Za malo denarja veliko prihranka pri ogrevanju

Za malo denarja veliko prihranka pri ogrevanju

V Sloveniji je še veliko stanovanjskih objektov, ki imajo nameščene starejše ogrevalne naprave, stavbe pa so pogosto manj izolirane ali pa so brez izolacije.

Priprava na zimo

Celotna obnova ogrevalnega sistema je velik finančni zalogaj, poleg tega je smiselno, da se  ob zamenjavi ogrevalnega sistema izvede tudi izolacija fasade in zamenjava oken, v primeru, če to že ni storjeno. To pa je investicija, ki si jo danes lahko privošči le malo katera slovenska družina, še posebaj  v času kriz, ko veliko ljudi ostaja brez dela. V takšnih razmerah ne pomagajo dosti niti subvencije ali ekološki krediti, ki jih nudi država, saj je investicija v sodoben sistem zelo visoka. Kljub temu lahko za razmeroma malo denarja pridemo do vidnih prihrankov pri porabi energentov za ogrevanje tudi pri starejših stavbah in starejših ogrevalnih sistemih. Kaj narediti? Predstavljamo nekaj enostavnih in poceni ukrepov s katerimi dokazano iz praktične izkušnje zmanjšamo porabo goriva za vsaj 15%, investicija pa se lahko povrne že v enem letu. Ukrepi so naslednji:

 Prihranki pri ogrevanju

Kurilna naprava mora biti redno vzdrževana, prav tako tudi vsi ostali elementi sistema v kotlovnici. Z rednim vzdrževanjem znižujemo stroške ogrevanja.

 

Termostatski ventili

Na radiatorje namestimo termostatske ventile. To naredimo vsaj za polovico prostorov, ki jih stalno ogrevamo. Po možnosti naj bodo ti prostori med večjimi v vašem stanovanju. Izkušeni obrtnik bo ventile namestil v parih urah, En  termostatski ventil z glavo pa stane okrog 30 €. Ko so ventili nameščeni jih nastavimo tako, da bodo v prostoru ohranjali temperaturo največ 21 stopinj.

 Prihranki pri ogrevanju ventili

S termostatskimi ventili lahko veliko privarčujemo

 

Odbojne folije

Izdelamo odbojnike (odbojne folije) za radiatorje. Radiatorji oddajajo toploto v vseh smereh, tudi proti steni. Stena za radiatorjem bo zato že na otip bolj topla, kot na drugih mestih. Da zmanjšamo prehod energije skozi steno za radiatorjem, lahko namestimo t.i. odbojnik. Odbojnik lahko izdelamo kar doma iz tanke stiroporne plošče, ki jo oblečemo z ALU folijo ali pa z ALU folijo ki ostane pri izdelavi suhomontažnih stropov. Odbojnik v velikosti radiatorja namestimo s kitom ali lepilom za radiator na steno.

Prihranki pri ogrevanju odbojne folije

 

Zatesnitev oken

Starejša okna s časom izgubljajo svojo tesnost. Skozi njih že v osnovi prehaja veliko več energije kot skozi novejša, prepih skozi reže pa še dodatno pripomore k temu, da se zrak v prostoru hladi. Začasni ukrep je zatesnitev rež in stikov s tesnilnim penastim trakom. Penasti trak lahko kupimo skoraj v vsaki trgovini z gradbenim materialom ali stavbnim pohištvom. Lahko ga nalepimo bodisi na okvir okna ali na okno na mestih kjer se okvir in okno stikata. Pri tem smo še posebej pozorni na mesta kjer se občuti prepih.

 

Prihranki pri ogrevanju tesnenje oken

 

Izolacija cevi

Izoliramo razvodne cevi in dvižne vode od kotla do prostorov in radiatorjev. V starejših hišah razvodne cevi za ogrevanje od kotla do prostorov običajno potekajo v pritličju ali kleti. Pogosto so te cevi neizolirane in po nepotrebnem ogrevajo klet, hodnik, garažo in podobne pomožne prostore. Za manjše izgube pri prenosu energije moramo cevi izolirati s cevnimi izolacijami debeline vsaj 1cm. Izolacija ne predstavlja velikega stroška, z nekaj spretnosti jo lahko namestimo tudi sami. Zelo pomembno je izolirati vse cevi okoli peči v kotlovnici, tudi povratni vod.

 

Očistimo kotel

Ne glede na vrsto energenta in kotla moram kotel vsako leto dobro očistiti. To še posebej velja za starejše kotle, kjer je izgorevanje praviloma slabše in stene še hitreje dobijo obloge. Če so stene kotla obložene s sajami ali smolo je prenos toplote preko sten kotla na ogrevalno vodo slabši, ogrevalna voda prejme manj toplote in posledično bomo porabili več energenta za ogrevanje.

 

Prihranki pri ogrevanju ciscenje kotla

 

Vzdrževanje kurilne naprave

Izmed navedenih ukrepov je le zadnji peti ukrep tisti, ki ga moramo izvajati vsako leto najmanj enkrat pred začetkom kurilne sezone. Temeljito čiščenje kurilne naprave in tudi siceršnje redno vzdrževanje sistema je ključnega pomena tako za dolgo življenjsko dobo naprave, kot tudi za dobre izkoristke pri izgorevanju energentov in posledično manjše onesnaževanje okolja. Redno vzdrževanje in čiščenje kurilne naprave se razlikuje glede na tip naprave. Največ »nesnage« se nabere pri kotlih na trda goriva, pri kotlih na olje ali plin pa manj, ker je izgorevanje boljše oz. čistejše.

 

Redni servis toplotnih črpalk podaljšuje njihovo življenjsko dobo

Običajna življenjska doba toplotnih črpalk voda-voda je okrog 15 let. A znano je, da toplotna črpalka lahko deluje tudi dalj časa. Za dolgo življenjsko dobo toplotne črpalke se priporoča reden pregled ali servis toplotne črpalke in vzdrževanje, ki bo povečalo učinkovitost delovanja in posledično prihranke.

Usposobljeni serviser pri pregledu preveri nekaj ključnih točk in sistemov. Pomemben je pregled cevnih povezav. Da bo naprava učinkovito delovala še naprej, je potrebno preveriti količina hladiva v črpalki. Z leti se na prenosnikih toplote lahko naberejo umazanije in je zato učinkovitost toplotne črpalke slabša. Serviser ob pregledu preveri tesnost instalacij, opravi razna testiranja ter pregled in čiščenje filtrov. Če so cevi za odvod kondenzata in nečistoč, ki se naberejo na uparjalniku in v kondenzatu, nepravilno nameščene, lahko pride do zamašitve odtoka ali in posledično do razlitja kondenzata po agregatu. Z rednimi pregledi lahko preprečimo okvare tudi na električni napeljavi in ostalih elementih, ki imajo vpliv na pravilno in zanesljivo delovanje toplotne črpalke.

 

Prihranki pri ogrevanju servis toplotne crpalke

baner toplotne crpalke

Kotli na drva in pelete

Pri peči na drva se pred kurilno sezono iz notranjih sten kotla odstrani saje in smolo. Bolj temeljito bo čiščenje, večji bo učinek. Obloge se odstranijo z ostrimi predmeti, kovinskimi krtačami in strgali. Kdor čisti mora biti pozoren tudi na morebitne razjede ali rjavine, ki so lahko posledica bodisi kondenzacije kotla ali slabega materiala. Hkrati s čiščenjem kurišča se očistijo tudi vse dimne poti v kotlu vse do dimnika. Nadalje se preveri zapiranje in tesnjenje vseh vrat in odprtin na kurilni napravi: vrata skozi katero se nalaga gorivo, vrata skozi katere se čisti pepel, odprtine skozi katere se čisti dimnik. Vsa vrata morajo dobro tesniti, po potrebi se zamenja tesnilni trak ali nastavi zapahe vrat. Preveriti je treba tudi regulator vleka, ki regulira dotok zraka v kurišče, po potrebi se ga ponovno nastavi. Cena osnovnega čiščenja kotla in redne kontrole kotla lahko zaupate dimnikarski službi, cena se giblje med 40 – 60 €. Cenik dimnikarskih storitev je prosto dostopen tudi v Uradnem listu RS. Večino dela pri čiščenju notranjosti kotla lahko opravimo tudi sami in si tako znižamo stroške čiščenja.

 

Plinski kotli

Plinska peč je kljub čistejšemu izgorevanju ravno tako potrebna rednega čiščenja in vzdrževanja ter kontrole. Serviser pri plinskem kotlu očisti glavo gorilnika, preveri elektrode in električno napeljavo, opravi pregled plinske napeljave do gorilnika, preveri tesnost in delovanje ventilov, preveri plinski filter ter odpravi morebitne nečistoče in prah znotraj gorilnika. Okvarjeni ali izrabljeni deli se zamenjajo z novimi. Podobno kot pri oljnih gorilnikih po kontrolah in menjavah sledijo meritve in nastavitve za optimalno delovanje naprave. Enako se pridobi zapisnik o opravljenih meritvah. Cena rednega vzdrževanja plinske naprave je od 50 – 80 € brez nadomestnih delov in brez zahtevnejših posegov.

baner plinski kotli

Kotli na olje

Pri kotlih na olje je nečistoč manj, je pa nekaj več dela z oljnim gorilnikom in oljno napeljavo. Kurišče se očisti podobno kot pri kotlih na trda goriva, le da lahko to čiščenje vzame nekaj več časa zaradi raznih nepravilnih oblik znotraj kurišča. Pri servisiranju oljnega gorilnika in oljne napeljave pa je potrebno: čiščenje ali zamenjava vseh filtrov za olje (filter na dovodu goriva, filtri na gorilniku), čiščenje kanalov in naprav za dovod zraka (kanali za dovod zraka, loputa, ventilator), čiščenje glave gorilnika, čiščenje fotocelice, menjava razpršilne šobe (enkrat na leto ali enkrat na dve leti), kontrola tesnosti cevi za olje, kontrola električne napeljave, kontrola elektrod in nastavitev po potrebi. Po kontrolah in menjavah sledijo meritve in nastavitve gorilnika za optimalno delovanje (meritve sajavosti, temperatura dimnih plinov, vlek, tlak črpalke, barva plamena…). Meritve in nastavitve izvajajo pooblaščeni serviserji z bolj ali manj napredno opremo. V kolikor serviser teh naprav nima, vam gorilnika ne bo mogel optimalno nastaviti in izgorevanje bo slabše. Po končanih nastavitvah od serviserja pridobite tudi zapisnik meritev, ki ga lahko primerjate z zapisniki od prejšnjih let ali z veljavnimi predpisi. Cena rednega vzdrževanja gorilnika je od 60 – 110 €, odvisno od zahtevnosti vzdrževanja in stanja gorilnika. V ceno so vključeni razpršilna šoba in meritve ter nastavitve.

 

Prihranki pri ogrevanju gorilnik

Vsakoletni servis gorilnika je ključnega pomena za optimalno delovanje kotla. Neredni servisi povečajo tako stroške servisiranja, kot tudi stroške ogrevanja.

 

Dimnik

Pred kurilno sezono je treba preveriti in očistiti tudi dimnik ter preveriti delovanje varnostne in druge opreme ter tudi siceršnje stanje sistema, kot na primer: preverjanje delovanja varnostnega ventila, preverjanje raztezne posode, preverjanje delovanja termo-manometrov in tlaka v napeljavi, preverjanje delovanja regulacije, obračanje mešalnega ventila, zapiranje/odpiranje vseh ventilov in preverjanje odzračevalnih lončkov. Zelo pomembno je tudi, da imamo kurilnico pospravljeno, da v njej ne dvigujemo prahu po nepotrebnem in da je dovod zraka v kurilnico do kurilne naprave neoviran (skozi okno, rešetke, zračnike…). Nekaj od teh opravil in kontrol lahko opravimo sami, če pa tega nismo vešči pa kontrolo raje prepustimo usposobljenemu serviserju.

 

Učinek ukrepov

Investicija v par enostavnih ukrepov se lahko povrne zelo hitro. Za izvedbo vseh navedenih ukrepov bi z nekaj iznajdljivosti porabili nekaj med 100 in 200 . Če npr. porabimo 2000 € na leto za kurilno olje in bi s parimi enostavnimi ukrepi prihranili 15%, to pomeni, da se investicija povrne že v enem letu. To pa so prihranki o katerih je vredno razmisliti pred naslednjo kurilno sezono. Po teh nekaj osnovnih ukrepih si lahko umislimo še motorni pogon za mešalni ventil in centralno regulacijo ogrevanja, ki skupaj z zunanjim temperaturnim tipalom uravnavajo temperaturo ogrevalne vode v ceveh. Sodobni sistemi centralne regulacije ogrevanja omogočajo hitro prilagajanje temperature ogrevalne vode glede na zunanje razmere, nastavitev časa ogrevanja po lastni želji, nastavitev temperature v nočnem času in še mnoge druge možnosti. Optimalno nastavljena avtomatika dovaja v grelna telesa ravno toliko toplote, kot je objekt v danih razmerah potrebuje. S tem dodatnim ukrepom pridemo do realnega 20% skupnega zmanjšanja porabe energije ali več.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Save

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI