Polpropustna sončna elektrarna za rastlinjake

Znanstveniki kalifornijske univerze UCLA pa so izdelali fotovoltaični modul, ki je polpropusten za vidno svetlobo.

Ugotovili so, da je izjemno uporaben za prekrivanje rastlinjakov. Modul ima dve prednosti, rastlinjak preskrbuje z elektriko pri tem pa blokira ultravioletne žarke in prepreči pregrevanje.

Sončna elektrarna na strehi rastlinjaka: poleg zelenjave pridelovalcem proizvede električno energijo.

Odlična rast pod sončno elektrarno

S prvimi moduli so takoj testirali rast pod takšno streho . Testne rastline so bile pšenica, mungo fižol, podoben zelenemu grahu in brokoli. Pridelki v rastlinjaku z organsko solarno streho so zrasli bolj kot pridelki v navadnem rastlinjaku, saj sestava modula blokira ultravijolične žarke, ki so škodljivi za rast rastlin, pa tudi infrardeče žarke, ki povzročajo pregrevanje rastlinjakov.

Pokazalo se je, da so nove organske sončne celice celo boljše od običajnega rastlinjaka s stekleno streho. Zaradi prvega presenečenja so poskuse z rastlinami večkrat ponovili. Vsi so potrdili, da je rast pot takšno sončno elektrarno boljša, pri čemer domnevajo, da rastline verjetno ne potrebujejo toliko sončne svetlobe za rast, kot vsi mislimo.

Testni modul za primerjavo rasti pod steklom ali modulom


baner soncne elektrarne


Nova tehnologija

Celice so izdelane iz cinkovega oksida, ki oddaja elektriko, oksida indiuma in fulerena. Vse skupaj je naparjeno na stekleno podlago, tehnologija za vse to pa je popolnoma nova. Pri tem so rešili še probleme medsebojnega vpliva uporabljenih materialov in omogočili dolgo življenjsko dobo modula.

Novi modul ima električni izkoristek 13,5 % in povprečno propustnost vidne svetlobe 21,5 %. Zaradi uspešnosti preizkusa so takoj ustanovili start – up podjetje, ki bo tehnologijo novih modulov pripravilo za industrijsko proizvodnjo.

Slabši izkoristek izravnajo druge prednosti modula

Običajni solarni moduli so neprozorni, zato na strehah, garažah ali v naravi poleg elektrike izkoristimo tudi njihovo ugodno senco. Novi polpropustni moduli pa bodo omogočili pospešeno pridelavo hrane v vedno bolj neugodnih podnebnih razmerah.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI