Zatekanje skozi teraso

Zanima me rešitev naslednje situacije, doma imamo teraso nad garažo veliko 8 X 8 m. Bila je že večkrat sanirana (očitno slabo) in prekrita z granitogrezom.

 

Davor:

Zanima me rešitev naslednje situacije, doma imamo teraso nad garažo veliko 8 X 8 m. Bila je že večkrat sanirana (očitno slabo) in prekrita z granitogrezom. Ker vanjo zateka (na zunanji strani terase) me zanima, kako bi lahko situacijo trajno sanirali. Verjetno bi bilo potrebno poslati kakšno fotografijo (da bi si lažje predstavljali sedanje stanje). Zanima me, če bi situacijo lahko popravili s tem, če bi celotno teraso prekrili.

 

Odgovor:

Hvala za zanimivo vprašanje. Kakšen pa je naklon terase? Granitogres ploščice so nevpojne za vodo, zato so odporne na zmrzal. So primerne za zaključni sloj na terasi. Vendar ne nadomeščajo hidroizolacijskega sloja. Čeprav so posamezne ploščice za vodo nepropustne, pride voda v spodnje sloje skozi fuge med ploščicami, ki nikoli niso zanesljivo tesne. Pod ploščicami mora biti položen hidroizolacijski sloj, ki preprečuje zamakanje v objekt, zelo pomembni pa so izvedeni detajli hidroizolacije, še posebej pri stikih s steno ali atiko, pri odkapih, ograjnih nosilcih, odtočnih odprtinah in podobno. Za podrobnejši nasvet saniranja potrebujemo podatke o obstoječi konstrukciji, fotografija bi bila dobrodošla. Nasvet lahko dobite tudi v energetsko svetovalnih pisarnah ENSVET.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI