Trije odločilni dejavniki pri izbiri toplotne črpalke

Vgradnja toplotne črpalke je dolgoročna investicija. Letna učinkovitost toplotne črpalke COP – učinkovitost v specifičnih delovnih pogojih

Vgradnja toplotne črpalke je dolgoročna investicija. Na toplotno črpalko se lahko zanesete, da bo zagotavljala udobno bivalno klimo ob največjih možnih prihrankih. Leto za letom, dan za dnem. Ob izbiri toplotne črpalke je pomembno razumeti osnove. V nekaj odstavkih vam predstavljamo glavne dejavnike, ki jih je potrebno poznati, da bi pri izbiri toplotne črpalke sprejeli pravilno odločitev.

 

Letna učinkovitost toplotne črpalke COP – učinkovitost v specifičnih delovnih pogojih

Kot kupec morate biti informirani kakšna je lahko učinkovitost vaše toplotne črpalke. Večina proizvajalcev predstavlja podatek o trenutni učinkovitosti “COP”. Skladno s standardi je izdelana ocena zmogljivosti toplotne črpalke v smislu razmerja med proizvedeno toploto in porabljeno električno energijo. Če ima toplotna črpalka COP 4, to pomeni, da proizvede štiri-krat več energije, kot jo potroši. Torej je tri četrtine energije pridobljene iz okolja.

 

atlas toplotna črpalka thermia atec

Ponudnik naj vam predstavi  reference – štejejo realne izkušnje uporabnika.

 

Bodite pozorni, kadar primerjate vrednosti toplotne črpalke

Pomembno je, da ste pri primerjanju učinkovitosti za posamične toplotne črpalke pozorni na pogoje merjenja. Podatki o učinkovitosti COP, ki ne vključujejo vseh dejavnikov in porabnikov (obtočne črpalke, ventilator, odtaljevanje), lahko prikazujejo na videz zelo dobre vrednosti. Merjenje učinkovitosti naj ne bi bilo izvedeno tako, da podpira le dobro prodajo izdelka. Investitorju naj bi prikazalo realno sliko o učinkovitosti toplotne črpalke skozi daljše obdobje.

 

 atlas_tabela_1

COP – Pokazatelj učinkovitosti v specifičnih pogojih delovanja toplotne črpalke

 

atlas_tabela_2

SPF – objektivni pokazatelj učinkoviktosti na letni ravni

 

atlas_tabela_3

Višja temperatura vode v grelniku –  več komforta za uporabnika

 

Letna učinkovitost toplotne črpalke – pravo merilo

Resnično učinkovitost toplotne črpalke je zelo natančno prikazana skozi letni faktor učinkovitosti “SPF”. Ta vključuje celo leto, vključno s toplimi in tudi najhladnejšimi obdobji, kot tudi pripravo tople sanitarne vode skozi celo leto. Drugi dejavniki, ki vplivajo na rezultat, so npr. velikost objekta, geografska lokacija, pravilnost dimenzioniranja toplotne črpalke, število stanovalcev in njihove bivanjske navade.

 

Priprava tople vode – pomembne lastnosti toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode

V celem letu porabimo za pripravo tople sanitarne vode v povprečju 20% ali več energije. Razpoložljivost tople vode mora zadovoljevati potrebe celotnega gospodinjstva, torej je pomembno izbrati toplotno črpalko, ki to nalogo zmore opraviti. Medtem, ko naša potreba po sanitarni vodi narašča, domovi pa so vse bolje izolirani, predstavlja poraba energije za pripravo tople vode vse večji delež v celoletni bilanci. Zato je toliko bolj pomembno, da je topla voda proizvedena z najvišjo možno povprečno letno učinkovitostjo. Istočasno pa se mora grelnik tople vode po iztočeni količini kar se da hitro regenerirati na visoko temperaturo, da uporabniku zagotovi udobje. Prav tako je pomembno, da ima toplotna črpalka sistem, ki zmanjšuje tveganje razvoja bakterije legionele v vodi.

 

Kako pomembne so reference ko izbiramo sistem toplotne črpalke

Kadar investirate v novi ogrevalni sistem, je pred odločitvijo pomembno preučiti tudi ponudnika sistema. Pomembno je, da preverite njegove reference. Ali je že reševal objekte, s podobnimi karakteristikami, kot je vaš, kako so obstoječi uporabniki zadovoljni z delovanjem sistema, izvedbo del, tehnično podporo in servisom. Ter nenazadnje, kakšne rezultate v smislu učinkovitosti so podobni sistemi dosegli. Na ta način si boste, kot investitor ustvarili realno sliko o ponudniku, sistemski rešitvi in o vseh dejavnikih, ki so za vas pomembni.

 


Nekateri ponudniki toplotnih črpalk navajajo podatek o učinkovitosti COP pri pogojih, ki odražajo npr. topel pomladni dan sredi aprila. Takšen podatek vam ne daje realne slike o učinkovitosti toplotne črpalke. Mnogo bolj natančno je meriti učinkovitost skozi celo leto.

Dober način, da spoznate razliko med COP in SPF: COP je podoben porabi goriva pri avtomobilu pri določenih pogojih, npr. 72 km/h pri 2.000 obratih/minuto, medtem ko letna učinkovitost SPF odraža povprečno porabo avtomobila pri različnih hitrostih in obratih motorja, skozi celo leto.


 

Varna investicija

Ker je vgradnja toplotne črpalke dolgoročna investicija, mora ta zagotoviti udobno bivanje in obenem maksimalni prihranek energije za vsaj prihodnjih dvajset let. Toplotna črpalka Thermia izpolnjuje vse te zahteve in za to ne potrebuje posebne pozornosti. Kadar izberete sistemsko rešitev Thermia, dobite več kot je sama toplotna črpalka. Pred 40 leti je Thermia proizvedla prvo toplotno črpalko z integriranim ogrevanjem tople vode na svetu in vse od takrat poskuša biti več kot le proizvajalec toplotnih črpalk. Thermia je za toplotne črpalke pionir in tehnološki leader na evropskem trgu. Kot uporabnik toplotne črpalke Thermia lahko pričakujete najvišje možne prihranke, strokovno tehnično podporo ter občutek varnosti v vedno toplem in udobnem domu.

 


Dobra toplotna črpalka naj bi proizvedla dovolj tople vode in obenem ohranila visoko letno učinkovitost sistema. (najmanjši možni stroški)

Bolj, kot je pomembna visoka temperatura vode v grelniku, je pomembno, da se voda kar se da hitro ponovno ogreje na želeno temperaturo.


 

baner toplotne crpalke

Tehnologija toplotne tehnike za najvišjo letno učinkovitost

Da bi zagotovili maksimalno zmogljivost in funkcionalnost toplotne črpalke, je Thermia razvila številne tehnologije, ki prispevajo k povečanju letnega grelnega števila, udobja, zanesljivosti in prihrankov.

 

Krmilnik za optimalno delovanje

Krmilni sistem toplotne črplake koordinira različne dele ogrevalnega sistema, da zagotavlja najboljšo notranjo klimo in dovolj tople vode ob najnižji možni porabi energije. Krmilnik prav tako upravlja z dodatnimi funkcijami, kot je ogrevanje bazena in hlajenje. Thermia je razvila krmilnik, ki upravlja s toploto neposredno pri samem viru, namesto šele v ogrevalnem sistemu. Tovrstno krmiljenje se imenuje plavajoča kondenzacija , omogoča pa do 15% prihranka energije v primerjavi s tradicionalnimi tehnologijami.

 atlas toplotna crpalka thermia atec notranja

Toplotna črpalka Thermia – z najnovejšo tehnologijo do velikih prihrankov energije

Odtaljevanje toplotne črpalke na zahtevo

Zunanja enota toplotne črpalke zrak – voda zahteva pri nizkih zunanjih temperaturah zagotovljen pretok zraka skozi lamele izmenjevalca. Thermia je razvila tehnologijo odtaljevanja zunanje enote toplotne črpalke, ki deluje samo, kadar je potrebno in natanko tako dolgo, kot je potrebno. Odtaljevanje na zahtevo bistveno izboljša učinkovitost sistema in omogoča dodatne prihranke.

 

Optimalno zasnovana tehnologija toplotne črpalke Thermia omogoča najvišjo letno učinkovitost

Optimum tehnologija zagotavlja idealne pogoje delovanja toplotne črpalke v vsakem trenutku. To pomeni maksimalno učinkovitost in minimalno porabo energije. Thermia uporablja v svojih sistemih elektronsko prilagodljive črpalke, ventilatorje in ekspanzijske ventile, ki kontrolirajo delta T v ogrevalnem in hladilnem sistemu, v zemeljskem kolektorju in pri ogrevanju tople sanitarne vode. Temperaturna razlika pri ogrevanju objekta je tako konstantno 8°C, pri ogrevanju tople vode tudi preko 30°C, kar omogoča hitro ogrevanje tople vode, na strani vira (zemeljski kolektor, zunanji zrak) pa 3°C, kar zagotovi vedno visok izkoristek in maksimalni izplen energije v danih pogojih.

 

Učinkovit spiralni kompresor

V srcu toplotne črpalke Thermia je vgrajen, namensko razvit, spiralni (Scroll) kompresor. Scroll kompresor ima  lastnost visoke učinkovitosti, tudi v primeru ogrevanja na temperature višje od 55°C. Vsebuje manj premičnih delov od konvencionalnega kompresorja, kar pomeni posledično manj hrupa in daljšo življenjsko dobo toplotne črpalke, predvsem pa konstantno učinkovitost skozi celotno življenjsko dobo sistema.

Thermia je optimalna rešitev za vsak slovenski dom

Toplotne črpalke Thermia se dokazujejo kot idealna rešitev sistema za ogrevanje. Odkar je Thermia prisotna v Sloveniji, je bilo vgrajenih nekaj sto sistemov, tudi na zelo zahtevnih lokacijah, od Planice do Babnega polja pa vse do Lendave. Beležimo odlične rezultate,  tako v novogradnjah, ki imajo vgrajeno nizko temperaturno talno ogrevanje, kot tudi v objektih starejše gradnje, nekaj celo v hišah brez toplotne izolacije, kar dokazuje, da da je toplotna črpalka Thermia kos vsaki situaciji.

Kadar je Thermia vgrajena v novogradnjo se izkaže z eleganco, tihim delovanjem, kompaktno notranjo enoto, saj zasede manj kot kvadratni meter prostora. V novogradnje vgrajujemo predvsem toplotne črpalke moči od 6 -11 kW.

Kadar pa je Thermia vgrajena v energetsko potratnejšo hišo, se izrazijo očem skrite podrobnosti – robustna zasnova, kakovostni sestavni deli, sposobnost ogrevanja na visoke temperature in fleksibilnost vgradnje, zmožnost krmiljenja dodatnih ogrevalnih krogov in popolno zvezno krmiljenje obstoječega kotla. V starejše objekte vgrajujemo predvsem močnejše 13-18 kW enote toplotne črpalke, hkrati pa so možne kombinacije dveh enot, vse do moči 36 kW. Potrdimo lahko, da je Thermia univerzalna toplotna črpalka, uporabna v izjemno širokem spektru aplikacij.

 

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI