V preteklih dveh desetletjih smo na planetu namestili na milijone sončnih panelov. Uporabni so od 25 do 30 let, zato bo čez 20 let prišel čas za razgradnjo sončnih elektrarn in recilkažo solarnih modulov.

 

Razgradnja soncne elektrarne

 

Vzroki okvar in odkrivanje

Po 25 letih mraza, vročine in padavin je normalno, da se zmogljivost zmanjšuje, čeprav so moduli izredno odporni in dobro izdelani. Redko se zgodi, da jih poškoduje toča, počasna izguba zmogljivosti zaradi svetlobe pa je znana, od 0,25 % do 0,7 % na leto. Nato sledijo okvare zaradi uhajanja napetosti, vdor vode, temperaturna degradacija, ki je nenadna izguba zmogljivosti za 3 % do 6 %. Pojavijo se lahko še mikrorazpoke in vroče točke.

Kateri modul slabše deluje ko je že na strehi, lahko odkrijemo samo z infrardečo kamero. Pri tem iščemo vroče točke in snemamo v sončnem dnevu, ko je radiacija okrog 700 W/m2. Drugi način je elektroluminiscenca, izvedljiva samo v laboratoriju. Pri tem modul damo pod električno napetost in snemamo s posebno kamero. Tretja možnost je opazovanje zmogljivosti sestava modulov v daljšem času z računalniško podprto meritvijo. S tem načinom pa ne moremo točno ugotoviti, kateri modul je okvarjen.

 

Razgradnja soncne elektrarne vroce tocke termokamera

Vroče točke posnete s termokamero pokažejo okvaro

Iz česa je fotovoltaični modul in kako bo v prihodnje potekala razgradnja sončne elektrarne

Sestavljen je kot sendvič, na vrhu steklo, na hrbtu plastika, med njima pa tanke silicijeve ploščice, povezane s kovinskimi trakovi, običajno iz srebra in z nekaj bakrenimi zbirnimi vodniki. Vse skupaj se nahaja v aluminijastem okvirju, ta večplastna konstrukcija pa ščiti celice pred vremenskimi vplivi in omogoča sončnim žarkom stik s silicijem. Sistem je preizkušen in dober, vendar težko razgradljiv.

Silicij obdelujejo pri 1800 °C, njegova čistost znaša 99,9999 %, na rezine ga razrezujejo s posebnimi žičnimi žagami, zato je vračanje tega materiala nazaj v obtok energetsko in okoljsko upravičeno. Trenutno razgradnja sončne elektrarne stane več kot so vredni materiali v njej, vendar se bo tudi to spremenilo. Vsak izdelek ima svojo dobo uporabnosti, pri čemer spadajo moduli med najtrajnejše. Pri nas bo odslužene module sprejemalo podjetje Plan - net , ki je del EU mreže PV Cycle. 

 

Razgradnja soncne elektrarne odpad

Najprej odstranijo Al okvir modul pa nato zmeljejo


ogrevanje s soncno energijoPreberite tudi:

Zastonj ogrevanje s sončno energijo - kombinacija toplotna črpalka in sončna elektrarna

Sončna elektrarna in toplotna črpalka omogočata skoraj brezplačno ogrevanje in ostalo energetsko oskrbo gospodinjstva. Za ceno avtomobila nižjega cenovnega razreda lahko naslednjih postanete neodvisni od cen energentov na trgu.

Koliko porabi in koliko da

Za izdelavo enega povprečnega modula je potrebno vložiti 708 kWh energije. Potrebovali smo jo za izdelavo stekla, okvira iz aluminija in za silicijevo sredico s povezavami. Če to primerjamo s povprečno življenjsko dobo 25 let in s proizvedenimi povprečnimi kWh sončne elektrike, račun pokaže, da bo sončna elektrarna porabil okrog 25% svoje življenjske dobe da najprej povrne vloženo energijo za izdelavo. Kar pomeni, da bo najmanj 18 let prinašal čisto energetsko in okoljsko korist uporabniku in planetu. V primerjavi z drugimi sistemi, ki jih je izdelal človek, je solarni modul v resnici čudež sodobne tehnike, čeprav ga vsi razumemo, kot nekaj samoumevnega. Doba energetskega vračila modula je krajša, če ima višji izkoristek, se nahaja v dobrem položaju ali če je pritrjen na sledilno napravo. 

 

Sončna elektrarna cena izračun

Zavarovanje fotovoltaične elektrarne

Zavarovalnice imajo pripravljene pogoje, ki zajemajo mehanične poškodbe in druge tehnične težave, zastoje, kraje, strojelome in celo potrese. Vse to velja za uradno projektirane in nameščene sklope, zavarovanec pa mora izpolnjevati zahteve o vzdrževanju in pravilni uporabi. Povprečno so moduli vredni polovico, ostalo je oprema, napeljave, pretvorniki in papirologija.

 

Razgradnja soncne elektrarne stari modul

Razbarvanje in razpoke celic zmanjšujejo učinkovitost modula

 

Solarna elektrika rešuje

Povečanje števila sončnih elektrarn je ključno za zmanjšanje emisij na planetu. V svetovnem merilu so solarni paneli v 2019 oddali 720 teravatnih ur elektrike kar je okrog 3% svetovne proizvodnje elektrike. To številko je potrebno čim hitreje povečati, saj je sonce ključni del sestavljanke zelenih energij.


Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.