Prehod iz kurilnega olja na lesne pelete

Prehod iz kurilnega olja na lesne pelete

V preteklosti je že bila predstavljena možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix na obstoječih kotlih, s čemer se omogoči enostaven prehod na ogrevanje z lesnimi peleti.

Gorilnik zaradi svoje inovativno zasnovane, zračno hlajene komore, ne zahteva velikih posegov v obstoječe kotle, zato je njegova montaža relativno enostavna. Glede na to, da je predstavitev vzbudila izjemno zanimanje predvsem pri bralcih, ki se trenutno ogrevajo na kurilno olje (v veliki meri zaradi naraščajočih cen slednjega v zadnjih letih), posredujemo nekaj več informacij o možnosti zamenjave kurilnega olja z lesnimi peleti na obstoječih kotlih.

inovateh_Kurisce_kotla_na_ELKO_1

Gorilnik na pelete Fenix montiran na kotel za kurilno olje

Vprašanje čiščenja pepela

Če se je kurilo kurilno olje na kotlu kombiniranega tipa z enim kuriščem, potem je taka zamenjava enostavna. Tak kotel je namreč že pripravljen za čiščenje pepela, ki nastaja pri kurjenju pelet in tudi samo kurišče je dovolj veliko.

V primeru uporabe kotla, ki je bil prvotno namenjen le za kurilno olje, pa je možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix odvisna od nekaterih dejavnikov. V prvi vrsti gre za vprašanje čiščenja pepela, ki ga gorilnik spiha v kurišče kotla. Pogostost čiščenja je v tem primeru odvisna od prostornine kurišča. Da bi bilo čiščenje pepela, ki ga je ponavadi potrebno opraviti enkrat tedensko, kar se da praktično, bi moral imeti kotel vratca za dostop do kurišča. Številni kotli pravzaprav taka vratca imajo – če že niso vidna navzven, pa se skrivajo pod lepotnim pokrovom kotla, saj so pritrjena direktno na več-člensko kurišče. Gorilnik na pelete Fenix se tako brez posebnih posegov montira direktno na vratca takega kurišča, tako da se da vratca enostavno odpirati za redno čiščenje pepela.

inovateh gorilni za pelete fenix

Pestra ponudba gorilnikov na pelete omogoča predelavo praktično vseh vrst kotlov

 

Res pa je, da obstajajo tudi kotli (predvsem nekaterih italijanskih proizvajalcev), ki takih vratc nimajo. Pri takšnih kotlih postane čiščenje pepela nepraktično, saj zahteva vsakokratno demontažo gorilnika. V nekaterih primerih se sicer na obstoječi kotel da namestiti dodatna vratca, če kotel le ni premajhen za tak poseg.

 

Potrebna velikost kurišča kotla

Drugi omejitveni dejavnik je lahko zaprtost samega kurišča kotla, saj gorilniki na pelete slabše premagujejo tlak kot gorilniki na kurilno olje. Če to predstavlja oviro, se v nekaterih primerih da to rešiti z odstranitvijo enega ali več t.i. turbolatorjev iz kotla. Sicer pa mora biti kurišče vsaj 35 cm globoko.

 

inovateh_Kurisce_kotla_na_ELKO_2

Kurišča nekaterih kotlov na kurilno olje so že opremljena z vratci.

Zaželeno je, da ima kurišče čim večjo prostornino. Pri kurjenju pelet namreč nastaja večji volumen dimnih plinov kot pri kurjenju kurilnega olja, zato se bodo le-ti zadrževali manj časa v kurišču. S tem je lahko učinkovitost prenosa toplote na stene kotla manjša, kot je uporabnik vajen pri kurilnem olju. Če je maksimalna nazivna moč obstoječega kotla vsaj za 10 kW višja, kot je dejanska potreba, potem bodo izkoristki pri kurjenjem kurilnega olja in pelet na tem istem kotlu primerljivi.

Sreča v nesreči je, da so v preteklosti številna gospodinjstva po Sloveniji pretiravala z nakupom (pre)velikih kotlov (v slogu »več je bolje«), zato ti predimenzionirani kotli lahko v primeru takšne predelave pridejo še kako prav.

 

Prostorske zahteve

Gorilnik na pelete Fenix, ki ima vgrajen lasten elektronski krmilni sistem, se dobavi skupaj s transporterjem za pelete (t.i. polž). Ker gorilnik, zaradi svoje inovativno zasnovane, zračno hlajene komore, ni porinjen v kurišče kotla (kar je dobro tako za kotel kot gorilnik), potrebujemo vsaj 60 cm prostora na sprednji strani kotla za njegovo montažo. Poleg tega je potrebno v bližino kotla postaviti tudi primerno posodo, ki bo služila kot zalogovnik za pelete, iz katere transporter za pelete pobira pelete in jih dozira v gorilnik.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI