Fotovoltaični sistem se da enostavno in ugodno instalirati. Če prigradimo še solarne akumulatorje za shranjevanje elektrike lahko dosežemo od 50 do 70% samozadostnost. Brez akumulatorja lahko samo s solarnimi moduli dosežemo do 30% samozadostnost, 70% elektrike pa bomo še vedno prevzemali iz javnega omrežja.

 

Shranjevanje elektrike

Sončna elektrarna, baterije in manjša vetrna turbina lahko pokrijejo celotne potrebe stavbe

Fotovoltaika, baterija in vetrnica

Na fotovoltaične module in akumulatorje lahko prigradimo še manjšo vetrnico. Slednja lahko na ugodni legi zapolni solarno pomanjkanje pozimi. S takšno kombinacijo lahko dosežemo od 80 do 100% samozadostnost. Če hočemo baterije polniti tudi z elektriko iz vetrnice, mora biti sistem temu prilagojen, saj mora imeti vetrnica svoj razsmernik, ki tok oddaja v napeljavo stavbe iz katere se nato polni baterija.

 baner soncne elektrarne

Pomembno pri baterijah za shranjevanje elektrike

Funkcija solarne baterije daleč presega shranjevanje elektrike, saj postane upravljalska centrala stavbe. Delovala bo okrog 15 let, zato je izbira tako pomembna. Pozabiti ne smemo niti nadgradnje s konzolo za polnjenje E- vozila. Litijeve baterije v primerjavi s svinčenimi prevladujejo. Lahko jih večkrat polnimo, imajo daljšo življenjsko dobo in višji izkoristek. So varne in zavzamejo manj prostora. Trenutno je Nemčija država z največ vgrajenimi akumulatorji na svetu. Že v 2018 so presegli 100.000 vgrajenih akumulatorjev za Shranjevanje sončne elektrike, od tega so jih 85% vgradili istočasno s sončno elektrarno.

 

Shranjevanje elektrike baterija

Izbira je velika, spodnjo baterijo lahko polnimo z različnimi razsmeriki na steni

Samozadostnostni paradoks

Kdor želi vgraditi čim gospodarnejši zalogovnik elektrike, naj izbere manjšo enoto, kdor pa hoče samozadostno preskrbo, pa večjega. Elektrika iz slednjega bo zaradi razmerja velikost - cena, trenutno dražja. Lastniki enodružinskih hiš morajo vedeti, da shranjevanje solarne elektrike ne prinaša donosov. Zato večji zalogovnik trenutno ne prinaša bistvenih koristi v primerjavi s kombiniranim napajanjem iz javnega omrežja. Motiv ob nakupu večjega zalogovnika mora biti samozadostnost, lastnika bo naredil neodvisnega, ne pa bogatejšega. Vsi, ki si želijo le znižanje stroškov za elektriko, naj zato vgradijo le fotovoltaiko, brez shranjevanja.

 

Akumulator in cena - kupiti ali počakati

Cene akumulatorjev za shranjevanje elektrike, podobno kot fotovoltaike, ves čas močno padajo, od 2013 do danes celo za 50%, s čimer je dosežen prag gospodarnosti. Danes so kupci s tega vidika že v skoraj enakem položaju, kot porabniki elektrike iz omrežja. Položaj je enak, kot če kupujemo računalnike ali prenosne telefone, če počakam, bom za svoj denar dobil več. Nihče pa ne more zagotoviti, da bo cena akumulatorjev tudi v bodoče tako padala kot do sedaj. Analitiki trdijo, da se nakup splača, če izberemo primerno velikost baterije.

 

Izračun na osnovi lanskih cen

Lani je solarni akumulator za enodružinsko hišo v Nemčiji stal med 5.000 in 15.000 €, odvisno od velikosti, opreme in drugega. Stroški za vgradnjo kilovatne ure uporabne zmogljivosti so znašali povprečno 1200 €/ kWh. Za štiričlansko gospodinjstvo z letno porabo 5000 kWh je gospodarna velikost baterij od 5 do 8 kWh, za takšne baterije pa so uporabniki plačali med 6.000 in 10.000 €. Za donosnost sistema je pomembno, koliko elektrike bodo baterije oddale v svoji življenjski dobi, zato najcenejši nakup ni najboljši.

 

Kdaj se shranjevanje elektrike splača

Ceni fotovoltaične elektrike je potrebno prišteti še stroške skladiščenja. Nemci so izračunali, 24 centom/ kWh iz modulov, prištejemo še 10 centov/ kWh za skladiščenje, torej 34 centov/ kWh. Danes je lastna shranjena elektrika dražja od tiste iz omrežja, če pa se bo ta podražila, bo samooskrba prinesla korist. Če je poraba uporabnika večja in je večji tudi akumulator, je tudi shranjena elektrika cenejša. Zato se že danes vložek v večji akumulator povrne v štirih do osmih letih.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.