Izolacija brunarice

Izolirali bi vikend brunarico, pritličje velikosti 5,5 x 5,5, višine 2,2 m, ter mansardo 5,5 x 8,5 m. Pritličje je zgrajeno iz smrekovih brun debeline 7 cm. Zanima me, kakšne vrste izolacije in folij mi priporočate. Še posebno me zanima kako se naj lotim

 

Vprašanje:
Izolirali bi vikend brunarico, pritličje velikosti 5,5 x 5,5, višine 2,2 m, ter mansardo 5,5 x 8,5 m. Pritličje je zgrajeno iz smrekovih brun debeline 7 cm. Zanima me, kakšne vrste izolacije in folij mi priporočate. Še posebno me zanima kako se naj lotim izolacije tal mansarde nad teraso velikosti 5,5 x 3 m.
Toplotni ovoj razdelim na štiri značilne konstrukcije: zunanja stena, streha mansarde, tla mansarde nad teraso, tla pritličja proti zemlji.

Odgovor:
Na zunanjo steno svetujem zunanjo toplotno izolacijo: na bruna pritrdite parno oviro, toplotno izolacijo iz mineralne volne, vetrno zaporo, podkonstrukcijo in leseno fasado. Za streho mansarde svetujem, da odkrijete kritino,  vgradite trdo mineralno volne čez špirovce, paropropustno folijo, kontra letve in letve, na to pa vrnete kritino. Med špirovce pa vgradite mineralno toplotno izolacijo, pod njo pa vgradite parno oviro in opaž.
Tla mansarde pod teraso izolirate s spodnje strani. Zopet je pogoj, da je na topli strani parna ovira, med in pod nosilci mineralna toplotna izolacija, potem vetrna zapora in čisto spodaj stropna obloga.  Na tla proti zemlji ne bi vgradil dodatne toplotne izolacije. Za vse tri sklope sem predlagal mineralno volno, ker ima odlične protipožarne lastnosti ob sprejemljivi ceni. Cenejša je polistirenska izolacija, ki jo tudi lahko uporabite, vendar so drugačni detajli, hiša pa je bolj požarno ogrožena. Lahko izberete tudi moderne izolacije (celulozne kosmiče, kameno volno, kokosova vlakna…), ki pa je praviloma občutno dražja.Katere folije? Odvisno od vrste izolacije in od izvedbe.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI