarnih modulov pri nas vsako leto več, je tudi izbira le-teh posledično vedno težja. V poplavi različnih...

Streha v najem za manjše stroške

V podjetju SONCE energija so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za...

Aktualne novice

JUB-ove aktivne notranje barve in premazi za les izboljšuje kakovost bivalnih prostorov

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je v začetku junija v Izoli organiziralo strokovno srečanje, ki se je odvijalo v prostorih Univerze na Primorskem. Na dogodku so v družbi JUB s predavanji, ki sta jih za izdelke JUBIN pripravili produktna vodja Anamari...

HYDROSOL Decor je Izbran produkt leta 2022

Na našem tržišču se vsako leto pojavi vrsta novih izdelkov široke potrošnje, ki uporabnikom prinašajo številne koristi in izboljšujejo njihovo uporabniško izkušnjo. Med njimi je tudi JUB-ov inovativni izdelek...

Ne spreglejte aktualnih spodbud za digitalni in zeleni prehod

Na področju zelenega in digitalnega prehoda bodo v letu 2022 dodeljene spodbude za raziskave, razvoj in inovacije. Ker med priznane stroške spadajo tudi stroški osebja, amortizacija instrumentov in opreme,...

Cene energentov v letu 2022

Cene energentov na evropskih borzah so se v prvem tričetrtletju lanskega leta precej zvišale, rast pa se je nadaljevala vse do konca leta. Visoke cene elektrike so odraz visokih cen energentov in visokih temperatur po...

Prezračevanje, klimatizacija

Klima, ki ne piha

Ko je že vse kazalo, da smo na področju hlajenja in ogrevanja s stenskimi klimami že vse videli, je Samsungu uspel presenetljiv razvojni korak. Svoj proizvodni program so najprej temeljito preučili in nato v svoj najnovejši izdelek vgradili več izboljšav.

Prezračevanje stanovanja pomeni skrb za zdravje

Gradite hišo ali boste poletne mesece izkoristili za prenovo stanovanja? Potem se zagotovo spopadate z vprašanjem, kako zagotoviti zadostno prezračevanje stanovanja. V zaprtih prostorih...

Daikin klima naprave – novosti v 2022

Daikin kot globalna korporacija vodi v razvoju hladilne in ogrevalne tehnike in pomembno prispeva k razvoju panoge s številnimi inovacijami. Ni naključje, da so Daikin klima naprave na testih klima...

Klima naprave v 2022 - katera je letošnji hit in kakšne so cene?

Današnje klima naprave so, z relativno nizko investicijo in vabljivo nizkimi stroški obratovanja, vse bolj privlačne za uporabo vseh 12 mesecev v letu. Klima naprave so v osnovi toplotna črpalka zrak –...

Varčevanje vode

Sistemi za zbiranje deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno deževnico in jo uporabite za zalivanje okrasnih rastlin ali zelenjavnega vrta.

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Talno gretje 2022 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v prostoru po vgradnji talega gretja vsaj 2 stopinji nižja. Večina starejših hiš se ogreva z...

Prenova kopalnice 2022 - kratek čas obnove in cena

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite...

Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. V Delu je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil...

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V luči trenutne energetske krize je vse več govora o samooskrbi in možnosti izrabe danosti, ki nam jih nudi narava. Obnovljivi viri energije, med njimi tudi sonce, so postali izjemno pomembni in fotovoltaična...

Ko pomislimo na topel dom, običajno ne pomislimo tudi na udobje. Ob besedi ogrevanje še vedno največkrat dobimo asociacijo na zamudno pripravljanje in skladiščenje drv, skrb za pravočasno in zadostno naročanje...

Postopek zamenjave dobavitelja elektrike je za odjemalca prijazen in dokaj preprost, novi dobavitelj ob predaji vaših podatkov uredi zamenjavo. Gospodinjstvo najprej preveri pogoje odpovedi, ki jih je ob sklenitvi...

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.