V želji po zmanjševanju stroškov za elektriko in izgradnji sončne elektrarne se mnogim zgodi, da jim izvedbo onemogoči omejeno ali zavrnjeno soglasje za sončno elektrarno elektro distributerja.

Pred desetletji, ko se je gradilo elektro omrežje, nihče ni računal na dvosmerni pretok električne energije. Omrežje marsikje ne zagotavlja dovolj velikega pretoka, kar se danes odraža v zavrnitvah soglasij. Zaradi hitre rasti sončnih elektrarn pa bodo le-te samo še pogostejše. Vendar za vse, ki ste prejeli zavrnjeno soglasje za sončno elektrarno obstaja rešitev, baterijski hranilnik, s katerom boste lahko kljub zavrnjenemu ali omejenemu soglasju zmanjšali stroške za električno energijo.

 

soglasje za soncno elektrarno

Lastna sončna elektrarna je želja marsikaterega gospodinjstva. Pri odločitvi za samooskrbo z električno energijo po sistemu net-meteringa, je prvi pogoj pridobitev soglasja za sončno elektrarno in priklop na omrežje. Vendar kljub temu, če prejmemo negativno odločbo, obstaja rešitev s hranilnikom električne energije.

Rešitev - baterijski hranilnik

Čeprav je osnovna funkcija, ki jo ima baterijski hranilnik shranjevanje viškov električne energije, nam ta zagotavlja še druge ugodnosti. Pri podjetju Enertec d.o.o., ki na trgu nastopajo pod blagovno znamko Moja elektrarna pojasnjujejo, da bodo zaradi višjih cen elektrike in novih reform trga električne energije, baterijski hranilniki elektrike primerni tako za nove, kot za obstoječe uporabnike, ki so dobili omejeno ali zavrnjeno elektro soglasje za sončno elektrarno.

 

Kaj storiti v primeru, če prejmemo omejeno soglasje za priklop sončne elektrarna na omrežje?

Če se vrnemo na težave tistih, ki so prejeli omejeno elektro soglasje, torej manjše od želenega. V primeru nadgradnje sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom, lahko proizvedene viške elektrike, ki so nad mejo dovoljenja za oddajanje v omrežje, shranite v hranilnik električne energije. Shranjeno elektriko porabite v večernih, ko bi jo sicer morali črpati iz omrežja in zanjo tudi plačati. Na ta način si povečate rezervo oddane energije v omrežje, katero boste lahko koristili v zimskem času, ko dnevna proizvodnja električne energije ne bo zadostna, da z njo pokrijete vso porabo. Tako si boste izdatno zmanjšali stroške poračuna za električno energijo ob koncu leta.

 baner soncne elektrarne

Uporabniki z zavrnjenim soglasjem

V zadnjem času je vedno več primerov, ko elektro distributer izda negativno odločbo za oddajanje električne energije v omrežje. postavlja se vprašanje, ali se kljub kljub zavrnitvi soglasja splača investirati v sončno elektrarno? Če bi se odločili za njo, bi ta bila koristna le čez dan, ko bi bilo zadosti sončne energije in bi proizvedeno elektriko porabljali sproti. V večernem času, ali v času manjšega sončnega sevanja, pa bi bilo potrebno vso energijo za delovanje električnih naprav črpati iz omrežja. Rešitev sta kombinacija: hranilnik elektrike in sončna elektrarna nekoliko manjše moči, kot se sedaj montirajo. Z baterijskim hranilnikom boste proizvedene viške električne energije, ki jih čez dan ne porabite, shranili in porabili kasneje. 

 

soglasje za soncno elektrarno hranilnik

Baterijski hranilnik Tesla Powerwall

Samooskrba s hranilniki zahteva mojstre

Z baterijskimi hranilniki energije so samooskrbni sistemi vedno kompleksnejši, ki zahtevajo poglobljen pristop. Pri podjetju Enertec – Moja elektrarna se implementacije baterijskih hranilnikov lotevajo večnivojsko, upoštevajoč različne dejavnike, s katerimi lahko vsakemu posameznemu investitorju zagotovijo učinkovito, varno in večletno delovanje. Vse, ki bi sistem s sončno elektrarno želeli nadgraditi z baterijskim hranilnikom, pozivajo, da se posvetujete s poznavalci, ki imajo izkušnje na tem področju. Ti vam bodo znali pravilno zasnovati optimalen samooskrbni sistem z lastno hrambo elektrike. Na ta način se boste izognili kasnejšim zapletom in nepredvidenim stroškom.

 

Baterijski hranilniki so korak v pravo smer za vse

Baterijski hranilniki so ob zavrnjenih ali omejenih soglasjih in visokih cenah električne energije postali rešitev za vse, ki bi si v prihodnosti želeli neodvisnih energetskih rešitev. Za lažjo odločitev v letošnjem letu kupce baterijskih hranilnikov s ponujeno subvencijo Eko sklada 500 EUR za 1 kW inštalirane nazivne električne moči sončne elektrarne stimulira tudi država. Verjamemo, da se bodo v prihodnje novi lastniki sončnih elektrarn odločali za kombinacijo sončne elektrarne skupaj z baterijskimi hranilniki.

V prihodnosti se obeta sprememba obračunskega obdobja proizvedene in porabljene električne energije sončnih elektrarn iz letnega na mesečni ali celo dnevni obračun. To iz vidika energetske samooskrbe in čim večje učinkovitosti pomeni, da bodo hibridni sistemi sončna elektrarna + baterijski hranilnik najboljša kombinacija, saj vam bodo slednji omogočali tudi največjo stroškovno učinkovitost.


Soglasja bodo za sončne elektrarne aktualna tudi v 2024

Z letom 2024 stopi v veljavo nova Uredba za samooskrbo, ki bo poenotena s pogoji, kot jih poznajo drugod po Evropi. Soglasja bodo še naprej aktualna, glavna sprememba pa se nanaša na novo obračunsko obdobje (med oddano in prejeto elektriko). Razen tega bodo oddani viški elektrike lahko plačani. Investitorji, ki bodo prejeli soglasja do konca leta 2023, bodo za obdobje delovanja sončne elektrarne deležni letnega obračunskega obdobja. Za kasneje pridobljena soglasja (od 1.1.2024) zaenkrat še ni znano kakšno obračunsko obdobje lahko pričakujemo, omenja pa se mesečni obračun. Praviloma bo sončna elektrarna imela prigrajen hranilnik električne energije, skupaj za obe napravi pa bodo na voljo subvencije.

soglasje za soncno elektrarno sodo

Soglasja za priklop malih sončnih elektrarn na omrežje izdaja SODO, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo

Popolna vloga za soglasje za sončno elektrarno lahko bistveno pripomore k zmanjšanju zamud pri izdaji

Zato investitorje sončnih elektrarn pozivajo, da naj vloge za soglasje vlagajo prek pooblaščencev, ki so obenem ponvadi tudi izvajalci, in ne sami, ker so njihove vloge pogosto nepopolne in posledično velikokrat zavrnjene.Enertec d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.