Vdor vode skozi teraso

Terasa je ob hiši narejena kot podaljšan balkon velikosti 3 x 5 m, obložena s keramičnimi ploščicami brez fug. Izdelana je v naklonu, pod njo je neogrevan

 

Jure:

Terasa je ob hiši narejena kot podaljšan balkon velikosti 3 x 5 m, obložena s keramičnimi ploščicami brez fug. Izdelana je v naklonu, pod njo je neogrevan prostor z vrati in dvema oknoma. Po dežju, zlasti pozimi, skozi teraso vdira voda. S popravilom želim zmanjšati učinek toplotnega mostu na stavbo in položiti lesen tlak. V čelo terase nameravam pritrditi nova sidra za ograjo, preverim naklon, premažem z ibitolom, nalepim plošče iz stirodurja. Pomemben bo tudi stik terasa – stena stavbe, ki jo bom nato tudi toplotno izoliral. Kakšna je pravilna kombinacija in način pritrjevanja posameznih plasti.

 

Odgovor: Načrt je v osnovi dober, kot vedno pa možne pomanjkljivosti tičijo v detajlih. Izvajali boste pohodno ravno streho, razumljive skice in točen vrstni red ter opis materialov pa najdete na http://www.fragmat.si/slo/06.htm. Kliknete na  »Ravne strehe s toplotno izolacijo«, med njimi pa izberete »Pohodna ravna streha, betonske plošče položene na podložke«. Razlika med to in vašo izvedbo je samo v tem, da na zadnjo plast ne boste polagali plastičnih podložk in nanje plošč temveč impregnirane lesene letve. Položite jih v smeri odcejevanja in nanje privijačite zaključni pod. Pomembna je še izvedba odkapnih robov terase, da vlaga ne bo curljala po stenah in se nato kapilarno vračala navzgor pod hidroizolacijo. Detajl kapnega zaključka je izrisan na isti internetni strani, pod tipko »detajli izvedbe« in »detajl kapnega zaključka«, kjer se nahaja prerez z vrisano robno letvijo in odkapno pločevino.

http://www.fragmat.si/dokumentacija/tehnicne%20aplikacije%20pdf%20slo/6521.pdf.

Ob steni stavbe hidroizolacijo potegnite ob steni navzgor, najmanj 20 cm. Ker je prostor pod ploščo neogrevan z debelino izolacije ni potrebno pretiravati, 10 cm bi po našem mnenju zadostovalo. Izolacijskih plošč na podlago ni potrebno lepiti ampak samo položiti. Proizvajalec kot minimalni naklon omenja 2%, zato je priporočljivo da pred polaganjem preverite naklon vaše plošče.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI