Lončene peči, kamini in zidani štedilniki

Ne zanemarimo nasvetov stroke, varnost delovanja najrazlišnejüih lončenih in kaminskih peči ter štedilnikov je zelo pomembna!

Namen ölanka je uporabnikom (lončene peči, kamini in zidani štedilniki) pojasniti kako pomembni so ustrezni ukrepi za pravilno in varno obratovanje teh naprav. Z upoštevanjem navodil si uporabniki zagotovite optimalno delujočo napravo, poskrbite za pravilno postavitev, zagon, čiščenje ter redno vzdrževanje naprav. Skrbno upoštevanje teh navodil zagotavlja visoko stopnjo varnosti  in izkoristkov. Poleg tega, višji kot so izkoristki, ugodnejše so emisije ostankov zgorevanja. Pravilna izbira naprave in primernega načina ogrevanja je odvisna od potreb in želja glede na namen uporabe (ogrevanje, kuhanje, želja po vidnem plamenu), toplotne moči (potrebe po toploti), načina uporabe (vikend ali stanovanjska hiša) in življenskih navad stanovalcev.

 

kamin_hrovat

 

Namen uporabe kurilne naprave?

Lončene peči, kamine in zidane štedilnike delimo po namenu uporabe glede na: hitro ali počasno oddajo toplote, glede na funkcijo ali želimo samo ogrevanje, oz. kuhanje ali boje hkrati, glede na vidnost plamena, ter ali z napravo želimo ogrevati celotno hišo.

 

Kakšno toplotno zmogljivost naprave potrebujemo?

Upoštevati moramo tip gradnje objekta (masivni, montažni, klasični, nizkoenergijski….) ter tloris in število prostorov, ki jih želimo ogrevati.

 

Na kakšen način naj naprava oddaja toploto?

Izbiramo lahko ogrevalno napravo s sevanjem toplote (lončena peč), z gibanjem zraka t.i. konvekcijo (kaminski vložki, kasete), s toplo vodo (lončene peči, kaminski vložki, zidani štedilnik z vgrajenimi prenosniki toplote), ter s pomočjo stenskega ali talnega gretja (hipokavst).

 

kamin_hrovat_2

 

Kaj nam ob uporabi lončene peči ali kamina nalaga zakonodaja

Za vsako individualno kurilno napravo morajo biti v skladu z Zakonom o splošni varnosti proizvodov izdana ustrezna dokazila – to je t.i. Izjava o skladnosti. Hkrati pa mora izvajalec uporabniku predati jasna navodila za uporabo in vzdrževanje kurilne naprave.

Navodila za uporabo in vzdrževanje so sestavni del naprave. Izvajalec je dolžan uporabnika seznaniti z napravo in njenim obratovanjem. Zelo priporočljivo je, da monter izvede prvo netenje in preveri pravilno delovanje naprave. Uporabnik pa je dolžan vsa varnostna in splošna navodila za pravilno in varno obratovanje. Kurilne naprave niso primerne za ljudi (vključno z otroki) z zmanjšanimi fizičnimi, senzoričnimi in duševnimi sposobnostmi.

Običajno gorivo so polena ali drugi lesni proizvodi (lesni briketi, peleti). Vsaka vrsta lesa vsebuje na kg  neto mase enako količino toplotne energije. Vsaka vrsta lesa ima pri enaki teži drugačen volumen, glede na specifično gostoto. Za netenje je bolj primeren les z nižjo gostoto, saj se hitreje vname, za kurjenje pa so primerne vrste z visoko gostoto.

 


PRIPOROČENA NAVODILA PRI NAČRTOVANJU LONČENE PEČI, KAMINA, ZIDANEGA ŠTEDILNIKA

  • Lega in dimenzije dimnika – naprava mora biti nameščena v neposredni bližini dimnika.
  • Izbira goriva – vpliv možnosti oskrbe (ali je objekt na podeželju ali v urbanem naselju).
  • Tehnika kurjenja – ročno ali avtomatsko doziranje goriva – nadzor zgorevanja.
  • Teža naprave – preveriti je potrebno statične lastnosti objekta.
  • Zakonodaja – naprava mora biti izvedena v skladu z nacionalnimi standardi in smernicami.
  • Arhitektura – oblika in velikost peči se mora prilagajati arhitekturnem stilu v prostoru.

Zelo pomembno je, da v začetni fazi odločanja vključimo mojstra pečarja in dimnikarja. Pečar bo predlagal najprimernejšo kurilno napravo in svetoval o tehničnih možnostih. Dimnikar pa bo preveril dimnik oziroma dimniški sistem.


 

Pravilna izbira in skladiščenje goriva

Les – polena

Kurite samo suh, naraven in neobdelan les; z deležem vlage največ 18%, ki jo dosežejo polena po 2 letih pravilnega  skladiščenja. Primerne so vse drevesne vrste, ne glede ali gre za mehak ali  trd les: bukev, javor, hrast, breza, akacija, smreka,  jelka, bor, macesen. Vedno uporabite cepljen les na polena, saj okrogel les ne dopušča dobrega dotoka zraka v notranjost goriva. Polena naj bodo vedno položena vodoravno (navpično le pri odprtem kaminu). Količino lesa vedno naložite po navodilih proizvajalca in ne kos  za kosom, kajti na tak način plamen nikoli ne bo dosegel potrebne temperature za zgorevanje in bo slabo zgoreval. Pri izbiri dolžine in debeline polen vedno upoštevajte navodila proizvajalca.



Za lončene akumulacijske peči, kaminske peči, štedilnike, štedilnike z nadzidkom ali grelne štedilnike, odprte, zaprte kamine s kaminskimi vložki uporabljajte polena debeline največ 10 -15 cm. Pri izbiri dolžine se ravnajte po kurišču (izbirajte nekoliko krajše od globine zgorevalne komor). Skladiščite cepljena drva, najmanj 2 leti (daljše skladiščenje ne povzroči dodatnega sušenja). Drva zložite tako, da boste omogočili dobro zračenje. Skladovnico prekrijte z ustrezno zaščito pred soncem in dežjem, kajti nezaščiten les izgublja na kakovosti.

Drv ne zlagajte direktno na tla, ampak na podlago, dvignjeno od tal pribl. 20-30 cm, s čimer boste preprečili gnitje in omogočili dobro zračenje. Skladovnica naj bo od zidu odmaknjena za pribl. 5-10 cm. Po možnosti skladiščite na prostem. Če to ni mogoče, pa v  dobro prezračevanem prostoru ali kleti (okno mora biti vedno odprto). S tem preprečite nastajanje različnih plesni. Les je treba skladiščiti v zadostni oddaljenosti od kurišča. Upoštevati morate splošne zahteve za zaščito pred požarom.

kamin_drva

 

Zgorevanje lesa

V procesu zgorevanja les prehaja skozi naslednje stopnje:

  • Sušenje: Pri temperaturah do 220°C izpari voda, ki je še prisotna v lesu.  V tej fazi se toplota porablja, vodna para pa sprošča: bolj vlažen je les, več energije potrebuje, da se posuši in nižji je izkoristek zgorevanja lesa.
  • Piroliza: Med 220°C in 270°C les zgori v hlapne pline in razpade v oglje. Pri 500°C 85% lesne mase sestavljajo hlapne spojine.
  • Uplinjenje in zgorevanje: Nad 500°C se začne končna oksidacija produktov razpadanja z oddajanjem energije – toplote.

 

kamin_hrovat_ogenj_plamen


POZOR:

Uporabljati smemo samo goriva, ki jih je navedel proizvajalec.  Nikoli ne smemo uporabljati večje ali manjše količine od tiste, ki je predpisana v navodilih.

S trajno prekoračitvijo količine nalaganja za več kot 30% lahko poškodujemo napravo.


V primeru slabega zgorevanja, če je kisika manj ali ni optimalnih temperatur, lahko nastanejo škodljive emisije. Pri tem je treba omeniti, da se z naraščajočim poslabšanjem kakovosti emisij slabša tudi izkoristek. Pri zgorevanju večjih polen se ustvari zgorevanje pri nižjih temperaturah; če uporabimo vlažen les, zaradi nepopolnega zgorevanja nastane preveč saj in kondenza, ki povzročita hitrejše nalaganje neželenih saj dimnika.

V nasprotju s tem pa je pri dobrem zgorevanju, suhem lesu (vlažnost pribl. od 15 do18 %) v pravilno velikih kosih, dosežena višja temperatura, emisij je manj, izkoristek pa višji. Izkoristek peči je močno odvisen od kurilne vrednosti uporabljenega lesa in vsebnosti vlage v njem.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI