S prehodom na obnovljive vire energije se je koncept oskrbe z električno energijo znašel pred velikimi izzivi. Največji izziv je spremeniti miselnost. Na eni strani imamo elektroenergetski sistem, za katerega je bilo do zdaj značilno izrazito centralno vodenje, na drugi strani pa odjemalca, ki se mora iz pasivnega preobraziti v aktivnega odjemalca na trgu.

 pametne tehnologije

 

Prihodnost bodo zaznamovale pametne tehnologije in storitve

Elektroenergetski sistemi po vsem svetu se hitro spreminjajo. Že več kot stoletje se v veliki meri opirajo na centralizirane elektrarne na fosilna goriva za proizvodnjo električne energije končnim uporabnikom. »Danes veliko govorimo o razogljičenju na različnih področjih, a razogljičenje elektroenergetske oskrbe pomeni veliko več kot zgolj odmik od fosilnih goriv,« pravijo v podjetju SONCE energija.

Koncept centralizirane proizvodnje električne energije v velikih elektrarnah, ki se po omrežju dovaja do potrošnikov, bo kmalu dosegel svoje meje, saj je vedno več elektrike proizvedene iz obnovljivih virov. Elektrika iz vetra in sonca se namreč ne proizvaja zgolj v velikih elektrarnah, ampak vedno bolj tudi decentralizirano, v manjših napravah na strehah industrijskih obratov, stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

 pametne tehnologije monitoring

Na platformi SunContract lahko spremljate proizvodnjo ali porabo električne energije.

Razpršeni viri in digitalizacija

S povečevanjem deleža vetrne in sončne energije v energetski mešanici proizvodnja elektrike precej niha, enkrat se proizvede (veliko) več električne energije, kot se je porabi, drugič pa povpraševanje preseže ponudbo zaradi naraščajočega števila novih velikih porabnikov električne energije -  električni avtomobili, toplotne črpalke za ogrevanje ali drugih porabnikov električne energije. V elektroenergetskem omrežju pa morata biti proizvodnja in poraba vedno usklajeni. In usklajevanje vedno bolj nihajoče proizvodnje s prav tako nihajočo porabo je velik izziv. V elektroenergetskem sistemu zato potrebujemo več prilagodljivosti, eden od pogojev za to je večja preglednost stanja omrežja in interakcij med njegovimi komponentami. Povedano bolj preprosto: vetrne in sončne elektrarne ter drugi proizvajalci energije morajo biti med sabo digitalno povezani in krmiljeni. Uvajanje digitalizacije in naprednih sistemov upravljanja poleg zmanjšanja porabe energije prinašata tudi manjše stroške in večjo produktivnost. Enako velja za porabnike: bolj ko bo mogoče natančno napovedati ali celo prilagajati porabo industrijskega obrata, pametne stavbe ali posameznega gospodinjstva, bolj prilagodljiv bo elektroenergetski sistem.

Slovenski energetski sistem je v procesu preobrazbe, kjer centralno proizvodnjo energije na prenosnem omrežju iz velikih enot vse bolj dopolnjuje množica razpršenih malih elektrarn na distribucijskem omrežju. Konec leta 2020 je bilo denimo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW. Samo lani smo postavili 3947 novih sončnih elektrarn za samooskrbo v skupni moči 55 MW, kar je po številu skoraj 60 odstotkov več kot letu 2019, po moči pa skoraj 80 odstotkov več. Poleg tega je bilo v letu 2020 postavljenih in na električno omrežje priklopljenih 14 sončnih elektrarn s skupno močjo 3,2 MW, ki so uspele na razpisu Agencije za energijo in so vključene v sistem odkupnih cen.

 baner soncne elektrarne

Nižje cene elektrike na tržnici, brez posrednikov

Odkupna cena elektrike za proizvajalce se oblikuje na trgu, na podlagi ponudbe in povpraševanja. Trg je zelo razvit in danes imamo borze, ki zagotavljajo zelo transparenten cenovni signal. Po drugi strani je ta trg zelo kompleksen, kar se odraža v nestanovitnosti cen. V takšnih razmerah je ključen trenutek odločitve, kdaj se proizvajalec odloči energijo prodati.

Na tem področju je pravo energetsko revolucijo pred tremi leti sprožila platforma SunContract, ki je z ekskluzivnim partnerjem v Sloveniji, podjetjem SONCE energija, začela spreminjati trgovanje z elektriko – z uporabo tehnologije veriženja blokov (blockchain) so trgovanje pocenili in avtomatizirali, med proizvajalci električne energije iz obnovljivih virov in končnimi kupci pa so omogočili neposreden kontakt. Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo. Prvi iztrži boljšo odkupno ceno, drugi se dogovori za nižjo končno ceno energije.


Tehnologija veriženja blokov spreminja proizvodnjo in distribucijo energije.


pametne tehnologije Trznica elektricne energije

Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi SunContract dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo.


Prednosti tržnice SunContract za proizvajalce

  • Možnost neposrednega dogovora s porabnikom za višjo ceno.
  • Možnost porabe lastne elektrike ne glede na lokacijo elektrarne prek individualnih dogovorov.
  • Večja fleksibilnost pri prodaji elektrike in samostojno ustvarjanje lastnega kroga odjemalcev.
  • Ažuren pregled proizvodnje z naprednimi aplikacijami.

Kako sodelovati na energetski tržnici?

Če želite sodelovati na energetski tržnici, morate za dobavitelja elektrike izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner za tržnico v Sloveniji. Vlogo za zamenjavo dobavitelja lahko oddate na njihovi spletni strani. Na podlagi prejetih podatkov boste v podpis prejeli pogodbo. Celoten postopek lahko uredite po spletu, brez prekinitve dobave elektrike. S podpisom pogodbe sprejmete osnovno ceno elektrike, ki pa niti ni toliko pomembna, saj jo lahko nato sami izbirate, to je znižate, glede na ponudbo na tržnici. Pri tem ne izbirate samo cene, temveč tudi vir elektrike. Na tržnici se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov: sonce, voda, biomasa.

pametne tehnologije trznica suncontract

Na tržnici SunContract se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov.


Prednosti tržnice SunContract za kupce

  • Možnost neposrednega dogovora s proizvajalcem za nižjo ceno elektrike.
  • Uporaba obnovljivih virov energije tudi brez lastne sončne elektrarne.
  • Preprosta uporaba platforme.
  • Redno spremljanje porabe prek naprednih aplikacij.

Prednost tržnice je, da imajo njeni uporabniki, tako proizvajalci kot porabniki elektrike (gospodinjstva in poslovni odjemalci), zaradi prilagodljivosti platforme in dostopa do trendov na trgu več možnosti kot zgolj optimizacijo stroškov. Poleg tega platforma ustvarja okolje, kjer se lahko družinski člani, znanci in prijatelji neposredno povežejo z medsebojno enakovrednimi transakcijami in tako drug drugemu izboljšujejo situacijo, pri čemer podpirajo proizvajalce obnovljivih virov energije v svoji sredini. Proizvajalci električne energije lahko sklepajo individualne dogovore, lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn pa lahko na tržnici SunContract prosto razpolagajo z viški proizvedene elektrike. V preteklem letu so lahko viške prenašali na druga odjemna mesta le do določenega datuma, po novem jih lahko prenesejo kadar koli med letom.


»Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja cen elektrike.«


Kot Tesla v avtomobilskem svetu

Električno energijo, proizvedeno v svoji mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, na tržnici SunContract že drugo leto prodaja Janko iz Idrije. Zanjo je prvič slišal pred tremi leti, ko je podjetje SONCE energija organiziralo predstavitev, na katero so bili povabljeni proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov. S svojim nastopom na tem dogodku ga je v prvi vrsti prepričal Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija, saj je, kakor pravi sogovornik, »v njegovi predstavitvi videl potencial, ki se mi je zdel zelo obetajoč, celo pred časom, zato sem jih začel bolj pozorno spremljati«. Nekaj mesecev po tem dogodku je sam stopil v stik z njimi in začel sodelovati na tržnici.

 

pametne tehnologije mala hidroelektrarna

Električna energija, proizvedena v mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, se že drugo leto prodaja na tržnici SunContract.

 

»Predvsem sem vesel, da se njihova vizija uresničuje. Občudujem njihov napreden način razmišljanja. Zame so kot Tesla v avtomobilskem svetu – na začetku, ko je ta proizvajalec avtomobilov oral ledino in bil pionir na svojem področju, so bili vsi skeptični, nihče ni verjel vanj, postopoma pa so mu začeli vsi slediti,« navdušeno razlaga sogovornik, ki posle na tržnici SunContract večinoma sklepa sam, občasno pa jih prepusti skrbniku svojega računa. Podjetje SONCE energija, ekskluzivni partner tržnice, namreč uporabnikom omogoča storitev Skrbniški račun – pomoč trgovalca pri sklepanju neposrednih dogovorov.


Prednosti tržnice SunContract za lastnike sončnih elektrarn za samooskrbo

  • Ažuren pregled proizvodnje in porabe električne energije.
  • Samostojno odločanje o razporejanju viškov proizvedene elektrike konec leta.

S sklepanjem poslov na tržnici je zelo zadovoljen, pravi pa, da je treba biti pozoren na dogajanje na trgu, saj cene električne energije skačejo gor in dol in je treba ujeti pravi trenutek za prodajo. »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in omogoča izravnavanje nihanj cen elektrike, kar lahko pomeni dodaten zaslužek za prodajalca in prihranek za tistega, ki elektriko kupuje,« pravi sogovornik, ki je za pridobitev vseh dovoljenj za malo hidroelektrarno potreboval dolgih dvanajst let. Malo hidroelektrarno z močjo 18 kW je sicer imel že njegov oče: »Imel sem 13 let, ko jo je zgradil. Pozneje sva skupaj razmišljala o novi lokaciji za postavitev večje, a sva načrte zaradi prevelikih birokratskih ovir po šestih letih opustila. Stara še vedno deluje, je obnovljena. Sam sem potem našel drugo lokacijo za večjo hidroelektrarno, a je trajalo 12 let, da sem pridobil vsa dovoljenja in lahko začel graditi. No, danes v njej proizvedeno električno energijo prodajam na tržnici SunContract.«


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je ponavadi hrupen, manj ekonomičen, ne akumulira toplote in prehitro “pregori”.

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Termo Shop ustvarja ugodje že 30 let

Podjetništvo je tek na dolge proge, kjer uspe le najbolj vztrajnim. A samo vztrajnost za uspeh ni dovolj. Potrebna sta tudi iznajdljivost, hitro prilagajanje trgu in spremembam ter jasno zastavljena vizija, ki so jo v podjetju Termo Shop, že pred 30 leti, zagotovo imeli. In ta pomemben jubilej, 30 let obstoja, so...

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Prezračevanje, klimatizacija

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic je to jesen na trgu predstavil novost: Panasonicov air-e, prvi samostojni stropni generator...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.