Solarni moduli, ki jih vgradimo pri gradnji hiše, lastnika stanejo za več kot tretjino manj, skupaj z baterijskim hranilnikom pa se nam lahko dolgoročno prepolovijo stroški za elektriko, poveča pa se tudi varnost in energetska neodvisnost.

 

Strosek za soncno elektrarno

Sistem GSE Integration je ena od možnosti vgradnje v streho, kritina pa ni potrebna

 

Predlog parlamentu stroškov za elektriko

To je bila osnovna ideja dr. Crosslanda, ki je že leta 2018 s peticijo predlagal angleškemu parlamentu, da sprejme zakon, ki bi za vsako novogradnjo zahteval, da se istočasno vgradijo solarni paneli. V dokumentu je razloženo, zakaj je ta zahteva potrebna. Sloni na predpostavki, da investitor ali izvajalec zelo redko v stavbo vgradita kakršnekoli varčevalne energetske ali varnostne naprave, če slednje niso predpisane z zakonom.

Predlagatelj je strokovnjak za module in baterijske hranilnike elektrike in pozna prihranke za uporabnika ter ugodne učinke na celotno energetsko sliko države. Hiša je med gradnjo obdana z gradbenimi odri, dostop na streho je varen in enostaven, gradbene firme module kupujejo v velikih količinah za nižjo ceno, vse napeljave pa so izvedene istočasno. Končni izdelek je bolje opremljen objekt, cenejši za bivanje lastnikov in najemnikov ter ima na bogate ali revne stanovalce enako ugodne učinke.  

 

Strosek za soncno elektrarno osoncenost velike britanije

Osončenost britanskega otočja je veliko nižja kot pri nas

 

Izračun za Sheffield 

Kalkulacija sloni na podatkih o osončenosti in na raziskavi univerze Longborough. Povprečna angleška streha lahko sprejme 12 modulov, instalirane moči 3,6 kWh, ki bodo v letu oddali 2.875 kWh elektrike. Od tega bo 47 % porabila družina v polovici dneva, ko bo doma. Za te odstotke bo manjša poraba elektrike, višek pa bo stekel v javno omrežje in zmanjšal državni ogljični odtis. Izračun za dobo 25 let za različne pokrajine v VB, pokaže od 9 do 13 let vračilne dobe in 9 do 13% donos, odvisno od osončenosti.

 

 

Gradbena industrija potrebuje predpise

Da bi zagotovili ugodno razmerje med ceno in kakovostjo izvedbe, bi naj za vsak objekt izdelali analizo stroškov, na osnovi zakonsko določenih vrednosti. Če ta pokaže, da je donos višji od 9% in povračilo nižje kot 10 let, mora stavba po zakonu dobiti solarne module. Če izračuni pokažejo drugače, graditelju modulov ni potrebno vgraditi.Sistem je smiseln, če je spodnja meja vgrajene moči 3,6 kW. V kalkulacijo so vključeni še senčenje, lokalne vremenske razmere in druge vrednosti, ki so zajete v številnih kalkulacijah, ki jih že zdaj uporabljajo v Združenem Kraljestvu.    

 

baner soncne elektrarne

Druge prednosti

Vgradnja sončne elektrarne med gradnjo novega objekta je vedno cenejša kot naknadna vgradnja. Ob gradnji enodružinske hiše istočasna namestitev modulov ceno zviša samo za 1,4%. Dodatna korist se pojavi ob prihranku strešne kritine, saj jo lahko nadomestijo moduli. Predlagatelj je raziskal tudi način prodaje modulov in ocenjuje, da je cena ob naknadni vgradnji za 30% višja zaradi prodajnih razmer, marž in zaslužkov montažerjev. V izračunu predvideva, da bodo stavbe s fotovoltaiko tako grajene, da ne bodo potrebovale sistema za ogrevanje z elektriko ali hlajenja s klimo. 

Predlagatelj peticije se preteklih 6 let podrobno ukvarja z moduli, pretvorniki in baterijami za shranjevanje elektrike. Preko svojih spletnih dnevnikov odgovarja na vprašanja, utemeljuje svoje predloge in sprejema kritike. Njegov osnovni motiv pa je, da se mu nebi zdelo prav, če s svojim znanjem nebi poskusil vplivati na izboljšanje stanja v državi. In ker je osončenost Slovenije veliko višja kot Velike Britanije bi nekaj podobnega bilo pri nas še mnogo bolj učinkovito.

 

Povezane vsebine


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.