S prehodom na obnovljive vire energije se je koncept oskrbe z električno energijo znašel pred velikimi izzivi. Največji izziv je spremeniti miselnost. Na eni strani imamo elektroenergetski sistem, za katerega je bilo do zdaj značilno izrazito centralno vodenje, na drugi strani pa odjemalca, ki se mora iz pasivnega preobraziti v aktivnega odjemalca na trgu.

 pametne tehnologije

 

Prihodnost bodo zaznamovale pametne tehnologije in storitve

Elektroenergetski sistemi po vsem svetu se hitro spreminjajo. Že več kot stoletje se v veliki meri opirajo na centralizirane elektrarne na fosilna goriva za proizvodnjo električne energije končnim uporabnikom. »Danes veliko govorimo o razogljičenju na različnih področjih, a razogljičenje elektroenergetske oskrbe pomeni veliko več kot zgolj odmik od fosilnih goriv,« pravijo v podjetju SONCE energija.

Koncept centralizirane proizvodnje električne energije v velikih elektrarnah, ki se po omrežju dovaja do potrošnikov, bo kmalu dosegel svoje meje, saj je vedno več elektrike proizvedene iz obnovljivih virov. Elektrika iz vetra in sonca se namreč ne proizvaja zgolj v velikih elektrarnah, ampak vedno bolj tudi decentralizirano, v manjših napravah na strehah industrijskih obratov, stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

 pametne tehnologije monitoring

Na platformi SunContract lahko spremljate proizvodnjo ali porabo električne energije.

Razpršeni viri in digitalizacija

S povečevanjem deleža vetrne in sončne energije v energetski mešanici proizvodnja elektrike precej niha, enkrat se proizvede (veliko) več električne energije, kot se je porabi, drugič pa povpraševanje preseže ponudbo zaradi naraščajočega števila novih velikih porabnikov električne energije -  električni avtomobili, toplotne črpalke za ogrevanje ali drugih porabnikov električne energije. V elektroenergetskem omrežju pa morata biti proizvodnja in poraba vedno usklajeni. In usklajevanje vedno bolj nihajoče proizvodnje s prav tako nihajočo porabo je velik izziv. V elektroenergetskem sistemu zato potrebujemo več prilagodljivosti, eden od pogojev za to je večja preglednost stanja omrežja in interakcij med njegovimi komponentami. Povedano bolj preprosto: vetrne in sončne elektrarne ter drugi proizvajalci energije morajo biti med sabo digitalno povezani in krmiljeni. Uvajanje digitalizacije in naprednih sistemov upravljanja poleg zmanjšanja porabe energije prinašata tudi manjše stroške in večjo produktivnost. Enako velja za porabnike: bolj ko bo mogoče natančno napovedati ali celo prilagajati porabo industrijskega obrata, pametne stavbe ali posameznega gospodinjstva, bolj prilagodljiv bo elektroenergetski sistem.

Slovenski energetski sistem je v procesu preobrazbe, kjer centralno proizvodnjo energije na prenosnem omrežju iz velikih enot vse bolj dopolnjuje množica razpršenih malih elektrarn na distribucijskem omrežju. Konec leta 2020 je bilo denimo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW. Samo lani smo postavili 3947 novih sončnih elektrarn za samooskrbo v skupni moči 55 MW, kar je po številu skoraj 60 odstotkov več kot letu 2019, po moči pa skoraj 80 odstotkov več. Poleg tega je bilo v letu 2020 postavljenih in na električno omrežje priklopljenih 14 sončnih elektrarn s skupno močjo 3,2 MW, ki so uspele na razpisu Agencije za energijo in so vključene v sistem odkupnih cen.

 baner soncne elektrarne

Nižje cene elektrike na tržnici, brez posrednikov

Odkupna cena elektrike za proizvajalce se oblikuje na trgu, na podlagi ponudbe in povpraševanja. Trg je zelo razvit in danes imamo borze, ki zagotavljajo zelo transparenten cenovni signal. Po drugi strani je ta trg zelo kompleksen, kar se odraža v nestanovitnosti cen. V takšnih razmerah je ključen trenutek odločitve, kdaj se proizvajalec odloči energijo prodati.

Na tem področju je pravo energetsko revolucijo pred tremi leti sprožila platforma SunContract, ki je z ekskluzivnim partnerjem v Sloveniji, podjetjem SONCE energija, začela spreminjati trgovanje z elektriko – z uporabo tehnologije veriženja blokov (blockchain) so trgovanje pocenili in avtomatizirali, med proizvajalci električne energije iz obnovljivih virov in končnimi kupci pa so omogočili neposreden kontakt. Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo. Prvi iztrži boljšo odkupno ceno, drugi se dogovori za nižjo končno ceno energije.


Tehnologija veriženja blokov spreminja proizvodnjo in distribucijo energije.


pametne tehnologije Trznica elektricne energije

Proizvajalec in porabnik se tako lahko na platformi SunContract dogovorita o ceni elektrike brez posrednika, ki bi jima zaračunal provizijo.


Prednosti tržnice SunContract za proizvajalce

  • Možnost neposrednega dogovora s porabnikom za višjo ceno.
  • Možnost porabe lastne elektrike ne glede na lokacijo elektrarne prek individualnih dogovorov.
  • Večja fleksibilnost pri prodaji elektrike in samostojno ustvarjanje lastnega kroga odjemalcev.
  • Ažuren pregled proizvodnje z naprednimi aplikacijami.

Kako sodelovati na energetski tržnici?

Če želite sodelovati na energetski tržnici, morate za dobavitelja elektrike izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner za tržnico v Sloveniji. Vlogo za zamenjavo dobavitelja lahko oddate na njihovi spletni strani. Na podlagi prejetih podatkov boste v podpis prejeli pogodbo. Celoten postopek lahko uredite po spletu, brez prekinitve dobave elektrike. S podpisom pogodbe sprejmete osnovno ceno elektrike, ki pa niti ni toliko pomembna, saj jo lahko nato sami izbirate, to je znižate, glede na ponudbo na tržnici. Pri tem ne izbirate samo cene, temveč tudi vir elektrike. Na tržnici se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov: sonce, voda, biomasa.

pametne tehnologije trznica suncontract

Na tržnici SunContract se trguje izključno z elektriko iz obnovljivih virov.


Prednosti tržnice SunContract za kupce

  • Možnost neposrednega dogovora s proizvajalcem za nižjo ceno elektrike.
  • Uporaba obnovljivih virov energije tudi brez lastne sončne elektrarne.
  • Preprosta uporaba platforme.
  • Redno spremljanje porabe prek naprednih aplikacij.

Prednost tržnice je, da imajo njeni uporabniki, tako proizvajalci kot porabniki elektrike (gospodinjstva in poslovni odjemalci), zaradi prilagodljivosti platforme in dostopa do trendov na trgu več možnosti kot zgolj optimizacijo stroškov. Poleg tega platforma ustvarja okolje, kjer se lahko družinski člani, znanci in prijatelji neposredno povežejo z medsebojno enakovrednimi transakcijami in tako drug drugemu izboljšujejo situacijo, pri čemer podpirajo proizvajalce obnovljivih virov energije v svoji sredini. Proizvajalci električne energije lahko sklepajo individualne dogovore, lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn pa lahko na tržnici SunContract prosto razpolagajo z viški proizvedene elektrike. V preteklem letu so lahko viške prenašali na druga odjemna mesta le do določenega datuma, po novem jih lahko prenesejo kadar koli med letom.


»Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in izravnava nihanja cen elektrike.«


Kot Tesla v avtomobilskem svetu

Električno energijo, proizvedeno v svoji mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, na tržnici SunContract že drugo leto prodaja Janko iz Idrije. Zanjo je prvič slišal pred tremi leti, ko je podjetje SONCE energija organiziralo predstavitev, na katero so bili povabljeni proizvajalci elektrike iz obnovljivih virov. S svojim nastopom na tem dogodku ga je v prvi vrsti prepričal Gregor Novak, vodja razvoja in inovacij pri podjetju SONCE energija, saj je, kakor pravi sogovornik, »v njegovi predstavitvi videl potencial, ki se mi je zdel zelo obetajoč, celo pred časom, zato sem jih začel bolj pozorno spremljati«. Nekaj mesecev po tem dogodku je sam stopil v stik z njimi in začel sodelovati na tržnici.

 

pametne tehnologije mala hidroelektrarna

Električna energija, proizvedena v mali hidroelektrarni s 190 kW inštalirane moči, se že drugo leto prodaja na tržnici SunContract.

 

»Predvsem sem vesel, da se njihova vizija uresničuje. Občudujem njihov napreden način razmišljanja. Zame so kot Tesla v avtomobilskem svetu – na začetku, ko je ta proizvajalec avtomobilov oral ledino in bil pionir na svojem področju, so bili vsi skeptični, nihče ni verjel vanj, postopoma pa so mu začeli vsi slediti,« navdušeno razlaga sogovornik, ki posle na tržnici SunContract večinoma sklepa sam, občasno pa jih prepusti skrbniku svojega računa. Podjetje SONCE energija, ekskluzivni partner tržnice, namreč uporabnikom omogoča storitev Skrbniški račun – pomoč trgovalca pri sklepanju neposrednih dogovorov.


Prednosti tržnice SunContract za lastnike sončnih elektrarn za samooskrbo

  • Ažuren pregled proizvodnje in porabe električne energije.
  • Samostojno odločanje o razporejanju viškov proizvedene elektrike konec leta.

S sklepanjem poslov na tržnici je zelo zadovoljen, pravi pa, da je treba biti pozoren na dogajanje na trgu, saj cene električne energije skačejo gor in dol in je treba ujeti pravi trenutek za prodajo. »Največja prednost tržnice je, da izloča posrednike in omogoča izravnavanje nihanj cen elektrike, kar lahko pomeni dodaten zaslužek za prodajalca in prihranek za tistega, ki elektriko kupuje,« pravi sogovornik, ki je za pridobitev vseh dovoljenj za malo hidroelektrarno potreboval dolgih dvanajst let. Malo hidroelektrarno z močjo 18 kW je sicer imel že njegov oče: »Imel sem 13 let, ko jo je zgradil. Pozneje sva skupaj razmišljala o novi lokaciji za postavitev večje, a sva načrte zaradi prevelikih birokratskih ovir po šestih letih opustila. Stara še vedno deluje, je obnovljena. Sam sem potem našel drugo lokacijo za večjo hidroelektrarno, a je trajalo 12 let, da sem pridobil vsa dovoljenja in lahko začel graditi. No, danes v njej proizvedeno električno energijo prodajam na tržnici SunContract.«


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Kaj so lastnosti dobre toplotne črpalke?

Ogrevanje prostorov v zimskem času in priprava tople sanitarne vode čez leto, sta dva stalna stroška, za katere plačamo največ in ki se jim ne moremo izogniti. Lahko pa te stroške zmanjšamo z zamenjavo ogrevalnega sistema. Najceneše ogrevanje danes dosežemo z uporabo toplotne črpalke. Ta hkrati ogreva prostor...

Toplotna črpalka SPHERA - udobje v hiši čez vso leto

Clivet, italijanski proizvajalec, ki je na našem trgu splošno znan kot proizvajalec velikih hladilnikov, strešnih enot in toplotnih črpalk velike zmogljivosti, že več kot 30 let proizvaja stanovanjske toplotne...

Kamini in kaminske peči - pogosta vprašanja 2021

Kamini, kaminske in tudi lončene peči so preprost sistem ogrevanja v prehodnih obdobjih (spomladi in jeseni), ko še ni potrebe po ogrevanju cele hiše. Hkrati so sodobni kamini in kaminske peči z visokim izkoristkom...

Štedilniki na drva Lohberger

Kuhinja s štedilnikom na drva ima značaj sodobnosti in pridih tradicije. Z uporabo obnovljivih virov sledi ekološkim trendom, inovativne tehnološke rešitve kuhališča pa pomenijo tradicionalno pripravo...

GRADNJA IN OBNOVE

Pametni dom prihodnosti - Dom24h

DOM24h pooseblja novi koncept bivanja ter demonstrira mnoge nove podsisteme za pametne stavbe prihodnosti. Projekt združuje nove tehnološko napredne komplementarne rešitve v novo celovito rešitev gradnje. S poudarkom na trajnosti in zdravem bivalnem okolju.

Otroška soba v mansardi - dovolj svetlobe in svež zrak

Šole so odprle svoja vrata in vsi upamo, da bo tako tudi ostalo. Ne samo starši, ki smo v zadnjem letu in pol ugotovili, da šolanje na daljavo in delo od doma nista mačji kašelj, ampak predvsem šolarji, ki so...

Manjše hiše Ytong - hiše manjših kvadratur

V bogati in cenovno dostopni ponudbi Ytong tipskih hiš je zbranih več kot 50 projektov različnih slovenskih birojev. Hiše so razdeljene v razrede od nizkoenergijskih do pasivnih, zasnovanih za različna geografska...

Toplotni most - kako ga odkrijemo in saniramo?

Danes veliko govorimo o tem, kako zagotoviti dovolj energije za naše rastoče potrebe. Pozabljamo pa, da imamo ogromne možnosti tudi na področju zmanjšanja porabe. Varčevanje z energijo je dolgoročno najcenejši in...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Pametne tehnologije pomembne za samooskrbo z elektriko

S prehodom na obnovljive vire energije se je koncept oskrbe z električno energijo znašel pred velikimi izzivi. Največji izziv je spremeniti miselnost. Na eni strani imamo elektroenergetski sistem, za katerega je bilo do zdaj značilno izrazito centralno vodenje, na drugi strani pa odjemalca, ki se mora iz pasivnega...

Kako veliko sončno elektrarno potrebujem?

Digitalizacija je v času pandemije prodrla na vsa gospodarska področja in številna podjetja so za prilagoditev v načinu poslovanja uporabila digitalne rešitve. Ena takšnih je tudi inovativna aplikacija za...

Samooskrbna sončna elektrarna za energetsko neodvisnost

Samooskrbna sončna elektrarna v kombinaciji s hišno polnilno postajo in hranilnikom energije je najboljša rešitev, če želite postati deloma ali v celoti energetsko neodvisni. Stroške za električno energijo...

Sončne elektrarne v Sloveniji - pregled trga

V letu 2020 se je nadaljevala rast majhnih sončnih elektrarn (SE) za samooskrbo. Postavili smo 3947 novih sončnih elektrarn v skupni moči 55 MW, kar je po številu skoraj 60 % več kot letu 2019, po moči pa skoraj 80...

Aktualne novice

Odprt je razpis za PRO Awards 2021 za najboljše Panasonicove projekte HVAC+R!

Že četrto sezono Panasonic Heating & Cooling Solutions razpisuje natečaj za prijavo projektov iz celotne Evrope iz področja HVAC+R. V različnih kategorijah bodo podelili nagrade najboljšim projektom HVAC+R, ki prikazujejo inovativnost in odličnost pri uporabi Panasonicovih rešitev. Posebno pozornost...

Skupina Istrabenz plini s povezovanjem podjetij v Sloveniji in na Hrvaškem...

Skupina Istrabenz plini je uspešno zaključila povezovanje s slovenskim podjetjem GTG plin iz Celja, istoimenskim podjetjem na Hrvaškem ter s podjetjem Ardoks iz Maribora. Skupina je s tem okrepila svoj položaj na...

Intervju z mag. Andrejem Vizjakom o zelenem okrevanju v času predsedovanja...

Do konca leta 2021 Slovenija predseduje Svetu EU. O ključnih ciljih predsedovanja smo se pogovarjali z ministrom za okolje in prostor, mag. Andrejem Vizjakom. 

Cene energentov v letu 2021

Cene energentov -  elektrike, zemeljskega plina in ogljičnih kuponov na evropskih borzah so se v prvem tričetrtletju precej zvišale. Zaradi dolge zime in vročega poletja pa rast cen očitno še...

Prezračevanje, klimatizacija

Montaža lokalnega rekuperatorja zraka

Za izvedbo lokalnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote ne potrebujete velikih posegov v prostor, cena pa je v primerjavi s centralnim prezračevanjem nižja. Poleg preproste izvedbe so za izvedbo tega prezračevalnega sistema spodbudne tudi subvencije Eko sklada.

Prezračevanje prostorov je preprosto nujno

Jeseni se običajno srečamo s prvimi resnejšimi ohladitvami, ki jih spremlja tudi več vlage v zraku. V čedalje bolj zrakotesno grajenih in obnovljenih stavbah je zato pojav plesni na notranjih površinah le še...

Stensko in stropno hlajenje prostorov

Marsikomu, ki želi obnoviti stanovanje in razmišlja o ogrevanju s toplo vodo, lahko pride prav, če na notranji strani sten ali stropov vgradi obloge za stensko ogrevanje, s katerimi pa lahko poleti prostore tudi...

Prezračevanje doma - kaj je rekuperacija?

Danes prezračevanje z rekuperacijo ali drugače imenovano “prisilno prezračevanje” postaja novi standard pri novogradnjah. Ker so sodobne stavbe zgrajene na način, da so kar se da neprodušne, se zadostno oz....

Varčevanje vode

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na primer Carat paket za hišo in vrt).

Samooskrba z vodo z zbiranjem deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo mrzle stene, na hladnih stenah lahko začne kondenzirati vlaga, ki povzroči vlažne madeže in ustvarja...

Uponor Ecoflex VIP - jutrišnja tehnologija za ogrevalna omrežja

Ker EU stremi k temu, da do leta 2050 postane ogljično nevtralna in ker je pariški sporazum namenjen omejitvi globalnega dviga temperature na manj kot 2˚C, so podnebju prijazne in ogljično nevtralne rešitve pomemben...

Talno gretje 2021 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v...

Vlaga v kleti

Če ima novogradnja klet, jo je potrebno vedno zaščititi proti vdoru vode z zunanje strani. Postopek je razmeroma enostaven in ga lahko izvaja srednje spreten graditelj tudi sam. Seveda pa vrag tiči v detajlih, in če...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Zamenjava dobavitelja energentov ni več zahtevna reč, se pa izplača, če želite v mesecu maju za celotno leto 2021 izkoristiti nižjo ceno zemeljskega plina. Za nove kupce zemeljskega plina Energija plus zagotavlja...

Kljub temu, da so zime iz leta v leto bolj mile, ogrevalna sezona še vedno traja več kot 200 dni. Izbira ogrevanja doma je dolgoročna naložba, zato je dobro na začetku investirati več in potem prihraniti na dolgi...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.