Zamenjajte z gorilnikom Fenix kurilno olje z lesnimi peleti

Zamenjajte z gorilnikom Fenix kurilno olje z lesnimi peleti

 

V prejšnji številki revije je bila predstavljena možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix na obstoječih kotlih, s čemer se omogoči enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti. Članek je vzbudil izjemno zanimanje predvsem pri bralcih, ki se trenutno ogrevajo na kurilno olje (veliki meri zaradi naraščajočih cen slednjega v zadnjih letih). Zato posredujemo nekaj več informacij ravno za primer zamenjave kurilnega olja z lesnimi peleti, s tem da uporabnik obdrži obstoječi kotel.

 

inovateh_1
Gorilnik na pelete na kotlu za kurilno olje

Kdaj je to možno

V kolikor kurite kurilno olje na kotlu kombiniranega tipa z enim kuriščem, potem je taka zamenjava enostavna, saj je tak kotel že pripravljen za čiščenje pepela, ki nastaja pri kurjenju pelet.

V primeru, da uporabljate kotel, ki je bil prvotno namenjen le za kurilno olje, pa je možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix na takem kotlu odvisna kar od nekaj dejavnikov. V prvi vrsti gre za vprašanje čiščenja pepela, ki ga gorilnik spiha v kurišča kotla, zato je pogostost čiščenja odvisna od prostornine kurišča. Da bi bilo čiščenje pepela, ki ga je po navadi potrebno opraviti enkrat tedensko, kar se da praktično, se na obstoječi kotel namesti vratca. Pri večini kotlov je omenjena izvedba mogoča, v kolikor kotel le ni premajhen za tak poseg.

Drugi omejitveni dejavnik je lahko zaprtost samega kurišča kotla, saj gorilniki na pelete slabše premagujejo tlak kot gorilniki na kurilno olje. V kolikor bi bil to problem, se v nekaterih primerih to reši z odstranitvijo enega ali več t.i. turbulatorjev iz kotla.

 

 

inovateh_2
Povrnitev investicije v gorilnik na pelete Fenix

Kdaj se to izplača

V zadnjem obdobju so lesni peleti postali zelo zanimiv energent, saj so dejansko za polovico cenejši od kurilnega olja. Trenutno je za 1000 L kurilnega olja potrebno odšteti 930 EUR, za 2 toni pelet (kar po kalorični vrednosti ustreza 1000 L kurilnega olja) pa le polovico te vsote, to je okoli 460 EUR. Pri tem pa je potrebno poudariti, da so lesni peleti okoljsko tudi precej bolj sprejemljiv energent kot kurilno olje.

Kakor prikazuje priložen diagram, je smiselnost takega posega (oziroma investicije) odvisna od količine kurilnega olja, ki se sicer porabi za ogrevanje. Torej, večja kot je trenutna poraba, hitreje se povrne investicija. Čeprav je »sprejemljivost investicije« precej subjektiven pojem, pa v splošnem lahko rečemo, da je taka investicija smiselna, v kolikor je poraba kurilnega olja večja od 1500 L na sezono, saj se povrne v največ treh kurilnih sezonah.

Kaj še potrebujete poleg gorilnika

Gorilnik na pelete Fenix ima vgrajen elektronski krmilni sistem, ki omogoča enostavno in učinkovito uravnavanje delovanja gorilnika. Gorilnik se dobavi skupaj s transporterjem za pelete (polžem), tako da uporabnik potrebuje le primerno posodo, ki bi služila kot zalogovnik za pelete.

Čeprav se lahko kupi tudi tipski zalogovnik določene prostornine, pa sama nabava le-tega ni nujno potrebna. Funkcija zalogovnika je namreč le hramba dovolj velike količine pelet, da je potrebno polnjenje na primer le 1x tedensko. Obstoječi uporabniki so našli že številne rešitve – od uporabe starih sodov ali kakšnih drugih posod, do predelave obstoječih cistern za kurilno olje.

Ostane seveda samo še nabava ustrezne količine in kvalitete peletov, pri enem od številnih ponudnikov v Sloveniji in že je pripravljen na precej cenejši način ogrevanja.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI