Kaj poganja trg sončnih elektrarn v Sloveniji ter kakšno sliko kaže količina prejetih vlog za subvencije na začetku leta 2022, smo se pogovarjali z direktorico Eko sklada, Mojco Vendramin.

Mojca Vendramin eko sklad

Mojca Vendramin, direktorica Eko sklada

 

VE belaKakšno je bilo število vlog za subvencije za sončne elektrarne v januarju in februarju 2022, ter koliko je znašala višina subvencij v zadnjih petih letih?

Glede na izredno veliko število prejetih vlog v zadnjih dnevih marca, podatka o številu prejetih vlog na razpis JP93SUB še nimamo. Ker je v skladu z našimi Splošnimi pogoji poslovanja in zakonodajo vsaka prejeta vloga, ki je popolna, upravičeno do prejema spodbude, je za nas relevantno število prejetih vlog in ne število obdelanih vlog oz. izplačanih sredstev, saj je čakalna doba na obdelavo vloge že nekaj časa 5 mesecev. V petih letih, od leta 2017, je količina odobrenih naložb za sončne elektrarne narastla iz 1.11 mio na 11,87 mio evrov. V letu 2017 je bilo odobrenih 679 naložb, v letu 2021 pa 5.306 naložb v samooskrbo s sončno elektrarno. Podatki o številu vlog za sončne elektrarna so po letih razvidni v preglednicah.

 

soncene elektrarne prejete in odobrene vloge eko sklada

Število vlog za subvencije za sončne elektrarne in odobrenih naložb s strani Eko sklada v letih 2017- 2022. (vir: Eko sklad)


Na Eko skladu so letos do 28.2.2022 prejeli že 2417 vlog za subvencije za sončne elektrarne, v celem letu 2021 jih je bilo skupaj 8.049.


Subvencije za soncno elektrarno v eur 2017 2021

Odobrene vloge oz. izplačane podpore v zadnjih petih letih (vir: Eko sklad)

VE belaSe bo obravnava vlog za sončne elektrarne zaradi izrednega zanimanja še podaljševala?

Na Eko skladu ocenjujemo, da bo čakalna doba na obravnavo vlog zaradi februarskega in marčevskega izrednega priliva števila vlog podaljšala do 7 mesecev.

 baner soncne elektrarne

VE belaKaj stopnjuje zanimanje za sončne elektrarne?

Predvsem dosedanja in napovedana rast cen električne energije stopnjuje odziv investitorjev v sončne elektrarne. Še bolj kot to, pa napovedana sprememba zakonodaje, ki po letu 2023 s sončnimi elektrarnami več ne bo omogočala sedanje sheme obračunavanja omrežnine in elektrike za samooskrbo, kot je sedaj.  Sicer pa lahko za več informacij preverite na Ministrstvu za infrastrukturo, ki je pristojno za zakonodajo na tem področju.

 

VE belaKaj predstavlja vir sredstev za subvencije ter ali lahko napoveste kako bo subvencijami za sončne elektrarne v bodoče?

Eko sklad razpolaga z omejenimi sredstvi iz prispevka za energetsko učinkovitost. Prioritetno je, da iz teh sredstev zagotovimo kontinuirane spodbude za energetsko obnovo stavb, tako da so na voljo neprestano in skozi vse leto. Glede drugih virov sredstev za te spodbude ter glede politike spodbujanja v prihodnje, je pristojno Ministrstvo za infrastrukturo.

 

Soncne elektrarne rastejo

Sedanja neto meritev se bo v 2024 za sončne elektrarne spremenila. Namesto letnega obračuna se bo izvajal mesečni obračun, gradili bomo manjše sončne elektrarne manjših moči s hranilniki EE, sončna elektrarna ne bo več pokrivala vseh gospodinjskih potreb po elektriki, hranilniki bodo spadali pod običajni del opreme. Kakšna bo predvidena ekonomika malih sončnih elektrarn čez dve leti, ker bo dodaten obvezen del opreme baterija, pa bomo morali na odgovor še počakati.


Sedanji net metering se čez slabi dve leti ukinja

Direktorica Eko sklada Mojca Vendramin nam v zvezi z neto merjenjem po izteku leta 2023 pojasni: "Neto merjenja v koledarskem letu (t.i. »net metering«) novi zakon, ki bo stopil v veljavo koncem 2023, ne pozna več. Namesto tega se plačuje omrežnina za vso prevzeto električno energijo iz omrežja, vsa v javno omrežje oddana električna energija pa se prodaja. Obračunane bodo tudi druge javne dajatve, ki se obračunajo na količino električne energije, prevzete iz omrežja (prispevek za operaterja trga, trošarine)."


Investicije v sončne elektrarne ostajajo nespremenjene  

Pomembno je, da se za končne odjemalce, ki jih bo distribucijski operater registriral kot končne odjemalce s samooskrbo do vključno 31. decembra 2023 po Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, in za končne odjemalce, ki so bili registrirani kot končni odjemalci s samooskrbo do uveljavitve tega zakona, še naprej uporabljajo določbe do sedaj veljavnega 315.a člena Energetskega zakona in Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz OVE, in sicer tako dolgo dokler uporabljajo napravo za samooskrbo, za katero je bilo izdano soglasje za priključitev, na podlagi katerega so bili registrirani. Za te končne odjemalce se določbe novega zakona ne uporabljajo, razen če preidejo v sistem samooskrbe po tem zakonu. Končni odjemalec s samooskrbo (iz prejšnjega odstavka) se lahko kadarkoli v tem času odloči in preide iz samooskrbe z neto merjenjem v koledarskem letu v sistem samooskrbe (in obračunavanja) po novem zakonu ZSROVE z izvedbo registracije prehoda pri distribucijskem operaterju.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede subvencij Eko sklada napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.