Izračun toplotne moči kotla za ogrevanje

Izračun toplotne moči za ogrevanje hiše je ob nakupu novega kotla najpomembnejša informacija, s katero moramo seznaniti prodajalca.

Uporaba lesne biomase v energetske namene je pri nas prisotna že od nekdaj, še nikoli pa ni bila tako dostopna, učinkovita in udobna, kot je z najsodobnejšo tehnologijo danes. Medtem, ko je ogrevanje z lesom včasih veljalo za umazano, prašno in z veliko potrebnega ročnega dela, pa danes izpopolnjena sodobna tehnika skrbi za popolnoma avtomatično delovanje in nadzor nad izgorevanjem, ter upravljanjem s toploto. Visoki izkoristki pri gorenju prinašajo tudi izjemno nizke emisije in minimalni ostanek pepela, s katerim se ravna na preprost način in brez prašenja.

Izracun toplotne moci kotla za ogrevanje

Zastareli kotli z nepopolnim izgorevanjem, ogromno pepela in velikimi izgubami toplote skozi dimnik so dejansko postali preteklost. Izpopolnjeni uplinjevalni kotel omogoča, da ob velikem kurišču in v kombinaciji s zalogovnikom toplote uporabnik naloži le še enkrat dnevno, vremensko vodena regulacija pa poskrbi za učinkovito in varčno hranjenje odvečne toplote. Pri tem ima uporabnik na voljo tudi edinstven avtomatski vžig, ki po potrebi zakuri kar sam.

Zalogovnik toplote je v primeru ogrevanja z uplinjevalnim kotlom na lesno biomaso potreben. V grelno omrežje se iz zalogovnika dovaja le energja, ki jo potrebujemo za doseganje primere temperature v bivalnem prostoru. Viški preostale energije pa ne gredo v nič, ampak se lahko akumulirajo v hranilniku tudi več dni, odvisno od volumna hranilnika.

Izracun toplotne moci kotla zalogovnik

 


Glavni razlogi za uporabo zalogovnika toplote:

• daje nam možnost, da kotel obratuje pri višjem temperaturnem režimu, kjer so izkoristki višj,

• ko kotel deluje pri višjih režimih se ne pojavlja kondenzacija – daljša življenjska doba peči,

• zagotavlja toplo vodov radiatorjih (ali talnem ogrevanju) tudi ponoči, ko več ne kurimo,

• zmanjša se število nalaganj – manj dela s kurjenjem in manjša poraba,

• pri uporabi več ogrevalnih krogov omogoča dobro razdeljeno toploto v vsakem delu instalacije.


Nakup novega kotla – na kaj je potrebno paziti

Nakup nove ogrevalne naprave lahko gotovo znatno vpliva na količino porabljene energije, za investorja pa predstavlja pomemben korak. Vložena sredstva se morajo povrniti skozi nizko porabo goriva, na drugi strani pa mora biti naprava brezhibno delujoča in ekološko sprejemljiva za nadaljnih 15 ali več let.

Marsikdo se rad pohvali, da njegova STADLERICA (peč Stadler) deluje že preko 20, ali celo več kot 30 let. Vsekakor pohvalno, vendar če je proizvod tehnološko zastaral, zagotovo porabi veliko preveč goriva in ne ustreza ekološkim standardom današnjega časa.

Ugotavljamo, da se pri nakupu nove naprave oz. zamenjavi kaže vse preveč napak. Analiza procesa nakupa in zadovoljstva kupcev kaže, da so tako kupci, kot  prodajalci, pogosto premalo strokovno seznanjeni, zato je nakup neprimerne, ali predimenzionirane naprave pogost pojav. Mnogo potencialnih kupcev ne ve, kakšne kapacitete naj bo nova peč na drva, s katerim gorivom bodo kurili, kakšen dimnik imajo, ali je njihova kurilnica sploh primerna za izbrani kotel. Nevesten prodajalec takšnemu kupcu najlaže proda kotel, ki je trenutno na zalogi. V izogib neljubim situacijam, je pred nakupom potrebno vedeti, kaj pričakujemo od proizvoda in se posvetovati pri proizvajalcih, monterjih centralnih kurjav, načrtovalcih energetskih sistemov ali energetskih svetovalcih. Pred nakupum bi si moral vsak kupec postaviti sledeča vprašanja in nanje poiskati odgovore:

• kakšno kapaciteto kotla zares potrebujem,

• kakšno gorivo bom uporabljal,

• ali želim proizvod z visokimi ekološkimi standardi,

• ali je dimnik ustrezen za izbrani kotel,

• ali sta regulacija in hidravlični ogrevalni sistem primerna.


Izračun toplotne moči za ogrevanje – kakšno kapaciteto kotla zares potrebujemo? 

Večina težav se po nakupu in zagonu kotla nanaša na slabo in neoptimalno delovanje, npr., da kotel ne vleče ali smoli, porabi preveč energije. Kotel prevelike kapacitete je velikokrat glavni razlog za težave. Ker se ponavadi z zamenjavo ogrevalnega sistema srečujemo vsakih 15 do 20 let, pozornosti temu, kakšne so zahteve našega objekta po toplotni v kW, ne posvečamo. Pravilno dimenzioniran kotel je prva informacija, ki jo je potrebno vedeti ob nakupu. Bolje je izbrati kotel nekoliko nižje moči in ga polno obremeniti, kot izbrati preveliko kapaciteto. Okviren izračun vaših potreb si lahko izračunate s pomočjo spodnje tabele, bolj točen izračun vam lahko izdela strokovnjak – monter, ali energetski svetovalec.


Okviren izračun toplotne moči kotla za ogrevanje za vaš primer si lahko izračunate sami

Tabela za izračun toplotne moči kotla za ogrevanje:

 


 

Ali je dimnik ustrezen za izbrani kotel?

Odgovor ni lahek, saj moramo preveriti kakšen premer ima izhod dimovodne cevi iz kotla, ki ga nameravamo kupiti. Tak premer, ali večji, mora imeti naš dimnik, kakor tudi ustrezno višino. Podatke lahko primerjamo s tabelami, ki jih podajajo proizvajalci kotlov in dimnikov. Še najbolje je, če pokličete podjetje za sanacijo dimnikov in naročite pregled dimnika in meritev vleka. Vlek dimnika mora biti enak ali večji, kot ga predpisuje proizvajalec kotlov.

Izracun toplotne moci za ogrevanje kotlovnica dimnik regulacija
 

Ali je regulacija primerna in potrebna?

Stari ogrevalni sistemi so zelo enostavni in ne upoštevajo sedanjih standardov ogrevanja in varčevanja z energijo. Tako je ob zamenjavi kurilne naprave nujno, da se vgradi ali posodobi regulacija ogrevanja. Regulacija je obvezna, ko vgrajujete sodobne kotle na biomaso. Ker je problematika kompleksna, zahtevajte več podatkov pri proizvajalcu ali pri ustreznemu strokovnjaku.

Ko boste poiskali odgovore na zgoraj postavljena vprašanja, ste na dobri poti, da ustrezno rešite problem ogrevanja za naslednje desetletje. Ostane le še vprašanje izbire proizvajalca.


 Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI