Samooskrba z elektriko se širi tudi na uporabnike, ki bivajo v večstanovanjskih stavbah, hkrati pa tudi na druge uporabnike, ki so bili doslej prikrajšani zaradi morebitnih tehničnih, ekonomskih ali drugih ovir.

Kot lahko sami preverite na ministrstvu za infrastrukturo, so za končne odjemalce na voljo različne oblike vključevanja samooskrbe z elektriko. V praksi je že več kot desetletje razširjena individualna samooskrba na posamični zgradbi z izgradnjo lastne sončne elektrarne. Pregovorno jo bolje poznamo kot koncept net-metering za gospodinjstva.

Druga, manj znana je skupnostna samooskrba, namenjena za samooskrbo v večstanovanjskih stavbah, ta se sedaj širi tudi na tiste odjemalce elektrike, ki nimajo primernih streh ali sončno elektrarno ne morejo postaviti zaradi drugih razlogov.

 

skupnostna samooskrba

Skupnostna samooskrba v vasi Zavrate, realiziran projekt podjetja Sonce energija. Skupnostna samooskrba se širi tudi v Sloveniji, odjemalci se po novi zakonodaji lahko povežejo v samooskrbno skupnost z namenom koriščenja električne energije, proizvedene v napravi za samooskrbo v njihovi bližini. Ni nujno, da so ob tem lastniki zgradbe ali živijo v tem, na katerem je postavljen sistem samooskrbe s sončno elektrarno. Vir slike: Sonce energija


Skupnostna samooskrba s sončno elektrarno za večjo vključenost uporabnikov

Prva oblika skupnostne samooskrbe se nanaša na večstanovanjske stavbe.

Gre za samooskrbo med seboj povezanih končnih odjemalcev v večstanovanjski, poslovno-stanovanjski, stanovanjsko-poslovni ali drugi stavbi, v katerih sta dva ali več prostorov (bodisi stanovanja bodisi poslovni prostori) opremljeni vsak s svojim prevzemno-predajnim mestom, ki je priključeno na notranjo nizkonapetostno napeljavo te stavbe.

Za opisane možne situacije se uporablja pojem »večstanovanjska stavba«, pri čemer pa uporaba tega pojma ne posega v predpise s področja graditve stanovanjskih zgradb.

baner soncne elektrarne

Možne tudi druge oblike – t.i. samooskrbe skupnosti

Druga oblika skupnostne samooskrbe je oskrba skupnosti z energijo iz OVE, kjer gre za med seboj povezane odjemalce v drugih primerih. To so odjemalci, katerih merilna mesta niso vezana na notranjo nizkonapetostno napeljavo istega objekta oz. lokacije, vendar pa so priključeni na distribucijsko omrežje v državi oz. na omrežje iste transformatorske postaje.

Odjemalci se povežejo v samooskrbno skupnost z namenom koriščenja električne energije, proizvedene v napravi za samooskrbo v njihovi bližini. Na tak način bodo koristi sistema samooskrbe lahko deležni tudi tisti, ki živijo v hišah, ki za postavitev sončne elektrarne za samooskrbo niso primerne (niso dovolj osončene, tehnične ovire), saj bo lahko sončna elektrarna postavljena na drugem objektu (lahko tudi na strehi šole, gasilskega doma, ipd.).


V 2022 je bila uvedena nova oblika samooskrbe z elektriko, to je oskrba skupnosti z energijo, ki se nanaša na druge uporabnike, ki nimajo ustreznega objekta za postavitev sončne elektrarne. Ti se bodo lahko vključili, kar pred tem ni bilo mogoče.


Nove obveznosti za podjetja, ki bodo investitorji

Državni zbor je v 2022 sprejel Zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo, ki določa naslednje: če gospodarska družba, v kateri ima država ali lokalna skupnost kapitalsko naložbo, investira v nove projekte za proizvodnjo elektrike iz sončne energije, ki so enaki ali večji od 250 kW inštalirane moči, mora oblikovati skupnost na področju energije iz obnovljivih virov ali skupnostno samooskrbo ter vsaj 25 % delež letno proizvedene elektrike iz skupnostne samooskrbe brezplačno nameniti oskrbi gospodinjskih odjemalcev.

Državljanom, sploh tistim, ki imajo tehnične, ekonomske ali druge ovire, ki jim preprečujejo investicijo v samooskrbo, svetujejo, da so pozorni na takšne investicije in se aktivno vključujejo v pozive teh gospodarskih družb.


Vas zanima več informacij o samooskrbi z električno energijo? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.