Plesen

Stanko: Pred približno 30 leti smo se vselili v nedokončano hišo, ki smo jo z leti dogradili.

 

Stanko: Pred približno 30 leti smo se vselili v nedokončano hišo, ki smo jo z leti dogradili. Gradnjo sem osebno nadziral, izolacijo proti vlagi sva z ženo sama in skrbno izvedla, zato do  sedaj ni bilo v kleti ali v pritličju opaziti niti najmanjših sledov  vlage. Fasada je izolirana, opečni zidak 20 cm, 5cm stiropor, 8cm porolit in klasična fasada. Okna so bila lesena  in dvodelna, z navadnimi šipami. Blizu oken je bilo kar hladno, zlasti v hudi zimi. Kljub vsemu smo v praktično dvostanovanjski zgradbi (11 x 8m) zaradi kvalitetne izolacije pokurili manj kot 2000 l kurilnega olja. Lani smo vgradili nova okna – lesen okvir in termopan zasteklitev. Že v poznem poletju, kljub stalnemu zračenju v letnih mesecih, je bilo na stenah tik nad tlemi opaziti nekaj zelene plesni, ki pa se je z zimo še pomnožila in razširila tudi na omare (dnevna soba z jedilnico in spalnica). Kako naj preprečimo in ustavimo plesen?


Odgovor: Pri igranju šaha ali v tehniki nikoli ni možno napraviti poteze, ne da bi s tem spremenili razmerja. Plesen je postala problem skoraj vseh, ki so z vgradnjo novih oken zatesnili svoja domovanja. Ker pri vas zaradi dobre hidroizolacije vzrok ne more biti kapilarna vlaga, ki jo stavba vleče iz tal (čeprav bi prvi trenutek, zaradi pojava nizko nad tlemi pomislili na to), ostane samo pomanjkljivo prezračevanje. Na to kaže tudi rast plesni na pohištvu.

 

 

Prvi ukrep je naravno prezračevanje, pri tem pa ni vseeno katera okna odpiramo. Ugotovimo, iz katere strani običajno piha veter in odpiramo okna na vstopni in na nasprotni strani stavbe. Drugi ukrep je vgradnja kuhinjske nape in ventilatorja v kopalnico. Pri tem pa je potrebno vedno omogočiti tudi vstop zunanjega zraka v te prostore, saj je drugače učinek, kljub tulečim ventilatorjem, ničen. Pozimi je zunanji zrak zelo suh, zato bo izmenjava dobro učinkovala, seveda pa s tem izgubimo tudi nekaj toplote.

 

Tretji ukrep je nakup prostorskega sušilnika zraka, ki sicer porabi nekaj elektrike, vendar uspešno izloča vlago. O tem smo pisali v 23. št. naše revije v članku Prezračiti ali splesneti. Pomembno je tudi, da povzročimo kroženje zraka v prostorih

 

Četrti možni ukrep je vgradnja majhne prezračevalne naprave z rekuperatorjem, ki prezrači prostore, vrne toploto vanje in je z energetskega stališča dobra naložba, za katero lahko dobite tudi subvencijo. Pri tem bo dobrodošel nasvet strokovnjaka ali vsaj tistega, ki vam bo napravo prodal. Če pregledate oglase v reviji ali v iskalnik vpišete »prezračevanje z rekuperacijo« boste dobili vrsto ponudnikov med katerimi se lahko začnete odločati. O odstranjevanju plesni s kemijo namerno nismo pisali, saj je potrebno odstraniti vzrok, ne posledic.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI