Zaradi visokega izkoristka in kompaktne izvedbe želijo razvojni inženirji s področja koncentrirane sončne energije, uspeti s svojim projektom, velikim sledilnim ogledalom in Stirling strojem z električnim generatorjem.

Prednosti Stirling motorjev
Škotski duhovnik in izumitelj Robert Stirling je prvi delujoči primerek izdelal 1816. Izumil je batni toplotni stroj zaprte izvedbe na zrak, konstrukcija je izjemno enostavna, nima ventilov, v njem nič ne zgoreva, saj toploto za delovanje dobiva od zunaj. V primerjavi z drugimi toplotnimi motorji z bati in na notranje zgorevanje ima višji izkoristek, je tišji in brez vibracij. Ne obremenjuje okolja, zato ga vgrajujejo v podmornice, jahte in majhne hišne kogeneracijske naprave, kjer je neslišno obratovanje pomembno. Sodoben hišni mikrokogeneracijski Stirling na plinsko ogrevanje ima 94% izkoristek, odda do 9 kW elektrike, višek toplote pa porabi stavba.

Stirling_motor
Hitre spremembe toplote in hladu poganjajo Stirling motor


Preboj leta 2010
V oktobru tega leta sta ameriški vladni sektor za Stirling energetske sisteme (SES) in podjetje Tessera Solar podpisala pogodbo za gradnjo dveh velikih sončnih elektrarn z ogledali in Stirling generatorji elektrike. Do takrat v ZDA ni nobenemu drugemu podjetju uspelo ponuditi takšnih naprav, kar pa ni motilo naročnikov. Načrtovali so dve solarni polji s skupno močjo 1,6 GW. Tehnika je izjemna, saj lahko 32% sonca spremeni v elektriko, kar je več, kot bodo kadarkoli lahko oddali sistemi na parabolična korita ali sončni stolpi, ki imajo največ 16% izkoristek.

Tehnika Stirling in CSP (Concentrated Solar Power) ima generator na vsakem stojalu z ogledalom, zato ni potrebno postaviti in plačati celotnega solarnega polja preden se vložek povrne. Ko vzide sonce generatorji zabrnijo, zato vsako novo postavljeno sledilno ogledalo poveča proizvodnjo elektrike, kar je izgledalo kot prednost pred fotovoltaiko, zlasti zaradi izkoristka. Dokončanje dveh velikih ameriških projektov pa je trenutno vprašljivo, zlasti zaradi financiranja, zato investitorji enega celo prodajajo.  

Trenutno slabo kaže, ampak bo bolje
Pojavilo se je tudi nekaj problemov na delujočih sistemih. Eden od njih je sistem sledenja, saj sta bila točnost in trajnost nezadostna, vzrok so razmeroma velika in težka ogledala, računati pa je potrebno še na veter. Drugi del so materiali iz katerih je izdelan Stirling motor. Proizvajalec teh motorjev, ameriška firma Enfinia, je predstavila svoj novi sistem s plavajočim batom, vendar s tem vseh nezanesljivosti niso odpravili. Njihovi strokovnjaki trmasto vztrajajo, da bodo svoj Stirling sistem izboljšali, ne glede na težave, pred kratkim so celo podpisali novo pogodbo za 1,5 MW projekt v državi Utah.

Na trg pa vstopa švedska firma Ripasso Energy, ki je odkupila licenco od podjetja Kockums, ki Strlinge izdeluje za podmornice. Proizvajajo zelo zanesljive stroje z močjo preko 10 kW, v zaprtem sistemu pa ne kroži zrak ampak vodik. Da si lažje predstavljamo učinkovitost teh naprav, ogledalo premera 11 m ima površino 95 m2 in lahko poganja Stirling z generatorjem moči 22 kW. Koncentracija moči na tako majhnem tlorisu je izjemna, za delovanje ne potrebuje vode, razen za čiščenje ogledal, učinkovito pa lahko take naprave delujejo samo v bolj osončenih delih planeta, kar velja za vse sisteme z ogledali.


Povezane vsebine


IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.